Σκόρδο για τη μείωση της χοληστερίνης, αλλά και των φίλων μας!

0
5311

Αχιλλέας ΠαπαδόπουλοςΤου Αχιλλέα Παπαδόπουλου,
Ειδικού Καρδιολόγου


 

Μέρος Β’

 

Πέραν της κακοσμίας, έχουμε αποτελέσματα, τόσο από πειραματικές μελέτες όσο και από μελέτες σε ανθρώπους, που δείχνουν ότι με λήψη σκόρδου αυξάνεται η προδιάθεση για αιμορραγία, επειδή αναστέλλεται η συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Έτσι, καλό θα ήταν το σκόρδο να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή σε ασθενείς που έχουν αιμορραγικές διαταραχές ή λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, όπως είναι η ασπιρίνη και η κλοπιδογρέλη. Για τον ίδιο λόγο, συμπληρώματα διατροφής με σκόρδο πρέπει να διακόπτονται 7 με 10 ημέρες πριν από χειρουργικές επεμβάσεις. Τέλος, πρέπει να προσέχουν και εκείνοι που λαμβάνουν κουμαρινικά αντιπηκτικά, όπως είναι το Sintrom, επειδή το σκόρδο μπορεί να μειώνει το επίπεδό του αντιπηκτικού στο αίμα και σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να παρακολουθείται πιο στενά το INR.
Η δε περίπτωση του ασθενούς που αναφέραμε, κάθε άλλο παρά σπάνια είναι. Μία μελέτη έδειξε ότι, ήδη από το 2002, περισσότεροι από 38 εκατομμύρια ενήλικοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χρησιμοποιούσαν φυτικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής. Περισσότεροι από τους μισούς θεωρούσαν ότι τα προϊόντα αυτά ήταν πολύ σημαντικά για την υγεία τους, όμως λιγότερο από το ένα τρίτο εξ αυτών ενημέρωσαν σχετικά τον θεράποντα ιατρό. Στοιχεία από άλλες μελέτες δείχνουν ότι το 25% των ασθενών που αναζητούν ιατρική συμβουλή, χρησιμοποιούν ήδη μη συμβατικές θεραπευτικές παρεμβάσεις και από αυτούς το 70% δεν ενημερώνει σχετικά τον ιατρό τους. Τα φυτικά προϊόντα και τα συμπληρώματα διατροφής είναι ευρέως διαθέσιμα σε σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα με είδη διατροφής, και μόνο ένα μικρό ποσοστό τους πωλείται στα φαρμακεία. Έτσι, σε αντίθεση με τα φάρμακα που ελέγχονται από τον Ε.Ο.Φ., δεν υπόκεινται σε ελέγχους για τις συγκεντρώσεις των ουσιών που περιέχουν: μπορεί να περιέχουν μολυσματικές ουσίες, ενώ και η ισχύς των ουσιών τους ποικίλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι κλιματικές συνθήκες, οι συνθήκες του εδάφους όπου γίνεται η καλλιέργεια, η μέθοδος με την οποία μαζεύεται η σοδειά και οι χώροι αποθήκευσης. Μερικά φυτικά συμπληρώματα διατροφής έχουν βρεθεί να περιέχουν ακόμα και φαρμακευτικές ουσίες, αλλά και βαρέα μέταλλα, χωρίς αυτά να περιγράφονται στα συστατικά τους, και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτές οι ουσίες οδήγησαν σε τοξικότητα.
Το παράδειγμα των φυτικών σκευασμάτων για τη στυτική δυσλειτουργία, που βρέθηκαν να περιέχουν σιλδεναφίλη ή αντίστοιχες φαρμακευτικές ουσίες του τύπου αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης, είναι πολύ χαρακτηριστικό και δείχνει πόσους κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί η χρήση τέτοιων αθώων σκευασμάτων, όταν αυτά καταναλωθούν από καρδιοπαθείς χωρίς ιατρική συμβουλή, ιδιαιτέρως όταν λαμβάνουν αγωγή για στηθάγχη (νιτρώδη).
Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να αναζητούμε αυτά τα στοιχεία κάθε φορά που συζητάμε με τον ασθενή μας και να δίνουμε σωστές πληροφορίες για τη χρησιμότητα αλλά και τα πιθανά προβλήματα από την κατανάλωση αυτών των προϊόντων. Ειδικά ασθενείς που πάσχουν από κάποια αρρώστια, δεν θα πρέπει να καταναλώνουν φυτικά και άλλα συμπληρώματα διατροφής χωρίς ιατρική συμβουλή, ούτε θα πρέπει με δική τους πρωτοβουλία να αντικαθιστούν την αποδεδειγμένα χρήσιμη φαρμακευτική τους αγωγή με σκευάσματα άγνωστης σύνθεσης, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Έτσι, για παράδειγμα, στον παραπάνω ασθενή, που ήδη έπαιρνε ασπιρίνη λόγω προηγηθέντος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, η συμβουλή μου ήταν να διακόψει το σκόρδο και να λάβει φαρμακευτική υπολιπιδαιμική αγωγή, σε δόση ικανή να μειώνει αποτελεσματικά την κακή LDL χοληστερόλη. Επίσης, αν ήθελε κάποιο φυτικό σκεύασμα για τη μείωση της χοληστερόλης, θα μπορούσε ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσει προϊόντα που περιέχουν σόγια και, ακόμα καλύτερα, φυτικές στερόλες. Είναι γνωστό ότι οι τελευταίες δεν έχουν παρενέργειες, επειδή εμποδίζουν την απορρόφηση χοληστερόλης στο έντερο, χωρίς να απορροφούνται οι ίδιες, ενώ ταυτόχρονα αυτές οι στερόλες μειώνουν την LDL χοληστερίνη σε ποσοστό μέχρι 10-15%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ