Στα σκαριά ο φετινός διαγωνισμός στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου

0
3064

Με στόχο την ώθηση των μαθητών προς τις θετικές επιστήμες

Στην μνήμη του αδικοχαμένου δραμινού καθηγητή Βασίλη Ξανθόπουλου θα πραγματοποιηθεί και φέτος ο καθιερωμένος ετήσιος διαγωνισμός στα Μαθηματικά και την Φυσική στις εγκαταστάσεις του 1ου Λυκείου Δράμας. Ο διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Δράμας, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Δράμας, την ΕΛΜΕ Δράμας και το Σύλλογο Θετικών Επιστημόνων Νομού Δράμας.

Την διοργάνωση όλης της εκδήλωσης καθώς επίσης και την καταβολή των βραβείων στους επιτυχόντες όπως κάθε έτος αναλαμβάνει κυρίως ο Σύλλογος Θετικών Επιστημόνων Ν. Δράμας.
Η διαγωνιστική διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στοχεύει στην πολιτιστική, και πνευματική ανάπτυξη αλλά και την ώθηση των μαθητών προς τις θετικές επιστήμες και τη δημιουργία ευγενούς άμιλλας μεταξύ τους.

Ποιοί δικαιούνται να συμμετέχουν
Όπως έκανε γνωστό ο Δήμος Δράμας, στο διαγωνισμό δικαιούνται να συμμετέχουν οι μαθητές των τριών τάξεων των Λυκείων του Νομού. Ο διαγωνισμός σύμφωνα με έγγραφο του Συλλόγου Θετικών Επιστημών Δράμας πρόκειται να διενεργηθεί στις 7 Απριλίου 2019 ημέρα Κυριακή και ώρα 9.00 π.μ., στο κτήριο του 1ου Λυκείου Δράμας, μαθητής του οποίου υπήρξε ο Βασίλης Ξανθόπουλος.
Η διαδικασία διεξαγωγής και ανάδειξης των πρώτων μαθητών θα γίνει με ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Θετικών Επιστημών. Το ύψος των βραβείων καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας (τρία βραβεία για κάθε τάξη). Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 5/05/2019.
Την διοργάνωση όλης της εκδήλωσης καθώς επίσης και την καταβολή των βραβείων στους επιτυχόντες όπως κάθε έτος αναλαμβάνει ο Σύλλογος Θετικών Επιστημόνων Ν Δράμας. Συνεπώς δεν πραγματοποιείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Δήμου.

Tα βραβεία του Δήμου
Ο Δήμος Δράμας όρισε τα βραβεία για τους μαθητές των Λυκείων της πόλης που θα πρωτεύσουν στο διαγωνισμό, με τον ακόλουθο τρόπο: Από 300 ευρώ στους πρώτους από κάθε τάξη (Α, Β, Γ Λυκείου) από 200 ευρώ στους δεύτερους από κάθε τάξη (Α, Β, Γ Λυκείου) από 100 ευρώ στους τρίτους από κάθε τάξη (Α, Β, Γ Λυκείου)

Ποιός ήταν ο Βασίλης Ξανθόπουλος
Ο Βασίλης Ξανθόπουλος στη μνήμη του οποίου γίνεται ο διαγωνισμός γεννήθηκε στη Δράμα το 1951 και τελείωσε το Λύκειο το 1969. Πτυχιούχος μαθηματικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1973 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Chicago όπου πήρε πτυχία Masters (1976), PH.D. (1978) στη Φυσική. Από το 1983 και μέχρι τον θάνατό του ο Βασίλης Ξανθόπουλος ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διετέλεσε και πρόεδρος τμήματος (1987-90) σε ηλικία μόλις 35 ετών.
Δολοφονήθηκε στις 27/11/1990 ενώ δίδασκε τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για την εκτέλεση πολύπλοκων αλγεβρικών υπολογισμών, σε αίθουσα τερματικών του κεντρικού Η/Υ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην ίδια επίθεση δολοφονήθηκε επίσης και ο μαθηματικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέφανος Πνευματικός, ενώ τραυματίσθηκε σοβαρά στο χέρι ο καθηγητής του ΑΠΘ Σωτήριος Περσίδης.
Προς τιμή του Βασίλη Ξανθόπουλου το αμφιθέατρο του 1ου Γεν. Λυκείου Δράμας και της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ονομάσθηκαν «Αμφιθέατρο Βασίλη Ξανθόπουλου». Εκεί διεξάγεται κάθε χρόνο και ο γνωστός διαγωνισμός στα Μαθηματικά και την Φυσική. Επίσης, καθιερώθηκε να προκηρύσσεται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Β. Ξανθόπουλου – Σ. Πνευματικού» στη μνήμη τους, η απονομή του οποίου γίνεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εκτός από αυτό το βραβείο, που δίνεται σε Έλληνες επιστήμονες ανεξαρτήτως ειδικότητας και ηλικίας, υπάρχει και το διεθνές “Xanthopoulos Award”, θεσμοθετημένο επίσης από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και απονεμόμενο μία φορά κάθε τρία χρόνια από την General Relativity and Gravitation Society σε επιστήμονα κάτω των 40 ετών που έχει «εξέχουσα (κατά προτίμηση θεωρητική) συνεισφορά στο πεδίο της βαρυτικής Φυσικής». Το βραβείο αυτό, συνοδεύεται από χρηματικό ποσό περίπου 10.000 δολαρίων ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!