Στις αρχές του 2019 «οικιακό αέριο» στη Δράμα

Οι συνδέσεις θα προχωρούν ταυτόχρονα με τα έργα

0
4478

Στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή στο στάδιο της έγκρισης των Διαχειριστικών Αρχών των τριών Περιφερειών, ΑΜ-Θ, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδος, σε ότι αφορά τα τεύχη δημοπράτησης των διαγωνισμών για την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου που θα αναμένεται θα γίνουν σε δύο περίπου μήνες από σήμερα, βρίσκεται η διαδικασία για την επέκταση του Φυσικού Αερίου για οικιακή κατανάλωση στην περιοχή μας.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από όσα είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κ. Κων/νος Διονυσόπουλος, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης & Χρηματοδότησης της ΔΕΔΑ Α.Ε. (Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας).
Όπως είπε ο κ. Διονυσόπουλος “Ελπίζουμε ότι οι διαγωνισμοί θα έχουν βγει μέχρι τον Οκτώβριο. Πιστεύουμε ότι μέχρι τις αρχές του 2019 θα αρχίσουμε να κατασκευάζουμε δίκτυο και στην Δράμα”. Συνδέσεις στην Δράμα θα υπάρξουν μέσω του πιλοτικού σχεδιασμού πριν από τις υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα έργα επέκτασης του δικτύου θα συνεχιστούν για αρκετά χρόνια και τουλάχιστον μέχρι το 2023 αλλά οι οικιακές συνδέσεις θα γίνονται ταυτόχρονα και δεν απαιτούν την ολοκλήρωση των έργων σύμφωνα με όσα είπε ο κύριος Διονυσόπουλος.
Η Δράμα είναι μια από τις 6 πόλεις που θα αναπτυχθεί το νέο δίκτυο από τις αρχές του 2019. Στην Δράμα θα γίνουν κάποιες από τις συνδέσεις λίγο νωρίτερα στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος της ΔΕΔΑ. Το κυρίως έργο της σύνδεσης των οικιακών καταναλωτών θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ. Το δίκτυο που θα αναπτυχθεί για την οικιακή κατανάλωση αποτελείται από περίπου 480 χιλιόμετρα αγωγού σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ. Στο πλαίσιο του προγραμματισμού της ΔΕΔΑ θα υπάρξει εκτενής ενημέρωση των τοπικών φορέων και βέβαια των πολιτών μέσα από εκδηλώσεις πληροφόρησης για το κοινό.
Το μέγεθος υλοποίησης των έργων για την σύνδεση του δικτύου με τους οικιακούς καταναλωτές έχει άμεση σχέση με το ενδιαφέρον που θα εκφραστεί από τους καταναλωτές. Οι καταναλώσεις που είναι συνδεδεμένες αυτή τη στιγμή με το δίκτυο Φυσικού Αερίου στη Δράμα αφορούν μόνο κάποιες υπηρεσίες και δημόσια κτίρια.
Τόσο η Δράμα όσο και οι υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ θα συνδεθούν με το Φυσικό Αέριο για οικιακή κατανάλωση μέσω δικτύου του οποίου ο προϋπολογισμός κόστους κατασκευής ανέρχεται σε 64 εκ ευρώ. Από αυτά το 50% θα καλυφθεί από την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.


Συγκεκριμένα ένα δίκτυο μήκους 107 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1143 συνδέσεις στην Δράμα προβλέπει το πρόγραμμα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου που θα εξαπλωθεί σε 43 δήμους και περιοχές της χώρας στο πλαίσιο ανάπτυξης του δικτύου της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Δράμα έρχεται τέταρτη στην σειρά σε επίπεδο περιφέρειας από πλευράς μήκους δικτύου μετα την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.
Στις 6 πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης προβλέπεται να συνδεθούν 5358 οικιακοί, 1249 εμπορικοί και 33 βιομηχανικοί νέοι τελικοί πελάτες, με κατανάλωση 111.117MWh για τους οικιακούς, 116.308 MWh για τους εμπορικούς και 167.233 MWh για τους βιομηχανικούς. Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 48.494.832 ευρώ.
Αναλυτικότερα στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη θα αναπτυχθούν τα εξής δίκτυα:
†

  • Αλεξανδρούπολη δίκτυο μήκους 120 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1398 συνδέσεις
  • Ορεστιάδα δίκτυο μήκους 59,5 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 756 συνδέσεις
  • †Κομοτηνή δίκτυο μήκους 76 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1636 συνδέσεις
  • Ξάνθη δίκτυο μήκους 96 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1195 συνδέσεις
  • Καβάλα δίκτυο μήκους 26 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 512 συνδέσεις
  • †Δράμ δίκτυο μήκους 107 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1143 συνδέσεις

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ