Στη Δράμα την Πέμπτη ο Υφυπ. Περιβάλλοντος

0
20602

Ο κ. Γ. Αμυράς θα έχει συναντήσεις στο Νευροκόπι για θέματα που αφορούν τον κλάδο του μαρμάρου

Επίσκεψη στη Δράμα και το λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου, θα έχει μεθαύριο Πέμπτη ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς με την Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, συνοδεία του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Μπλούχου για θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα στον τομέα του μαρμάρου.

Η ακριβής ατζέντα των συναντήσεων έχει ως εξής:
-11:00 Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο
-11:15 Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο
-12:00 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου κ. Ιωάννη Κυριακίδη και τον Δασάρχη κ. Μιχαήλ Μαναρίδη με θέμα Προβληματισμοί και Διαχείριση στον τομέα του Μαρμάρου
-12:50 Σύσκεψη με τους τοπικούς συμβούλους του Δ.Δ. Βώλακα στο Κοινοτικό Κατάστημα του Βώλακα με θέμα «Βώλακας: η καρδιά του Μαρμάρου. Επιπτώσεις επιχειρηματικότητας και προβληματισμοί της τοπικής κοινότητας».
-13:20 Συνάντηση με μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου με θέμα «Τοπογνωσία και αυτοψία επί των γεωγραφικών και περιβαλλοντικών ανάγλυφων της περιοχή»
-13:35 Συνάντηση με την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας με θέμα «Μάρμαρο και Τουρισμός»

Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το προηγούμενο διάστημα έχει εκφραστεί ανησυχία από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, σχετικά με την φέρουσα ικανότητα εξόρυξης μαρμάρου της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, προηγήθηκε έγγραφο από τον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου προς την πολιτεία που ζητούσε, σε γενικές γραμμές, να ξεκαθαριστούν τα όρια των δυνατοτήτων που υπάρχουν στην περιοχή του λεκανοπεδίου, σε επίπεδο εξορύξεων και πιθανόν αυτό να αποτελέσει θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Αμυρά.
Από την άλλη πλευρά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις μαρμάρου, που αποτελούν βασικό πυλώνα απασχόλησης στην περιοχή, αντιμετωπίζουν λόγω των έκτακτων συνθηκών που παρουσιάστηκαν με την πανδημία, συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία έχουν τεθεί προς την πολιτεία. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (ΣΕΜΜΘ) κας Ιουλίας Χαϊδά στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», χαρακτηρίστηκε θετική για την ανάπτυξη της μαρμαροβιομηχανίας στην περιοχή μας η υπουργική απόφαση που αναιρεί την οριζόντια απαγόρευση εκμετάλλευσης λατομείων εντός της προστατευόμενης περιοχής του Βώλακα. Ωστόσο η πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ, απαντώντας σε ερώτημα των «Χ» για το κατά πόσο υλοποιείται και στην πράξη η στήριξη της πολιτείας στον κλάδο του μαρμάρου, είπε ότι «λόγω της πανδημίας, προέκυψαν ακόμη περισσότερα προβλήματα από αυτά που υπήρχαν και ότι η ατζέντα θεμάτων που υπήρχε προς την πολιτεία, δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι προχώρησε». Βέβαια η τελευταία εξέλιξη που αφορά το προστατευόμενο τοπίο του Βώλακα, όπως είπε ήταν ένα θετικό βήμα και έδειξε ένα έμπρακτο ενδιαφέρον για τον κλάδο του μαρμάρου. «Μέχρι τώρα είχε εκφραστεί η καλή πρόθεση της πολιτείας προς τις επιχειρήσεις μαρμάρου, τώρα μένει να εφαρμοστεί και στην πράξη. Περιμένουμε κάποιες αποφάσεις, οι οποίες πιστεύω θα βγουν σύντομα και θα βοηθήσουν τον κλάδο, πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος» είχε τονίσει στα «Χ» η πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ.
Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Αμυρά, στο λεκανοπέδιο και οι συζητήσεις με εκπροσώπους φορέων για τα προβλήματα που υπάρχουν θα δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και για την επίλυσή τους. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η επίσκεψη Αμυρά μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα εποικοδομητική και θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!