«Σκούπα» στις ανεξέλεγκτες χωματερές που βρίσκονται στον Δήμο Δοξάτου

0
20643

– Σημεία ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων σε 15 σημεία του ρέματος
– Με τη συμβολή της Π.Ε. Δράμας, άρχισε να αμβλύνεται ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα


Με πρωτοβουλία της ΠΕ Δράμας έπειτα και από την προτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στη διάρκεια των τριών συνεδριάσεων του Συντονιστικού προγράμματος Πολιτικής Προστασίας που προηγήθηκαν, δρομολογήθηκε συνεργασία με τον Δήμο Δοξάτου, προκειμένου να καθαριστούν οι ανεξέλεγκτες χωματερές στο ρέμα Δοξάτου – Καλαμπακίου, που αποτελούν και επικίνδυνα σημεία κατά την περίοδο της αντιπυρικής περιόδου.

Όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ: «Αναλάβαμε την σχετική πρωτοβουλία. Κάναμε μια σύσκεψη με τον Δήμαρχο Δοξάτου, τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες και ξεκίνησε με τη συνεργασία της ΠΕ Δράμας και του Δήμου Δοξάτου, η διαδικασία του καθαρισμού, των σημείων που είχαμε εντοπίσει. Πρέπει όχι μόνο να καθαριστούν οι ανεξέλεγκτες χωματερές αλλά και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο επαναδημιουργίας τους. Να μην ξεχνούμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει και επιβολή προστίμων. Όποιοι συνέβαλαν στην δημιουργία αυτών των ανεξέλεγκτων χωματερών θα πρέπει να σταματήσουν να το κάνουν στο μέλλον».

Η προσπάθεια καθαρισμού των ανεξέλεγκτων χωματερών στο Δήμο Δοξάτου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και η συμβολή της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, είναι καθοριστική. Αυτό φαίνεται και από την δημόσια επιστολή με την οποία, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, απηύθυνε τις ευχαριστίες του προς τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι η συμβολή της ΠΕ Δράμας, θα είναι δεδομένη για να ολοκληρωθεί γρήγορα αυτή η προσπάθεια.
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Δοξάτου αναφέρει επί λέξη: «Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, Φίλε Γρηγόρη, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την συμβολή σου στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από τις παράνομες χωματερές του δήμου μας. Είναι μια προσπάθεια η οποία δεν ολοκληρώθηκε, έγινε όμως μία αρχή και είμαι βέβαιος ότι με την βοήθεια της περιφέρειας θα ολοκληρώσουμε αυτή μας την προσπάθεια γρήγορα. Θα ήθελα να ευχαριστήσεις τους εργαζομένους και την υπηρεσία σου που με προθυμία συνέβαλλαν στην προσπάθειά μας αυτή. Προσβλέπω και σε μελλοντική μας συνεργασία».
«Με την ελπίδα ότι θα απαλλάξουμε τον δήμο μας από το αίσχος των παράνομων χωματερών, ζητώ την συνδρομή όλων των ενεργών δημοτών»
O Δήμαρχος Δοξάτου σε άλλη επιστολή του προς τους δημότες του Δήμου Δοξάτου επισημαίνει επίσης τα εξής: «Στις 7 και 8 Ιουνίου έγινε μία προσπάθεια σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία και την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (Αντιπεριφερειάρχης κύριος Παπαεμμανουήλ Γρηγόριος) για να απομακρυνθούν οι παράνομες χωματερές που υπάρχουν γύρω από τον χείμαρρο του Καλαμπακίου. Η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε γιατί έπρεπε να γίνει καινούργια σύμβαση για την υποδοχή των υλικών των παράνομων χωματερών από την εταιρεία με την οποία είχαμε σύμβαση, η οποία ολοκληρώθηκε με τα 14 φορτηγά υλικών που μεταφέρθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 8 του μήνα όταν ξεκίνησε η προσπάθεια της δεύτερης ημέρας διαπιστώσαμε ότι ήδη είχαν αποτεθεί νέα υλικά (αφρολέξ, μαξιλάρια) στο σημείο που την προηγούμενη είχαμε καθαρίσει.
Όπως γίνεται αντιληπτό, αν δεν υπάρξει συνεργασία των δημοτών δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ το πρόβλημα αυτό και διαρκώς θα πληρώνουμε πρόστιμα για ενέργειες ανεγκέφαλων που δεν έχουν ούτε την παιδεία, ούτε τον πολιτισμό, ούτε την κοινωνικότητα για να καταλάβουν ότι με αυτές τις ενέργειές τους δυσφημούν τον δήμο μας και καθιστούν αναποτελεσματική κάθε προσπάθεια της δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Σίγουρα αυτοί αποτελούν μια θλιβερή μειοψηφία ανθρώπων που μπορεί να μην είναι και δημότες μας, ωστόσο όμως υπάρχει και συλλογική ευθύνη όλων μας που ποτέ κανένας μας δεν είδε και δεν ανέφερε στον δήμο ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά. Το να περιφρουρούμε την καθαριότητα και την τάξη του δήμου μας είναι υποχρέωσή μας και είναι λάθος να θεωρούμε τους εαυτούς μας καταδότες επειδή θα αναφέρουμε στον δήμο ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά στους οποίους σαφώς θα επιβληθεί πρόστιμο μιας και οι παραινέσεις και οι νουθεσίες δεν φαίνεται να τους αγγίζουν. Με την ελπίδα ότι θα απαλλάξουμε τον δήμο μας από το αίσχος των παράνομων χωματερών, ζητώ την συνδρομή όλων των ενεργών δημοτών».

Σημειώνεται ότι οι ανεξέλεγκτες χωματερές στο ρέμα Δοξάτου – Καλαμπακίου εντοπίζονται σε περίπου 15 σημεία και η προσπάθεια καθαρισμού τους που άρχισε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, θα έχει συνέχεια μέχρι την απαλλαγή της περιοχής από ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ