Σοκάρουν τα σενάρια αύξησης των τελών

Σχεδόν αδύνατη η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για αυξήσεις της τάξης του 60%

0
2001

Δύσκολα όπως όλα δείχνουν θα περάσει οποιαδήποτε απόφαση αύξησης των δημοτικών τελών από το Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που διαθέτουν και την πλειοψηφία στο όργανο, διαφωνούν με τη προοπτική των αυξήσεων τις οποίες εισηγήθηκαν προς την δημοτική αρχή οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Δράμας.

Για την εισήγηση αύξησης των δημοτικών τελών των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου που ακούγεται ότι ανέρχεται σε 60% επρόκειτο να γίνει συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής χθες το βράδυ στον Δήμο Δράμας. Στην συνάντηση κλήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων ή εκπρόσωποί τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το υψηλό ομολογουμένως ποσοστό αύξησης των δημοτικών τελών που εισηγήθηκαν οι οικονομικές υπηρεσίες σχετίζεται περισσότερο με τον τρόπο διαχείρισης των προηγούμενων χρόνων κατά την διάρκεια των οποίων υπήρξαν λάθος επιλογές. Για παράδειγμα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο Δήμος Δράμας συνεχίζει να επωμίζεται το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων του στις Σέρρες ενώ θα μπορούσε αναπτύσσοντας περισσότερο την αποτελεσματικότητα της ανακύκλωσης να έχει μικρότερο όγκο μη ανακυκλούμενων υλικών και άρα μικρότερο κόστος. Στον τομέα αυτό σύμφωνα με την πλευρά της αντιπολίτευσης υπήρξαν λάθη και στην λειτουργία του Κέντρου Ανακυκλώσιμων Υλικών που αναπόφευκτα οδήγησαν σε απώλεια εσόδων και μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων για ταφή στις Σέρρες.
Σε ότι αφορά την επάρκεια του προσωπικού στην καθαριότητα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η οποιαδήποτε απόφαση του δήμου για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων θα οδηγούσε και σε αύξηση των δημοτικών τελών καθώς πρόκειται για ανταποδοτική υπηρεσία. Είναι πιθανόν η ενδεχόμενη απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών να σχετίζεται με την πρόθεσή της να αυξήσει το προσωπικό των ανταποδοτικών υπηρεσιών του δήμου έλεγαν χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ στελέχη της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η ενδεχόμενη απόφαση της Δημοτικής Αρχής να αυξήσει τα τέλη έχει άμεση σχέση και με την αύξηση του ποσού που καταβάλλει ο δήμος προς την ΔΙΑΑΜΑΘ κάτι για το οποίο επιρρίπτονται ευθύνες στην μέχρι σήμερα διοίκησή της. Υπενθυμίζεται ότι η τιμολογιακή πολιτική της ΔΙΑΑΜΑΘ άλλαξε το καλοκαίρι και η οικονομική συνδρομή των δήμων σε αυτήν αυξήθηκε δημιουργώντας αντιδράσεις σε πολλούς ΟΤΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εισηγήσεις για αύξηση των δημοτικών τελών υφίστανται από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου κάθε χρόνο ωστόσο τουλάχιστον κατά την τελευταία τετραετία αυτές δεν υιοθετήθηκαν. Ειδικά μετά την τελευταία μεγάλη αύξηση των τελών της τάξης του 55% που έγινε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια από την Δημοτική Αρχή.
Η εικόνα πάντως που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου που έχουν και την πλειοψηφία στο όργανο, διαφωνούν με την προοπτική αύξησης των δημοτικών τελών, πολύ περισσότερο με αυξήσεις της τάξης του 60% που όπως λέγεται πρότειναν οι οικονομικές υπηρεσίες. Το πιθανότερο είναι ότι η Δημοτική Αρχή με τον αριθμό συμβούλων που διαθέτει αδυνατεί να περάσει αυτές τις αυξήσεις εκτός και αν βρει «ευήκοα ώτα» σε δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης πράγμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο ειδικά για το θέμα της προοπτικής αύξησης των δημοτικών τελών που ξεσήκωσε ήδη θύελλα αντιδράσεων…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ