Σίτιση απόρων εξετάζει ο Δ. Δράμας

0
1936

Μετά την αναστολή του συσσιτίου της ΙΜ Δράμας.
Αναμένονται αποφάσεις μέχρι την Τετάρτη.

Μέσα στις επόμενες 48 ώρες αναμένεται να διεξαχθεί η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας με θέμα την παροχή συσσιτίου σε άπορους κατοίκους του Δήμου Δράμας, των οποίων η ζωή κινδυνεύει άμεσα λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού. Η αίτηση σύγκλισης του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε από τρεις παρατάξεις και κατατέθηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου, αν και σχετικές προτάσεις από δημοτικούς συμβούλους προς την Δημοτική Αρχή έγιναν από την Δευτέρα 15 Μαρτίου.

Η αναγκαιότητα σίτισης απόρων συνδημοτών μας από τον Δήμο Δράμας προέκυψε εντονότερα μετά την γνωστοποίηση της ΙΜ Δράμας ότι λόγω συνθηκών που προκύπτουν, αναστέλλει το συσσίτιο που διεξάγει, μέσω του οποίου υπενθυμίζεται ότι εξασφαλίζεται τροφή σε περίπου 370 συμπολίτες μας.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των ΧΡΟΝΙΚΩΝ, στην ανάγκη οργανωμένης παρέμβασης του Δήμου της Δράμας προκειμένου να χορηγηθεί βοήθεια προς τους απόρους, συμφωνούν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η ουσιαστική διαφοροποίηση, είναι ότι η δημοτική παράταξη “Project”, θεωρεί πως για να ληφθεί σχετική απόφαση από τον Δήμο Δράμας, θα πρέπει ο δήμος να διαθέτει καταρχήν κάποια στοιχεία για τους πολίτες που μέχρι σήμερα εξασφάλιζαν φαγητό από το συσσίτιο της ΙΜ Δράμας. Μάλιστα επειδή η στοιχειώδης αυτή προϋπόθεση δεν υπήρχε, η ίδια δημοτική παράταξη ζήτησε από την προηγούμενη εβδομάδα, από την Δημοτική Αρχή, τα στοιχεία αυτά να ληφθούν άμεσα το πολύ μέχρι σήμερα Δευτέρα, ώστε ο δήμος να προχωρήσει σε αποφάσεις μέσω των οργάνων του το πολύ μέχρι αύριο Τρίτη ή το πολύ την Τετάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή προχώρησε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Μιχάλης Μλεκάνης είπε ότι η παράταξή του επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Δράμας ήδη από την Δευτέρα 15 Μαρτίου για την αναγκαιότητα άμεσης παρέμβασης του Δήμου Δράμας προκειμένου να μην εκτεθεί σε κίνδυνο η ζωή των συμπολιτών μας, (μετά την γνωστοποίηση της απόφασης αναστολής του συσσιτίου της ΙΜ Δράμας), κάτι που όπως επεσήμανε θα ήταν απαράδεκτο. Σημείωσε επίσης ότι από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, δεν έγιναν άμεσες ενέργειες με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς σήμερα τι απέγιναν οι 370 συνάνθρωποι μας, οι οποίοι εξασφάλιζαν τροφή από το συσσίτιο της ΙΜ Δράμας μέχρι την Τετάρτη. Υπενθύμισε επίσης ότι πέρασε τουλάχιστον ένα τριήμερο από την αναστολή του συσσιτίου.
Εν τω μεταξύ η παράταξη “Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας”, για το ίδιο θέμα έχει κάνει γνωστό ανάμεσα σε άλλα ότι “Σήμερα ζούμε άλλη μία κρίση διαφορετικής μορφής και δεν μπορούμε να κοιτάμε ανήμποροι ούτε να “νίπτουμε τας χείρας μας”. Μετά την απόφαση του Μητροπολίτη Δράμας για αναστολή των συσσιτίων επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο Δράμας και με τις υπόλοιπες παρατάξεις προτείνοντας να αναλάβει ο Δήμος προσωρινά την εν λόγω δράση.
Σε δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο επικεφαλής της παράταξης “Project” κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, είπε μεταξύ άλλων ότι “…ο δήμος θα πρέπει να λάβει άμεσα τα στοιχεία των 370 ανθρώπων που σιτίζονται από την ΙΜ Δράμας. Θα πρέπει επίσης να ελέγξει ποιοι από αυτούς είναι δικαιούχοι ΤΕΒΑ, Κοινωνικού Παντοπωλείου κλπ, προκειμένου να γίνει μια καταγραφή των ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη και οι οποίοι τελικά μπορεί να μην περιορίζονται μόνο στους πολίτες που σιτίζονταν από το συσσίτιο της ΙΜ Δράμας. Ο Δήμος της Δράμας θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία ώστε να παρασχεθεί βοήθεια σε όποιους το έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι μόνο στους δικαιούχους του συσσιτίου της ΙΜ Δράμας. Εφόσον τα στοιχεία των απόρων είναι διαθέσιμα μέχρι την Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) ο δήμος θα πρέπει να συγκαλέσει δια περιφοράς την Οικονομική Επιτροπή για ότι χρειαστεί και να προχωρήσει σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Αυτό πρέπει να περάσει και από την δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει το συσσίτιο από τον Δήμο Δράμας. Έως τότε, προτείναμε να απευθυνθεί ο Δήμος σε επιχειρήσεις εστίασης που ετοιμάζουν μαγειρεμένο φαγητό, προκειμένου αυτές τις μέρες μέχρι να παρθεί η απόφαση, να χορηγήσουν στους 370 δικαιούχους του συσσιτίου της Ιεράς Μητρόπολης γεύματα. Για το “Project Δράμα 2020”, είναι αδιανόητο να υπάρχει συνάνθρωπος μας που να μην έχει να φάει. Είτε είναι δημότης Δράμας είτε απλά κάτοικος. Είτε είναι Χριστιανός Ορθόδοξος είτε όχι”.
Σημειώνεται τέλος ότι το αίτημα για κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την παροχή συσσιτίου σε άπορους κατοίκους του Δήμου Δράμας, κατέθεσαν 11 δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις Πόλη+Ζωή, Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας και Λαϊκή Συσπείρωση. Εισηγητής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ορίστηκε ο επικεφαλής της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Κυριάκος Χαρακίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ