Σκηνές απείρου κάλλους στον χείμαρρο Καλλιφύτου

1
832

– Πεταμένα βαρέλια, ηλεκτρικές συσκευές ακόμη και παρατημένα οχήματα σε μικρή απόσταση από τους περιπατητές στην Ανάπλαση του χειμάρρου Καλλιφύτου
– Γ. Εφραιμίδης στα «Χ»: «Δεν γίνεται από την μια πλευρά να καθαρίζουμε και από την άλλη πλευρά να δημιουργείται και πάλι το ίδιο πρόβλημα»


Εικόνες που θυμίζουν το μόνιμο πλέον πρόβλημα με τη ρύπανση στο χείμαρρο Καλλιφύτου, δίπλα στην περιοχή τής Ανάπλασης αντικρίζουν και πάλι οι διερχόμενοι αυτή την περίοδο. Τα μπάζα, οι πεταμένες ηλεκτρικές συσκευές και άλλα μεταλλικά αντικείμενα έχουν μετατρέψει το χώρο του χειμάρρου σε θέατρο του παραλόγου. Από την μια πλευρά η αισθητική υποβάθμιση του χειμάρρου και από την άλλη τα προβλήματα εκτεταμένης ρύπανσης του περιβάλλοντος συνθέτουν μια απαράδεκτη κατάσταση που δυστυχώς επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Κάποια χρόνια πριν, ακριβώς δίπλα στο χείμαρρο υπήρχαν μέχρι και παρατημένα λεωφορεία μέσα σε ένα σκηνικό με άφθονες λαμαρίνες και παλιοσίδερα. Σήμερα η κατάσταση είναι επίσης ανησυχητική αφού παραπέμπει σε εικόνα χωματερής μέσα στο κέντρο της πόλης. Μπορεί η ρύπανση που κρύβεται “διακριτικά” πίσω από την δεντροστοιχία στην άκρη του χειμάρρου ωστόσο κάνει αισθητή την παρουσία της στους πεζούς που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό.
Η Οικολογική Κίνηση Δράμας κατέδειξε στο παρελθόν, το μέγεθος του προβλήματος ενώ δεν έχουν λείψει μέχρι σήμερα και πολλές καταγγελίες πολιτών. Μιλώντας χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Εφραιμίδης, είπε ότι η υπηρεσία Καθαριότητας έχει καθαρίσει κατ’ επανάληψη τον χείμαρρο από τη ρύπανση και πλέον θα πρέπει να επιληφθεί και η Δημοτική Αστυνομία. Το ίδιο πρόβλημα είχε αντιμετωπιστεί, όπως είπε και πριν από κάποιους μήνες με αποτέλεσμα ο χώρος να καθαριστεί και πάλι από τις υπηρεσίες. «Η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου μας θα αναλάβει και πάλι τον καθαρισμό του χειμάρρου, αλλά θα πρέπει να επιληφθεί του προβλήματος και η Δημοτική Αστυνομία, διότι δεν γίνεται από την μια πλευρά να καθαρίζουμε και από την άλλη πλευρά να δημιουργείται και πάλι το ίδιο πρόβλημα. Έτσι δεν θα τελειώσουμε ποτέ από το συγκεκριμένο πρόβλημα. Υπάρχουν και κάποιοι εκεί που θεωρούν τα πεταμένα αντικείμενα περιουσιακό τους στοιχείο και γίνεται φασαρία όταν πάει κανείς να τα περισυλλέξει. Υπάρχουν ακόμη παλιοσίδερα που τα συγκεντρώνουν ορισμένοι με σκοπό να τα πουλήσουν. Εδώ δεν μιλάμε μόνο για πρόβλημα που σχετίζεται με την καθαριότητα αλλά και για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου. Η ρύπανση είναι ένα πρόβλημα που προκύπτει από την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου».
Το πρόβλημα ρύπανσης σε κοινόχρηστους χώρους στη Δράμα δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη περιοχή. Σε αυτό εντάσσονται και οι ανεξέλεγκτες χωματερές που κατά καιρούς δημιουργούνται σε διάφορα σημεία είτε γύρω από την πόλη είτε ακόμη και μέσα σε αυτήν. Ο περιβαλλοντικός εφιάλτης με αυθαίρετους χώρους απόθεσης απορριμμάτων δεν αφορά μόνο την πόλη της Δράμας αλλά και περιοχές όπως Δοξάτο, τα Κουδούνια, τη Νέα Σεβάστεια και αλλού. Είναι καταφανές πλέον ότι οι δήμοι δεν θα πρέπει να αφήνουν να δημιουργούνται ανεξέλεγκτοι χώροι απόθεσης απορριμμάτων που καταλήγουν σε μεγάλες εστίες ρύπανσης του περιβάλλοντος. Η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών με φυλλάδια, με ανακοινώσεις κλπ για αυτά τα ζητήματα είναι υπαρκτή, ενώ σε περίπτωση παραβάσεων αυτής της μορφής που γίνονται κατ’ επανάληψη θα πρέπει να υπάρχουν και ποινές αλλά και πρόστιμα αφού φαίνεται ότι δεν έχουν οι πάντες τον ίδιο βαθμό συνείδησης των ευθυνών τους.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!