Σκόρδο για τη μείωση της χοληστερίνης, αλλά και των φίλων μας!

0
4634

Αχιλλέας ΠαπαδόπουλοςΤου Αχιλλέα Παπαδόπουλου,
Ειδικού Καρδιολόγου


 

Μέρος Α’

 

Τις προάλλες ήρθε στο ιατρείο ένας ασθενής μου, που παρακολουθώ εδώ και αρκετά χρόνια. Πάσχει από περιφερική αποφρακτική αγγειοπάθεια με αρκετά σοβαρές στενώσεις στις αρτηρίες των κάτω άκρων, αλλά και στις καρωτίδες, ενώ στο παρελθόν έχει υποστεί ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ευτυχώς χωρίς να του έχει μείνει κάποια σοβαρή αναπηρία. Με το που άνοιξα την πόρτα του γραφείου μου για να τον υποδεχτώ, αντιλήφθηκα μία εξαιρετικά έντονη μυρωδιά σκόρδου και ταυτόχρονα διάβασα στα πρόσωπα των άλλων ασθενών την έκφραση δυσφορίας για την ανυπόφορη μυρωδιά, συνδυασμένη με την ανακούφιση που, επιτέλους, αυτός θα έφευγε από τον χώρο τους και θα μπορούσαν να πάρουν μια ανάσα! Στο παρελθόν, είχα εξηγήσει στον ασθενή μου πόσο σημαντική είναι η αποτελεσματική μείωση της χοληστερίνης στο αίμα για τη μείωση του κινδύνου να υποστεί στο μέλλον νέα καρδιαγγειακά επεισόδια. Επίσης, του είχα εξηγήσει ότι ο στόχος στην περίπτωσή του είναι η κακή LDL χοληστερίνη, η οποία έπρεπε να μειωθεί κάτω από 70 mg/dl και ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη χορήγηση υπολιπιδαιμικού φαρμάκου, όπως είναι οι στατίνες. Ο φόβος για παρενέργειες από αυτά τα φάρμακα και κάποια δημοσιεύματα που διάβασε σε περιοδικά, αλλά και στο διαδίκτυο, ήταν η αιτία, όπως μου εξήγησε, που τον έκαναν να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή που του είχα συστήσει και να αρχίσει να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες σκόρδου σε καθημερινή βάση, προκειμένου να μειώσει με φυσικό τρόπο τη χοληστερίνη του!
Το σκόρδο ή Allium sativum, κατά την επιστημονική του ονομασία, έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλούς αιώνες στο μαγείρεμα για τις αρωματικές του ιδιότητες. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται από πολλούς καταναλωτές για θεραπευτικούς σκοπούς στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, μέσω μείωσης της χοληστερίνης και την αρτηριακής πίεσης. Οι δράσεις αυτές αποδίδονται στα δυο βασικά ενεργά συστατικά του σκόρδου, που είναι τα allicin και alliin. Οι μελέτες, ωστόσο, για την υπολιπιδαιμική δράση του σκόρδου, έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα, με κάποιες να δείχνουν μείωση της χοληστερίνης κατά 6 έως 14% στην καλύτερη περίπτωση, ενώ κάποιες άλλες δείχνουν ουδέτερο ή και το αντίθετο αποτέλεσμα. Η χορηγούμενη ποσότητα ήταν 600 έως 1200 mg σκόνης σκόρδου ή μέχρι 4 γραμμάρια ωμού σκόρδου. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης με το σκόρδο είναι της τάξης των 5 με 7 mmHg σε κάποιες μελέτες, ενώ άλλες δεν δείχνουν κανένα αποτέλεσμα.
Είναι φανερό ότι, ακόμα κι αν αυτά τα αποτελέσματα υπάρχουν πραγματικά, θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τη φαρμακευτική αγωγή σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Εδώ οι στατίνες μειώνουν σημαντικά τη χοληστερίνη, σε ποσοστά που μπορούν να ξεπεράσουν το 50%, και με την χορήγησή τους, σε πολλές μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι μειώνεται αποτελεσματικά ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Ως προς το σκόρδο, βέβαια, κάποιος θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει ότι, ακόμα κι αν δεν προσφέρει κάποιο εντυπωσιακό όφελος στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, ποιος ο λόγος να μην καταναλώνει κάποιος όσο σκόρδο θέλει, αφού είναι φυσικό προϊόν και δεν έχει παρενέργειες; Είναι αλήθεια ότι η βασική του παρενέργεια είναι η κακοσμία στην αναπνοή και τις σωματικές εκκρίσεις, πρόβλημα στις καθημερινές διαπροσωπικές μας σχέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ