Σκιές και «τρύπες» στην ΔΕΚΠΟΤΑ

Παρουσιάστηκε η έκθεση των ορκωτών λογιστών για το διάστημα 2011 -2016

0
2146

Η παραλαβή των αναλυτικών εκθέσεων επί τών ευρημάτων έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου χρήσεων 2011-2016 της ΔΕΚΠΟΤΑ και ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου επί των πορισμάτων του Διαχειριστικού Ελέγχου όπως και η ενημέρωση σχετικά με την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΚΠΟΤΑ για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων των ετών 2013-2014-2015-2016 πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 17 Απριλίου.

Η συζήτηση είχε πολλές παραμέτρους και κατά την διάρκεια της συζήτησης αλλά και μετά από αυτήν επιγράφθηκαν πολιτικές ευθύνες για την διαχείριση της Δημοτικής Επιχείρησης ενώ παρέμεινε το ερωτηματικό για το εάν και κατά πόσο προκύπτουν ποινικές ευθύνες στην διαχείριση των οικονομικών της.
Μετά την έκθεση των ορκωτών λογιστών που παρατέθηκε ενώπιων του Δημοτικού Συμβουλίου και τα πολιτικά συμπεράσματα που εξήχθησαν ακολούθησε η διαβεβαίωση από την πλευρά της διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης ότι τα οικονομικά στοιχεία θα διερευνηθούν περαιτέρω και θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη υπηρεσιακή διαδικασία διαχειριστικού ελέγχου.
Σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ, κ. Γιώργος Ψαρράς που ήταν και ο εισηγητής των θεμάτων της Δημοτικής Επιχείρησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, δήλωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ: “Αυτό που προκύπτει από τα πορίσματα είναι ότι για το 2012 και το 2013, δεν αποτυπώνεται μια σαφής εικόνα της κίνησης των χρηματικών διαθεσίμων. Άλλα τιμολόγια πληρωνόταν από το ταμείο άλλα τιμολόγια από την τράπεζα κλπ. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί πρόβλημα στην διενέργεια του ελέγχου. Από το 2014 και έπειτα αυτή η κατάσταση όπως δείχνουν τα πορίσματα ομαλοποιείται, διότι όλες οι πληρωμές γίνονται τραπεζικά, με αποκορύφωμα το 2017 και το 2018 που δεν υπάρχει ταμείο μετρητών στην επιχείρηση. Όταν αναλάβαμε την επιχείρηση και είδαμε ότι λείπουν οικονομικές καταστάσεις δώσαμε εντολή στην υπηρεσία να τις καταρτίσει για τις χρονιές από το 2013 και μετά. Με τον ισολογισμό του 2013 που ολοκληρώθηκε στις 31/12/2013 διαφώνησαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες με αποτέλεσμα να τους δώσουμε χρονικό περιθώριο να διαπιστώσουν από που προκύπτουν οι διαφορές.
Οι διαφωνίες συνεχίστηκαν και μετά την παρέλευση του χρονικού περιθωρίου που δώσαμε και να φαίνεται ένα έλλειμμα της τάξης των 146.000 ευρώ. Για το θέμα αυτό θα πράξουμε ότι προβλέπεται και επιβάλλει ο Νόμος στην συνέχεια…
Όσο για τους ισολογισμούς της επιχείρησης εμείς προσπαθήσαμε να φέρουμε τους ισολογισμούς από τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του 2017, αλλά οι υπηρεσιακοί δεν υπέγραφαν με τίποτε αυτούς τους ισολογισμούς και αρνούνταν ότι είναι οι σωστοί. Πιστεύω ότι υπάρχουν τόσο πολιτικές όσο και υπηρεσιακές ευθύνες στην ΔΕΚΠΟΤΑ. Εφόσον γνωρίζουμε το πρόβλημα θα ακολουθηθεί η διαδικασία που πρέπει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείσουμε την ΔΕΚΠΟΤΑ. Εμείς θέλουμε με χρηστή διαχείριση και με τους κανόνες που διέπουν μια Δημοτική Επιχείρηση να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας της Δράμας.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να βρεθούν οι υπεύθυνοι για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην ΔΕΚΠΟΤΑ. Αυτό είναι το θέμα…Το συμπέρασμα μου είναι ότι στην επιχείρηση γινόταν κακοδιαχείριση και η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται μετά το 2014 με αποκορύφωμα τα έτη 2017 και 2018 για τα οποία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία…”
Για το ίδιο θέμα μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 και υποψήφιος Δήμαρχος Αλέξανδρος Τσιαμπούσης τόνισε: “Η ΔΕΚΠΟΤΑ είναι μια αμαρτωλή επιχείρηση η οποία δεν λειτουργεί με σωστό τρόπο και θα πρέπει αφού πρώτα αποδοθούν οι πολιτικές -και εφόσον υπάρχουν- και οι ποινικές, να κλείσει και οι αρμοδιότητες όπως και οι εργαζόμενοί της να μεταφερθούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου… Αφενός η προηγούμενη Δημοτική Αρχή διόγκωσε ένα χρέος χωρίς να γνωρίζουμε που πήγαν αυτά τα χρήματα, διότι δεν υπάρχουν παραστατικά για περίπου 146.000 ευρώ.
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να λογοδοτήσει για το άνοιγμα αυτό. Αφετέρου η σημερινή Δημοτική Αρχή η οποία κατέληξε να βγάλει μόλις τώρα αυτό το συμπέρασμα και αφού πριν ακούστηκαν διάφορα στη Δράμα και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου για κακοδιαχείριση και την έλλειψη των ισολογισμών από το 2013 έως σήμερα…”.
Ο επικεφαλής της παράταξης Πόλη+Ζωή κος Μιχάλης Μλεκάνης, για το ίδιο θέμα είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ: “Η ΔΕΚΠΟΤΑ δεν είχε ισολογισμούς από το 2014 και μετά. Δεν έγινε καμία προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα της οικονομικής διαχείρισης και του ελέγχου φθάνοντας έως το 2019 χωρίς ισολογισμούς από το 2013 έως το 2018.
Ένα μήνα πριν τις εκλογές ήρθαν να μας παρουσιάσουν κάποια απολογιστικά στοιχεία για τα οποία όλοι οι υπάλληλοι της ΔΕΚΠΟΤΑ με έγγραφά τους καταθέτουν ότι δεν είναι τα πραγματικά. Ότι υπάρχουν ακόμη στοιχεία προς καταχώρηση που θα δείξουν όταν κατατεθούν την πραγματική εικόνα της ΔΕΚΠΟΤΑ. Ήταν μια φούσκα που ήθελαν να μας την δείξουν την παραμονή των εκλογών για να προκαλέσουν εντυπώσεις. Το ζητούμενο είναι η πραγματική κατάσταση της ΔΕΚΠΟΤΑ, κάτι για το οποίο δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ. Πολλοί συνδημότες μας που παρείχαν υπηρεσίες στην ΔΕΚΠΟΤΑ ακόμη και σήμερα είναι απλήρωτοι, όπως συμβαίνει και στον Πολιτιστικό Οργανισμό. Είναι μια κατάσταση απαράδεκτη και δεν μπορεί να θυσιάζονται όλα για προεκλογικούς σκοπούς.
Ο απολογισμός του 2016 καταγράφει ότι στο ταμείο βρέθηκαν 177.000 ευρώ τα οποία οι ορκωτοί λένε ότι είναι λογιστική αποτύπωση. Πιθανόν να είναι τιμολόγια τα οποία δεν έχουν καταχωρηθεί, πληρωμές οι οποίες έχουν γίνει και δεν έχουν καταχωρηθεί… Από την στιγμή που δεν μπόρεσε να γίνει πραγματικός έλεγχος το μόνο που έμεινε είναι μια σκιά την οποία φρόντισαν να διατηρούν από το 2014 ως σήμερα”.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Αυτοδιοίκηση Πολιτών” και υποψήφιος Δήμαρχος κος Στέργιος Ηλιόπουλος μιλώντας για την έκθεση των ορκωτών λογιστών τόνισε: “Υπάρχει μια τρύπα σε χρήματα που δεν μπορούν να βρεθούν της τάξης των 146.000 ευρώ. Δεν μπορούμε να αποδείξουμε τι είναι. Αν είναι λογιστικό λάθος. Αν υπάρχει υπεξαίρεση. Αυτό δεν μπορεί να αποδειχτεί σύμφωνα και με τον ορκωτό Λογιστή. Πέραν των 146.000 ευρώ δεν υπήρχαν αποφάσεις του ΔΣ και ούτε έλεγχος εάν έχουν γίνει τα έργα οπότε μπορεί αυτά τα τιμολόγια που πληρώθηκαν να είναι και αυτά στην ουσία ψεύτικα, δηλαδή να υπήρχαν υπερτιμολογήσεις… Εμείς λέμε και λέγαμε από την πρώτη στιγμή ότι η ΔΕΚΠΟΥΑ ήταν ένα πλυντήριο, που ξέπλενε χρήματα, που εξαγόραζε συνειδήσεις και δημιουργούσε εκλογική πελατεία. Θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να περάσουν οι αρμοδιότητές της είτε στον Δήμο είτε στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για το που πηγαίνουν τα χρήματα του δραμινού λαού. Θεωρούμε ότι το πόρισμα των ορκωτών λογιστών δεν πρέπει να μείνει σε μία πολιτική καταδίκη αλλά να προχωρήσει περισσότερο και να πάρει την νομική οδό…”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ