Τελικά ο Δήμος Δράμας αναλαμβάνει ή όχι τις οφειλές του παλιού Φεστιβάλ;

0
1414

Αν ναι, τότε γιατί συνεχίζει την εκδικητική δικαστική αντιπαράθεση με τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να πληρωθούν;

Ο Δήμος Δράμας μετά από αναβολές αρκετών ετών ενέκρινε, πρόσφατα, την εκκαθάριση τής προηγούμενης νομικής μορφής τού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και ανέλαβε τις ευθύνες και τις οφειλές του, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών προς τους Δραμινούς επαγγελματίες.
Ωστόσο, κατ’ ανεξήγητο τρόπο ο Δήμος Δράμας συνεχίζει τη δικαστική διαμάχη με όσους Δραμινούς επαγγελματίες προσέφυγαν νωρίτερα στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν, καταφέρνοντας μετά από χρόνια να πάρουν τα χρήματά τους.
Αντί λοιπόν ο δήμος να αποδεχθεί και έμπρακτα τις υποχρεώσεις του και σε πλήρη αντίθεση με το σκεπτικό της πρόσφατης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ορίζει ξεκάθαρα την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών και αναγνωρίζει την ταλαιπωρία χρόνων των Δραμινών επιχειρήσεων, συνεχίζει ανεξήγητα τη δικαστική αντιπαράθεση με εκείνες τις Δραμινές επιχειρήσεις που εδώ και μήνες κατόρθωσαν τελικά να πληρωθούν, μέσω της νομικής οδού.
Πρόκειται για μερίδα Δραμινών επαγγελματιών που είχαν ήδη κοινοποιήσει στον Δήμο Δράμας τις αποφάσεις δικαστηρίων που όριζαν το δικαίωμά τους να εισπράξουν τα οφειλόμενα χρήματα, ενώ ο δήμος δεν προχωρούσε στην αποπληρωμή τους. Τότε, οι δικηγόροι των εν λόγω επιχειρήσεων προχώρησαν σε κατάσχεση εις χείρας τραπεζών, με βάση τις δικαστικές αποφάσεις και σύμφωνα με την νόμιμη οδό, οι οφειλές αποπληρώθηκαν μέσω τραπεζών.
Ωστόσο, κατά της πράξης που κοινοποιήθηκε προς τον δήμο, ασκήθηκε ανακοπή εκτελέσεως από τις υπηρεσίες του, με στόχο να ακυρωθεί η πράξη πληρωμής. Ο δήμος προχώρησε τότε σε αυτές τις κινήσεις επικαλούμενος κυρίως ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε πάρει απόφαση ανάληψης των οφειλών του παλιού Φεστιβάλ. Σήμερα και ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πλέον αναλάβει τα χρέη του Φεστιβάλ με απόφασή του, συνεχίζουν να εκκρεμούν οι δικαστικές ανακοπές από τον Δήμο Δράμας προς τις επιχειρήσεις εκείνες που κατάφεραν να πληρωθούν νωρίτερα.
Ακόμη κι αν ο δήμος πετύχει να ακυρώσει τις πράξεις εκτέλεσης των θιγομένων, δηλαδή της αποπληρωμής που έγινε μέσω κατάσχεσης, επί της ουσίας δεν θα αλλάξει τίποτε καθώς εφόσον έχει αναλάβει με απόφαση του ΔΣ τις οφειλές του παλιού φεστιβάλ θα πρέπει και να τις πληρώσει. Η μοναδική εξέλιξη που μπορεί να έχει αυτή η δικαστική διαμάχη είναι να καταλήξει σε ένα ντροπιαστικό «πήγαινε-έλα» χρημάτων, καθώς αρχικά θα υποχρεωθούν οι θιγόμενες επιχειρήσεις να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που εισέπραξαν τα οποία έτσι κι αλλιώς τους οφείλει ο δήμος και αμέσως μετά θα πρέπει ο δήμος να τους τα καταβάλλει εκ νέου.
Η συνέχιση της δικαστικής διαμάχης από την πλευρά του δήμου μοιάζει ανεξήγητη, αφού δεν πρόκειται να προκαλέσει καμία ζημιά ούτε και κανένα όφελος στον ίδιο τον Δήμο Δράμας. Αντίθετα, ζημία θα έχουν μόνο οι επί χρόνια απλήρωτες Δραμινές επιχειρήσεις που κατάφεραν επιτέλους να ξεπληρώσουν με τα χρήματα που εισέπραξαν μέρος των υποχρεώσεων τους, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί εξαιτίας της πολύχρονης καθυστέρησης καταβολής των οφειλομένων χρημάτων.
Ποιο το σκεπτικό λοιπόν του Δήμου Δράμας για τη συνέχιση αυτής της διαμάχης; Είναι τελικά η θέση του Δήμου υπέρ των Δραμινών επαγγελματιών ή όχι;
Πιθανότατα, οι επιχειρήσεις αυτές δεν μπορούν πλέον να επιστρέψουν, τα χρήματα με τα οποία κάλυψαν τις υποχρεώσεις ετών και τα οποία σε κάθε περίπτωση δικαιούνται με βάση τις δικαστικές αποφάσεις.
Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει κινήσεις που μοιάζουν περισσότερο εκδικητικές και καθόλου ουσίας, και να εμποδίσει εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ δύσκολη θέση τις θιγόμενες τοπικές επιχειρήσεις. Οφείλει να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν στα χέρια τους οι Δραμινοί επαγγελματίες αλλά και την απόφαση που έλαβε το ίδιο το ΔΣ να αναλάβει τις οφειλές του παλιού φεστιβάλ. Είναι αδιανόητο ο δήμος να αντιπαρατίθεται δικαστικά τους δημότες του, επειδή ο ίδιος (μέσω του φεστιβάλ), τους δημιούργησε “φέσια” ετών και εκείνοι κατάφεραν να δικαιωθούν με δικαστικές αποφάσεις…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!