Στην κόψη του ξυραφιού η αλλαγή του ταρτάν

0
1196

– Χρ. Μαμσάκος: «Ή κάνουμε λίγη υπομονή… ή βγάζουμε έκπτωτο τον εργολάβο»
– «Να τον βγάλω έκπτωτο. Η ουσία είναι όμως ποια: να γυρίσουμε το έργο πίσω άλλα δύο χρόνια;»

– Αλ. Τσιαμπούσης στα «Χ»: «Υπάρχουν ευθύνες και τις ευθύνες δεν τις έχει η αντιπολίτευση»


 

Σε δύσκολο σημείο φαίνεται ότι είναι η πορεία υλοποίησης του έργου αντικατάστασης του ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας, καθώς το έργο έχει παγώσει και πάλι εδώ και εβδομάδες, ενώ το διάστημα που απομένει μέχρι και τη λήξη της παράτασης (μέχρι τις αρχές Ιουνίου) μάλλον δεν επαρκεί για την υλοποίηση του έργου.
Η εξέλιξη του έργου βρίσκεται ουσιαστικά στην «κόψη του ξυραφιού», καθώς από τη μία πλευρά η χορήγηση νέας παράτασης είναι μάλλον αναγκαία, αλλά χωρίς να μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα κατά πόσο η όποια νέα παράταση για την υλοποίηση του έργου θα είναι και πάλι αρκετή.

Το θέμα του Εθνικού (νυν δημοτικού σταδίου «Αλέκος Φρούσιος») έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Μουχτάρης, ζητώντας απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή. Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, είπε ότι θα ήταν πολύ εύκολο να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος, αλλά σε αυτή την περίπτωση η υλοποίηση του έργου θα καθυστερήσει για άλλα δύο χρόνια, καθώς δεν υπήρχε δεύτερος υποψήφιος ανάδοχος (κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτούνταν νέος διαγωνισμός). «Να τον βγάλω έκπτωτο. Η ουσία είναι όμως ποια: να γυρίσουμε το έργο πίσω άλλα δύο χρόνια;» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Δράμας και πρόσθεσε: «Αν δεν υπάρχει άλλη λύση, εκεί θα πάμε. Και εγώ θέλω να τελειώσει το ταρτάν και να μπουν κανονικά οι αθλητές για να αθλούνται. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει έκπτωτος: Σημαίνει ότι το έργο θα πάει πίσω άλλα δύο χρόνια. Δεν τον επέλεξα εγώ αυτόν τον εργολάβο. Φυσικά και η Δημοτική Αρχή θέλει να τελειώσει το θέμα. Ή κάνουμε λίγη υπομονή να τελειώσει το έργο ή βγάζουμε τον εργολάβο έκπτωτο. Δεν υπάρχει άλλη λύση».

Για το θέμα της καθυστέρησης στην αλλαγή του ταρτάν και την προοπτική νέας παράτασης του έργου, ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα», κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Στον δήμο περιμένουν, μέχρι που εύχονται, να δοθεί η παράταση που συζητιέται για όλα τα έργα από το Υπουργείο Υποδομών. Σε αυτή την περίπτωση, εμείς ως παρατάξεις θα πρέπει απλά να επικυρώσουμε αυτό που ορίζει η νομοθεσία. Αν αυτό επιβάλλει η νομοθετική διάταξη, δεν θα μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς. Επειδή, ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν να μην προλάβουμε την ισχύ της όποιας νομοθετικής διάταξης, πριν εκπνεύσει η διορία της πρώτης παράτασης, θα πρέπει να δούμε τι επικαλείται ο εργολάβος και για ποιους λόγους θα ζητούσε παράταση. Αυτά που λέγονται σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες είναι αστεία πράγματα. Έχει να βρέξει δύο μήνες. Τώρα, όσον αφορά αυτό που λέει ο δήμαρχος, ότι δεν θέλει να τον βγάλει έκπτωτο, γιατί το έργο θα καθυστερήσει άλλα δύο χρόνια, ναι μεν έχουν βάση, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε γιατί δεν υπήρχε δεύτερος υποψήφιος ανάδοχος στον διαγωνισμό. Από την άλλη πλευρά, μήπως οι διακηρύξεις που βγάζουμε είναι στημένες με τέτοιον τρόπο που αποκλείουν κόσμο και για τον λόγο αυτό δεν έχουμε δεύτερο; Βέβαια, υπάρχει και ένα δεύτερο θέμα: Δεν μπορεί ένας εργολάβος να κρατά όμηρο έναν ολόκληρο δήμο και όλους τους δημότες που θέλουν να αθληθούν. Κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία από την αρχή και να τεθεί προς τον εργολάβο ότι δεν πρόκειται να παίρνει παρατάσεις αν δεν προχωρά το έργο. Ο εργολάβος πατάει στο γεγονός ότι δεν θα τον βγάλουμε έκπτωτο, αλλά αυτό τελικά λειτουργεί αντίθετα με το συμφέρον του δήμου. Αν πέρσι, όταν υπέγραφε τη σύμβαση, ξεκινούσε να κάνει το έργο, δεν θα είχε αυξημένα κοστολόγια. Το έργο θα είχε τελειώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο και με τιμές στα υλικά πολύ καλύτερες από αυτές που ισχύουν τώρα. Όλη αυτή η ιστορία έχει ως αποτέλεσμα να είναι όμηροι οι δημότες της Δράμας, γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουν δημοτικό στάδιο, ούτε φυσικά και κολυμβητήριο, για άλλους λόγους. Αρνούμαι να είμαι κομμάτι ενός δήμου που θα πει: “Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά και θα κάνουμε όλα τα χατίρια του εργολάβου, μήπως και κάνει τελικά το έργο”. Υπάρχουν ευθύνες και τις ευθύνες δεν τις έχει η αντιπολίτευση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ