Δωρεάν παιδιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Δράμα

0
2553

Η δράση πραγματοποιείται από εθελοντές γιατρούς και την κινητή μονάδα από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Δεκτό έγινε το αίτημα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την πραγματοποίηση παιδιατρικών και οδοντιατρικών ελέγχων στη Δομή Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας Δράμας, από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης.
Πρόκειται για τη διενέργεια δωρεάν προληπτικών παιδιατρικών και οδοντιατρικών ελέγχων σε παιδιά πρόσφυγες ή μετανάστες που φιλοξενούνται στη Δομή Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας Δράμας, λόγω ανάγκης έκδοσης Ατομικών Δελτίων Υγείας Μαθητών και αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων στη στοματική τους υγεία.
Η Κινητή Μονάδα Προληπτικής Οδοντιατρικής / Παιδιατρικής προγραμματίστηκε να επισκεφτεί τη συγκεκριμένη Δομή στη Δράμα, από χθες Δευτέρα 1 Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν δωρεάν ιατρικοί έλεγχοι από εθελοντές οδοντιάτρους και παιδίατρο του Οδοντιατρικού και Ιατρικού Συλλόγου της Δράμας.
Στο κλιμάκιο των εθελοντών συμμετέχουν η κα Ελπίδα Σημαιοφορίδου, Παιδίατρος/Ιδιώτης, ο κ. Αλέξης Βαμβακίδης, Οδοντίατρος/Ιδιώτης, η κα Μαρία Λυρατζή, Οδοντίατρος/Ιδιώτης, ο κ. Αθανάσιος Πετρίδης, Οδοντίατρος/Ιδιώτης, ο κ. Ιωάννης Γατίδης, Οδοντίατρος/Ιδιώτης, η κα Ματίνα Γαβριήλογλου, Ψυχολόγος, και ο κος Χρήστος Παρίντας, Οδηγός.
Η ψυχολόγος του Οργανισμού θα αναλάβει, σε συνεργασία με τις τοπικές δομές υγείας και πρόνοιας, την ιατρική και κοινωνική στήριξη όσων παιδιών εκ των ωφελούμενων χρήζουν βοηθείας.
Επιστημονικός Υπεύθυνος της δράσης, η οποία έχει μεμονωμένο χαρακτήρα, είναι ο Χρήστος Καμμιλάτος, Γενικός Ιατρός. Η κινητή μονάδα, που είναι ιδιοκτησίας της Μ.Κ.Ο. «Χαμόγελο του Παιδιού», περιλαμβάνει παιδιατρικό ιατρείο και οδοντιατρείο και είναι εξοπλισμένη με: παιδιατρικό κρεβάτι, φορητό απινιδωτή, μπουκάλες οξυγόνου, αναρρόφηση, νεφελοποιητή, ζυγαριά, βρεφοζυγό, αναστημόμετρο, ακουστικά, ωτοσκόπιο, πιεσόμετρο, οξύμετρο, σακχαρόμετρο, βαλίτσα Πρώτων Βοηθειών και πλήρη οδοντιατρική έδρα.
Η δράση χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Μ.Κ.Ο. «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Υπενθυμίζεται ότι η κινητή μονάδα του «Χαμόγελου του Παιδιού» πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα δωρεάν προληπτικές ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις για παιδιά στον Δήμο Δράμας και συγκεκριμένα στην πλατεία Ελευθερίας, το διάστημα 14-18 Ιουνίου 2021. Οι προληπτικές εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στον «Ασκληπιό», το νέο Κινητό Πολυϊατρείο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο στελεχώνεται από εθελοντές γιατρούς και προσωπικό του Οργανισμού.
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποιεί προληπτικές ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις σε όλα τα παιδιά, με έμφαση σε όσα ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικά κέντρα, βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό ή λόγω οικονομικών/άλλων δυσκολιών δεν έχουν κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα. Από την έναρξη της δράσης (2002) μέχρι σήμερα έχουν υποστηριχθεί περισσότερα από 144.584 παιδιά. Το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας, βάσει μνημονίων συνεργασίας που έχει υπογράψει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και σε συνεργασία με περιφερειακούς και τοπικούς φορείς και συλλόγους, με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πρόληψης και ευαισθητοποίησης στα παιδιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ