Παρουσιάστηκε στη Δράμα το βιβλίο του Σπυρίδωνα Σφέτα: «Όψεις βουλγαρικής κατοχής στην Ανατολική Μακεδονία, 1916 – 1918».
Μιλούν στα «Χ» ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Σφέτας, και ο πρόεδρος του ΚΕ.Π.Α.Α.Μ., κ. Γιάννης Παπουτσής.
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση που ρίχνει φως στη βουλγαρική κατοχή της περιόδου 1916 -1918, προχώρησε μέσα στον Σεπτέμβριο το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας. Το βιβλίο του καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Α.Π.Θ. κ. Σπυρίδωνα Σφέτα «ΟΨΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 1916 – 1918» από τις εκδόσεις «Επίκεντρο» παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 3 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.
Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου, που έγινε με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, απηύθυναν χαιρετισμό δια ζώσης, ο Βουλευτής της ΝΔ, Κ. Μπλούχος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ Χρ. Παπαθεοδώρου, ο Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Μ. Τάσσου και ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΑΜΘ, κ. Γ. Παπαεμμανουήλ. Τους χαιρετισμούς τους μετέφεραν και οι Βουλευτές Θ. Ξανθόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ και Χαρά Κεφαλίδου του ΚΙΝΑΛ, που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Tην έναρξη της παρουσίασης συνόδευσε τοπικό, παραδοσιακό μουσικό σχήμα με την Μαρία Κιάκου στην αφήγηση και το τραγούδι, τον Χάρη Βαγενά στην γκάιντα, τον Θεόδωρο Καλτσάμη στη λύρα, τον Γεράσιμο Χαριζάνη στο καβάλι και τον Ανέστη Μητρούση στον νταιρέ.
Μιλώντας στα «Χ» ο συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Α.Π.Θ. κ. Σπυρίδωνας Σφέτας δήλωσε ότι: «το βιβλίο αναφέρεται σε μια περίοδο που δεν είναι πολύ γνωστή και στην οποία υπήρχε βουλγαρικό σχέδιο εξόντωσης του πληθυσμού. Αυτό μπορούσε να γίνει μέσω της ασιτίας. Όταν μπήκε η Ελλάδα επίσημα στον πόλεμο, πλέον υπήρχε σχέδιο βίαιων εκτοπισμών προς την Βουλγαρία, όπου εκεί οι Έλληνες υπέφεραν τα πάνδηνα. Υπήρχε συνεπώς σχέδιο αφελληνισμού γενικότερα. Οι Γερμανοί δεν ενδιαφερόταν. Ήταν ένα μυστικό βουλγαρικό σχέδιο. Στην περιοχή δεν υπήρχαν πρόσφυγες, οπότε οι Βούλγαροι θεωρούσαν ότι η Ανατολική Μακεδονία και η Δυτική Θράκη (την οποία κατείχαν) αποτελεί μία γεωγραφική ενότητα με την Βουλγαρία. Ήταν η περίοδος στην οποία η Βουλγαρία δεν είχε αποδεχθεί την συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913 με την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα».
Απαντώντας στα «Χ» για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περίοδος, ο κ. Σφέτας εξηγεί ότι το ενδιαφέρον υπάρχει διότι είναι μια περίοδος για την οποία δεν γνωρίζαμε πολλά… «Ακόμη και εγώ πριν από μερικά χρόνια δεν ήξερα. Μου γεννήθηκε η επιθυμία να ψάξω. Τώρα μπορώ να πω ότι υπήρχε βουλγαρικό σχέδιο και μπορεί να στοιχειοθετηθεί η ενέργεια ως γενοκτονία». Ο κ. Σφέτας επισημαίνει ακόμα στα «Χ» ότι «το χαρακτηριστικότερο στοιχείο εκείνης της περιόδου ήταν η πείνα, η οποία υπήρχε σε όλη την περιοχή, δηλαδή, στις Σέρρες, τη Δράμα και στην Καβάλα. Σημαντική στιγμή είναι τα γεγονότα στην Εικοσιφοίνισσα, η οποία λεηλατήθηκε και τώρα γνωρίζουμε με ακρίβεια τι αφαιρέθηκε – καταγράφεται μέσα στο βιβλίο. Το βασικότερο είναι ότι όταν η Ελλάδα μπήκε επίσημα στον πόλεμο, τον Ιούνιο του 1917, τη στιγμή που γύρισε ο Βενιζέλος στην Αθήνα, είναι τότε που γίνονται οι βίαιοι εκτοπισμοί, στο εσωτερικό της Βουλγαρίας, όπου πέθαναν 12.000 Έλληνες από κακουχίες».
Για την έκδοση του βιβλίου «ΟΨΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 1916 – 1918» η συγγραφή του οποίου διήρκεσε περίπου 6 χρόνια μίλησε στα “Χ” και ο κ. Γιάννης Παπουτσής, πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας το οποίο εξέδωσε το βιβλίο του κ. Σπυρίδωνα Σφέτα. Όπως είπε ο κ. Παπουτσής «από τότε που το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας έγινε συλλογική οντότητα, μας απασχόλησε η συγκεκριμένη περίοδος. Πρωτίστως βάλαμε ως στόχο την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και της Απελευθέρωσης της Δράμας, για την οποία κάναμε συνέδριο το 2012. ¨Όμως ήδη από το 2010 παρουσιάσαμε στη Χωριστή τα τετράδια βουλγαρικής κατοχής με τον Νικόλαο Ρουδωμέτωφ ιδρυτή του Ιστορικού & Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας και τον Θωμά Πέννα, Πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Σερρών – Μελενίκου. Το 2016 διοργανώσαμε εσπερίδα με τον κ. Σφέτα και τίτλο «Όψεις βουλγαρικής κατοχής» ο οποίος φάνηκε ότι είχε ερευνήσει τη συγκεκριμένη περίοδο. Από τότε, απευθυνόμενοι στον κ. Σπυρίδωνα Σφέτα του ζητήσαμε να επεκτείνει την ομιλία που είχε κάνει με περαιτέρω έρευνα και να την εκδώσουμε το βιβλίο. Είχαμε σχεδιάσει το 2019 στην εκατονταετηρίδα από την λήξη του «Μεγάλου Πολέμου», να το παρουσιάσουμε. Λόγω της υγειονομικής κρίσης υπήρξε κάποια καθυστέρηση και έτσι το βιβλίο παρουσιάστηκε το 2020. Με το πόνημα του κ. Σφέτα και με την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του, το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, θέλησε να συμβάλλει βιβλιογραφικά στην καταγραφή της περιόδου 1916-1918».
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που απαρτίζουν το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας (Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Παγονερίου, Πετρούσας, Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» και Πύργων).
Να ευχηθούμε καλοτάξιδο στο βιβλίο και να εμπλουτίσει τις βιβλιοθήκες των συμπατριωτών μας.