Στενή συνεργασία Δήμου – επαγγελματιών

0
6369

Με στόχο τη στήριξη της επαναλειτουργίας της τοπικής οικονομίας.
Μιλούν στα «Χ» ο Αντιδήμαρχος Μ. Τάσσου και ο πρόεδρος των ζυθεστιατόρων Γ. Χατζηπαντελής.

Εποικοδομητικές συζητήσεις με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών εστίασης και του Εμπορικού Συλλόγου είχε τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Δήμαρχος Δράμας Χρ. Μαμσάκος και οι Αντιδήμαρχοι, Προγραμματισμού Μ. Τάσσου και Οικονομικών Υπηρεσιών Γ. Εφραιμίδης. Οι συναντήσεις έγιναν με πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την επαναλειτουργία των καταστημάτων και να διευκολυνθούν περαιτέρω οι τοπικές επιχειρήσεις, εφόσον βέβαια δικαιοδοτηθούν οι δήμοι για κάτι τέτοιο από την πολιτεία.
Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των σωματείων καφετεριών και κέντρων διασκέδασης και καταστημάτων εστίασης κ. Η. Ηλιάδη, κ. Γ. Γεωργιάδη και κ. Γ. Χατζηπαντελή, κατά την οποία συζητήθηκαν οι προβληματισμοί που υπάρχουν σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το άνοιγμα των καταστημάτων, όπως και πιθανές λύσεις και προτάσεις που μπορεί να προκύψουν. Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών δήλωσαν ικανοποιημένοι από την πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας εκφράζοντας την διαπίστωση ότι ο Δήμος Δράμας έχει την πρόθεση να στηρίξει την επαναλειτουργία των καταστημάτων ειδικά μέσω της τοποθέτησης περαιτέρω τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα με τη διέλευση των πεζών, εφόσον αυτό τελικώς επιτραπεί από την πολιτεία.
Μιλώντας στα «Χ» ο πρόεδρος του σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας κ. Γ. Χατζηπαντελής είπε ότι «η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκου, ο οποίος μας κάλεσε προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τους κοινόχρηστους χώρους που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα καταστήματα εστίασης. Διαπιστώθηκε ότι ο Δήμος Δράμας έχει την πρόθεση να βοηθήσει τους επαγγελματίες εστίασης, ώστε, εάν αυτό είναι εφικτό, να αναπτυχθούν περισσότερο τα τραπεζοκαθίσματα. Στην κατεύθυνση αυτή θα δημιουργηθεί μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Δημοτικής Αστυνομίας και ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Τάσσου. Η επιτροπή αυτή θα επισκεφθεί σήμερα Τετάρτη τα καφέ της πόλης και την Παρασκευή θα επισκεφθεί τα εστιατόρια και τις ταβέρνες, προκειμένου να υποδειχθούν χώροι στους οποίους θα μπορούσε να γίνει ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με τρόπο που να μην δημιουργείται όχληση στους διερχόμενους πεζούς».
Σε σχέση με τις οικονομικές ελαφρύνσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν από τον Δήμο Δράμας, θα πρέπει πρώτα να προηγηθούν οι κατάλληλες αποφάσεις από την πολιτεία, σημείωσε στα «Χ» ο κ. Γ. Χατζηπαντελής.
Σχετικά με την πρωτοβουλία αυτών των συναντήσεων ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Μ. Τάσσου επεσήμανε στα «Χ» ότι σε ό,τι αφορά τις διευκολύνσεις που θα μπορούσε να παρέχει ο Δήμος Δράμας, υπάρχει σαφώς η πρόθεση να βοηθηθούν οι επαγγελματίες στην επαναλειτουργία των καταστημάτων τους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής από πλευράς πολιτείας ναι μεν υπάρχει η πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης να δώσει δυνατότητες στους δήμους προκειμένου να παραχωρήσουν χώρους όπου επιτρέπεται, αλλά αυτό δεν έχει γίνει πιο εξειδικευμένο.
«Είπαμε, λοιπόν, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Γ. Εφραιμίδη να γίνει μια προεργασία, ώστε να υπάρξει χαρτογράφηση της περιοχής όπου υπάρχουν τα καταστήματα εστίασης για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες. Το ζήτημα είναι ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι δεσμευτικό και περιμένουμε να εξειδικευθεί από την κυβέρνηση. Έχουμε, δηλαδή, αυτή τη στιγμή την πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει, χωρίς να έχουν εξειδικευθεί οι όροι με τους οποίους θα γίνει αυτό. Ο Δήμος Δράμας δεν είναι απλά διατεθειμένος να βοηθήσει τους επαγγελματίες, αλλά θεωρεί τους επαγγελματίες εστίασης συνεργάτες. Η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για έναν δήμο είναι τα καταστήματα εστίασης. Ως εκ τούτου, είναι και προς το συμφέρον του ίδιου του δήμου να λειτουργήσουν αυτά τα καταστήματα και να είναι βιώσιμα. Δυστυχώς, όπως είναι σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο, πολλά καταστήματα όπως είναι δομημένα θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει με 4 -5 τραπεζοκαθίσματα, ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα όπου ο πελάτης θα καθίσει για δυο ή τρεις ώρες και δεν υπάρχει εναλλαγή του πελατολογίου», σημείωσε ο κ. Μ. Τάσσου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες Τρίτη επρόκειτο να γίνει και νέα συνάντηση, αυτή τη φορά μεταξύ των εκπροσώπων του Δήμου Δράμας και εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει δυνατότητα τόνωσης της εμπορικής αγοράς της Δράμας με συγκεκριμένες δράσεις και με στόχο την τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς στην πόλη, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στα «Χ» ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!