Αδιανόητη η απουσία χώρου για την κίνηση των μέσων ήπιας μετακίνησης
Μπορεί η ανάπλαση στο κέντρο της Δράμας, με επίκεντρο την 19ης Μαΐου, να είναι ένα αναγκαίο έργο, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα στο κέντρο της πόλης, μπορεί ο προβληματισμός για την ταχύτερη δυνατή περαίωση του έργου να είναι απόλυτα λογικός, ωστόσο στην παρέμβαση, που αποτελεί μία σύγχρονη ανάπλαση, φαίνεται ότι υπάρχουν ανησυχητικές ελλείψεις σε σχέση με τον σχεδιασμό των σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων.
Η συγκεκριμένη αναφορά δεν έχει να κάνει με το πολυσυζητημένο θέμα των θέσεων στάθμευσης ή της διευκόλυνσης του ανεφοδιασμού των καταστημάτων στο κέντρο, αλλά με την απουσία ποδηλατοδρόμου, ή έστω ποδηλατολωρίδας, ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου οι μορφές ήπιων μετακινήσεων μέσα στις πόλεις τίθενται σε προτεραιότητα.
Το ζήτημα της έλλειψης ποδηλατοδρόμου στην ευρεία ανάπλαση που γίνεται στο κέντρο της πόλης επαναφέρουν αναγνώστες της εφημερίδας «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», που δικαιολογημένα παρατηρούν ότι, παρότι πρόκειται για ένα αναγκαίο έργο πνοής για το κέντρο της πόλης, θα έπρεπε να υπάρξουν βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τη μελέτη και τη σχεδίαση του έργου, όπως η απουσία ποδηλατόδρομου.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη + Ζωή» κ. Στέλιος Μελισσινός, τόνισε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι είναι κρίμα που κάτι τέτοιο δεν προβλέφθηκε από την αρχή στον σχεδιασμό του έργου, ενώ συμπλήρωσε: «Το ότι δεν έγινε ποδηλατόδρομος είναι θέμα της μελέτης που είχε ξεκινήσει το 2011 επί Χαρακίδη. Με την επόμενη Δημοτική Αρχή, το έργο απεντάχθηκε και έγινε καινούργια μελέτη, η οποία δεν προέβλεπε ποδηλατόδρομο. Είναι γνωστό σε όλους ότι τα αυτοκίνητα στη Δράμα αυξάνονται και πληθύνονται. Δυστυχώς, η Δράμα δεν έχει τόσο πολλές οδικές αρτηρίες και, αν περιοριστεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στα αυτοκίνητα, είναι βέβαιο ότι τα ποδήλατα θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο. Να υπενθυμίσω ότι ο δήμος έχει μπει σε ένα πρόγραμμα και έχει, αν δεν κάνω λάθος, 25 ποδήλατα αποθηκευμένα στο δημαρχείο, τα οποία δεν εξυπηρετούν και δεν έχουν βγει και σε κυκλοφορία. Ίσως και ο κόσμος να μην τα έχει συνηθίσει. Βέβαια, η ανάπλαση στην 19ης Μαΐου, πέραν του προβλήματος με την έλλειψη ποδηλατοδρόμου, είχε και έναν αντικειμενικό σκοπό. Ο πλακοσκεπής αγωγός κάτω από την 19ης Μαΐου δεν άντεχε την πίεση των 40 ή 50 τόνων από τα οχήματα που κυκλοφορούν εκεί, γι’ αυτό και αποκλείστηκε η κίνηση των βαρέων οχημάτων και αποφασίστηκε η μεταφορά των αστικών λεωφορείων, των φορτηγών κλπ. Βέβαια, το έργο της ανάπλασης στην περιοχή της 19ης Μαΐου υποτίθεται ότι τελειώνει με τις παρατάσεις στις 27 Ιουνίου 2022, πλην όμως δεν ξέρω αν υπάρχει καινούργια παράταση. Δεν είδαμε να έρχεται κάτι τέτοιο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά όπως προχωρά το έργο και όπως διαπίστωσα από τη πρόσφατη ημερίδα για τη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης, θα πρέπει να διορθωθούν κακοτεχνίες, να μπουν σκίαστρα και δέντρα, να μπει φωτισμός και υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «ΧΡΟΝΙΚΩΝ» για την αναγκαιότητα διασφάλισης ποδηλατοδρόμων στις αναπλάσεις που γίνονται στα όρια του δήμου, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, κ. Μιχάλης Τάσσου, κατέθεσε την άποψη ότι θα πρέπει τόσο η Δημοτική Κοινότητα όσο και συνολικά ο Δήμος Δράμας, να έχουν στον άμεσο σχεδιασμό τους ως κατεύθυνση τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων που θα καταλήγουν και στην περιοχή του Β.Α.Α.: «Γενικότερα, υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία κατεύθυνση για την προώθηση των ήπιων μέσω μετακίνησης μέσα στις πόλεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, είναι τα σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που ετοιμάσαμε και θα παρουσιαστούν, αλλά και το πρόγραμμα των κοινοχρήστων ποδηλάτων. Υπάρχει γενικότερα ο σχεδιασμός της Ε.Ε. για την απαγόρευση ακόμα και των αυτοκινήτων ντίζελ και βενζίνης μέχρι το 2035. Στο πλαίσιο αυτό, μια πόλη σαν τη Δράμα θα πρέπει να σχεδιάσει άμεσα ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων, αν και δεν είμαστε και η πιο εύκολη πόλη για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, αφού έχει διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα, ενώ και οι αστικοί δρόμοι δεν έχουν το πλάτος που θα έπρεπε. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας εμποδίσει να σχεδιάσουμε ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ώστε να δώσουμε κίνητρο για ασφαλείς μετακινήσεις με το ποδήλατο μέσα στον αστικό ιστό».