Στα τέλη Οκτωβρίου η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του Οχυρού Λίσσε

0
1598

– Απόφαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας να το παραχωρήσει προς χρήση στον Δήμο Νευροκοπίου για 12 χρόνια
– Γ. Κυριακίδης στα «Χ»: «Στόχος του δήμου είναι το Οχυρό να είναι ανοικτό για επισκέψεις στις 6 Απριλίου 2022»

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον σχεδιασμό του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου είναι η απόφαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας να παραχωρήσει το Οχυρό Λίσσε στον Δήμο Νευροκοπίου, όπως είπε χθες στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου, κ. Γιάννης Κυριακίδης.
Ο Δήμαρχος στις δηλώσεις του εξήγησε: «Υπογράφηκε για πρώτη φορά η παραχώρηση ενός Οχυρού σε έναν δήμο για να το χρησιμοποιήσει όπως αυτός νομίζει. Το περιμέναμε αδημονώντας. Μένει να υπογράψουμε την 12ετή σύμβαση παραχώρησης από το ΤΕΘΑ και ακολούθως ο Δήμος Νευροκοπίου θα αποφασίσει τον τρόπο που θα λειτουργήσει το Οχυρό Λίσσε σε αυτό το διάστημα. Η απόφαση του ΤΕΘΑ είναι ιστορική γιατί αποτελεί και έναν πειραματικό οδηγό για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί και η υπόλοιπη περιουσία του ταμείου».
Από την επικοινωνία που έχει ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου με το ΤΕΘΑ προκύπτει ότι, εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα από την πορεία της πανδημίας η σύμβαση θα υπογραφεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου ενώ στόχος του δήμου είναι, το Οχυρό να είναι ανοικτό για επισκέψεις στις 6 Απριλίου του 2022. Με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου και του Ταμείου Εθνικής Άμυνας ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος και για την υλοποίηση ενός κρίσιμου στόχου που είχε θέσει από την αρχή της θητείας της η Δημοτική Αρχή στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, δηλαδή την αξιοποίηση Οχυρού Λίσσε.
Παράλληλα, ο τοπικός δήμος σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία ταινίας 3D για τις μάχες των οχυρών Λίσσε, σε ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια αναφορικά με το μνημείο αλλά και στη δημιουργία VR Room – στο Οχυρό. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ψηφιακό αποθετηρίου πολιτισμού και ιστορίας. Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Η σχετική πρόταση του δήμου εντάχθηκε ήδη στον άξονα του προγράμματος με τίτλο «Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» με τίτλο: «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021».
Στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: «Ο ρόλος των οχυρών στην αναγέννηση του Κάτω Νευροκοπίου» προβλέπεται φωτογράφιση του χώρου, λήψη βίντεο, ανάπτυξη 3Dμοντέλων τοπίου, ανθρώπων και αντικειμένων. Επίσης θα δημιουργηθούν αnimation με ανθρώπους, αντικείμενα εφέ εκρήξεων, γυρίσματα με 3 ηθοποιούς σε στούντιο, ανάπτυξη εφαρμογής για VR γυαλιά, αλλά και εξοπλισμός του χώρου με αντικείμενα των μαχών (κράνη– στολές κ.λπ.) και πολλά ακόμα. Ο εξοπλισμός αυτός θα βοηθήσει στην αξιοποίηση του οχυρού ενώ η κίνηση του Δήμου Κ. Νευροκοπίου εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εμπειρίας του επισκέπτη στο οχυρό. Ο επισκέπτης θα μπορεί μεταξύ άλλων, αφού επισκεφθεί την κοινότητα Οχυρού, να εισέρχεται σε αίθουσα όπου ενώ θα είναι καθισμένος, με τη βοήθεια της τεχνολογίας virtual reality, θα κινείται σε συνθήκες προσομοίωσης και θα αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο γινόταν οι μάχες του οχυρού, με ένα πραγματικά πολύ καινοτόμο τρόπο.
«Το Λίσσε για εμάς θα αποτελέσει την ναυαρχίδα για την αύξηση της επισκεψιμότητας στο Νευροκόπι. Το οχυρό θα είναι επισκέψιμο ανά πάσα στιγμή και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου.
Στο Οχυρό Λίσσε, στο οποίο οφείλεται και η ονομασία του ομώνυμου χωριού, διεξήχθηκαν μάχες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που έχουν αφήσει ακόμη ανεξίτηλο το σημάδι του ηρωισμού των Ελλήνων στρατιωτών απέναντι στις δυνάμεις του άξονα. Πέρα από την μοναδική ιστορική του αξία, το οχυρό Λίσσε, μπορεί να αποτελέσει ένα μοναδικό πλεονέκτημα για τον Δήμο Νευροκοπίου που θα ήθελε να δημιουργήσει περισσότερα κίνητρα επισκεψιμότητας στο λεκανοπέδιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ