Στην ανάδειξη των παραδοσιακών γεφυριών προχωρά η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

0
1184

Σε συμφωνία για την καταγραφή, ανάδειξη και προβολή τεσσάρων παραδοσιακών γεφυριών της Δράμας προχωρά η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Το σπουδαίο αυτό έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη λεπτομερή καταγραφή τής υπάρχουσας κατάστασης τόσο των βελτιώσεων που απαιτούνται όσο των σημείων που χρήζουν καθαρισμού από βλάστηση και των κατασκευών-επισκευών που απαιτούνται.
Επίσης περιλαμβάνει τη λεπτομερή καταγραφή των υπαρχουσών ορειβατικών και πεζοπορικών διαδρομών, των πολιτιστικών, θεματικών σημείων που περιλαμβάνουν, της σήμανσης που διαθέτουν και των βελτιώσεων που απαιτούνται. Επιπλέον περιλαμβάνει καταγραφή των αναγκών σήμανσης αλλά και των δαπανών προβολής τους. Ακόμη περιλαμβάνει την ηλεκτρονική αποτύπωση της διαδρομής και τον σχεδιασμό της αποτύπωση με τεχνολογία GPS.
Συγκεκριμένα θα γίνουν επεμβάσεις στα παρακάτω 4 γεφύρια:

Το γεφύρι ΤΣΟΥΚΑΛΙ ΡΕΜΑ
Είναι το μικρό, μονότοξο, λιθόχτιστο, θολωτό γεφύρι στην περιοχή των Διποτάμων που ενώνει τις όχθες του ρέματος Τσουκάλι, που ενώνεται με το Αρκουδόρεμα στο χωριό Διπόταμα. Το τμήμα του χωματόδρομου από την άσφαλτο των Διποτάμων που οδηγεί στην αρχή του μονοπατιού για το γεφύρι από την δυτική του πλευρά, είναι 400 μέτρα. Το δασικό μονοπάτι έως το γεφύρι από την δυτική πλευρά είναι 100μ. Από το γεφύρι έως την άσφαλτο στην ανατολική πλευρά η απόσταση είναι 400 μέτρα.

Το γεφύρι ΔΙΠΟΤΑΜΩΝ – ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
Το γεφύρι Διπόταμων – Αγίου Πνεύματος είναι οξυκόρυφο τοξοειδές γεφύρι επί του Αρκουδορέματος με χαρακτηριστική υγρόφιλη βλάστηση. Βρίσκεται βόρεια, στο Δασικό Σύμπλεγμα Τραχωνίου – Διποτάμων (δάσος Λεπίδα), πλησίον του εγκαταλελειμένου ομώνυμου οικισμού και ανήκει στον Δήμο Παρανεστίου. Τα χωρία που εξυπηρέτουσε ήταν εκείνα των Διποτάμων και Τραχωνίου, τα οποία σήμερα έχουν πια εγκαταλειφθεί. Λίγα μέτρα μακριά συναντάται και το εξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος, το αποκαλούμενο και ως χειροποίητο ξωκλήσι καθώς έχει φτιαχτεί με πέτρες από το διπλανό ποτάμι από τα χέρια δύο δίδυμων αδερφών. Ο χωματόδρομος από την άσφαλτο των Διποτάμων έως το γεφύρι των Διποτάμων στο Αρκουδόρεμα είναι 1,2 χλμ. Από το γεφύρι έως την παλιά δασική διάνοιξη που οδηγεί στο Τραχώνι η απόσταση είναι 300 μέτρα. Το μήκος της δασικής διάνοιξης είναι 5,2 χλμ. Το τμήμα από το γεφύρι έως το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος είναι 110 μέτρα.

Το γεφύρι ΑΡΚΟΥΔΟΡΕΜΑ – ΠΑΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΙΟΥ
Είναι πέτρινο και μονότοξο γεφύρι και συναντάται στην σκιά απότομων βράχων, είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ανατολική Μακεδονία. Βρίσκεται σε συνέχεια της γέφυρας των Διποτάμων κατά μήκος του ίδιου ρέματος. Ο χωματόδρομος από τα Διπόταμα έως την θέση παλιό φυλάκιο, από όπου ξεκινά το μονοπάτι προς το γεφύρι, είναι 2 χλμ. Το μονοπάτι έως το γεφύρι του παλιού φυλακίου είναι στα 1000μ.Από το γεφύρι έως το Τραχώνι η απόσταση είναι 4 χλμ.

Το γεφύρι ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ (ΜΠΑΛΑΜΠΑΝ) ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΡΕΜΑ
Μονότοξο – πέτρινο γεφύρι με τη χρονολογία κατασκευής του παραμένει άγνωστη και με αξιοσημείωτη αντοχή στο χρόνο. Αποτελεί το μεγαλύτερο πετρογέφυρο του νομού Δράμας: το μήκος της είναι στα 41 μ. και το πλάτος της στα 2,50 μ. ενώ το τόξο έχει άνοιγμα 17,50 μ. και ύψος 10μ. Γύρω στο 1930-40 έγινε μια επισκευή της γέφυρας και προστέθηκαν τα πλευρικά τοιχία πάνω στα οποία τοποθετήθηκαν σιδερένια κάγκελα για την προστασία ανθρώπων και ζώων που διέρχονταν από το σημείο. Η γέφυρα ήταν κομμάτι της αλυσίδας στην ένωση των χωριών των Διποτάμων με το Τραχώνι, χωριά της περιοχής του Αρκουδορέματος που σήμερα έχουν ερημώσει. Η ονομασία Μπαλαμπάν, ήταν παλαιότερη ονομασία του χωριού Τραχώνι το οποίο δεν αριθμούσε ούτε 500 κατοίκους. Από τον οικισμό Τραχωνίου το γεφύρι είναι στα 3 χλμ. Το μονοπάτι συνεχίζει μετά το γεφύρι και οδηγεί στον καταρράκτη Τραχωνίου-Λειβαδίτη.

Σε ό,τι αφορά τις πινακίδες, θα σχεδιαστούν, θα υλοποιηθούν και θα τοποθετηθούν οχτώ πινακίδες (δύο πινακίδες για κάθε γεφύρι) οι οποίες θα περιέχουν πληροφορίες με το χάρτη της διαδρομή από την άσφαλτο έως το εκάστοτε γεφύρι. Επίσης οι διαδρομές θα καταγραφούν με σύστημα GPS και θα γίνει η επεξεργασία τους με επαγγελματικά προγράμματα GIS.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!