Στις επάλξεις οι τοπικοί φορείς που δηλώνουν αντίθετοι με τη σιδηροδρομική απομόνωση της Δράμας και ζητούν δίκαιη λύση

0
2262

Μιλούν στα «Χ» οι: Χ. Κεφαλίδου, Θ. Ξανθόπουλος, Αν. Πούλιος και Ευγ. Χαρίσκου

Την κοινή τους θέση για την αναγκαιότητα όδευσης της Σιδηροδρομικής Εγνατίας από τη Δράμα εξέφρασαν οι φορείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Κινήματος Αλλαγής Δράμας για την κατάρτιση κοινού ψηφίσματος, το οποίο τελικά παραδόθηκε στους συνεργάτες του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι φορείς της Δράμας που υπέγραψαν το ψήφισμα ζητούν τη δίκαιη επίλυση του θέματος της νέας σιδηροδρομικής όδευσης, καταδικάζοντας παράλληλα και την εξαίρεση της Δράμας από τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς.
Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα συνυπέγραψαν η Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Χαρά Κεφαλίδου που είχε και την πρωτοβουλία, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κος Γιώργος Ζιμπίδης, το ΚΙΝ.ΑΛ. Δράμας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δράμας, το Εργατικό Κέντρο Δράμας, η Οικολογική Κίνηση Δράμας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας και η δημοτική παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας».
Σημειώνεται ότι ψήφισμα στην ίδια κατεύθυνση, υπέρ της αναγκαιότητας διέλευσης της Σιδηροδρομικής Εγνατίας από τη Δράμα, είχε καταθέσει προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προς τον Πρωθυπουργό και ο Δήμος Δράμας, ενώ την αντίθεσή τους με την απομόνωση της Δράμας εξέφρασαν και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Δράμας σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Οι αντιδράσεις αυτές αντικατοπτρίζουν την αγωνία που υπάρχει και έχει ήδη εκφραστεί με πολλούς τρόπους από την τοπική κοινωνία για το ενδεχόμενο περαιτέρω απομόνωσης του νομού. Η ίδια αγωνία αποτυπώνεται και στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων που συμμετείχαν στο πρόσφατο κοινό ψήφισμα.

Μιλώντας στα «Χ», η Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κα Χαρά Κεφαλίδου ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας διεκδίκησης, ώστε ο Νομός μας να μην στερηθεί υποδομές, όπως ένα σύγχρονο μέσο σταθερής τροχιάς, τη Σιδηροδρομική Εγνατία, δεν σταματά. Σημείωσε επίσης ότι «Η Δράμα του 2021 δεν μπορεί να είναι ένας «αόρατος» νομός. Αυτές οι υποδομές αποτελούν προϋπόθεση για ανάπτυξη και επενδύσεις, και συνεπώς δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ψήφισμα με αυτό το περιεχόμενο θα όφειλε να είναι ένα και να συνυπογράφεται από όλους τους θεσμικούς φορείς. Έτσι το μήνυμα θα ήταν σαφές. Στα μεγάλα και σημαντικά για τον τόπο δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Υπερβάσεις χρειάζονται, γιατί όλοι γνωρίζουν τις ευθύνες που υπάρχουν για όσα σήμερα συνειδητοποιούμε. Η παρουσία του Πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ελευθέρια Δράμας, ιδιαίτερα τιμητική για την πόλη, έδωσε βήμα στην έκφραση αυτού του αιτήματος. Η συνέχεια τώρα στη Βουλή».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος σημείωσε στα «Χ» ότι θεωρεί λάθος την προτεινόμενη χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας και πρόσθεσε: «Βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και επομένως είναι αναστρέψιμη η πορεία και ανατρέψιμη η απόφαση. Η πρόταση που κατέθεσε ο Κώστας Κατσιμίγας και η παράταξη “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία” φαίνεται να συγκεντρώνει στοιχεία θετικής υπέρβασης του αδιεξόδου. Με την έννοια αυτή, συμμετέχω στην πανδραμινή προσπάθεια και εγώ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορέσουμε να σταματήσουμε εν τη γενέσει της την απόπειρα περαιτέρω απομόνωσης της Δράμας».

Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος σημείωσε στα «Χ»: «Το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας, όπου τέθηκε το θέμα του ψηφίσματος, θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα περιθωριοποίησης της πόλης και του νομού με την κατασκευή της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, που παρακάμπτει εντελώς τη Δράμα. Με δεδομένη την εικόνα του νομού, ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες έχει παραμείνει εκτός όλων των οδικών αρτηριών και έχει υποβαθμιστεί η θέση του, θεωρούμε ότι πλέον η νέα σιδηροδρομική χάραξη δημιουργεί περαιτέρω υποβάθμιση της πόλης και του νομού. Θεωρούμε ότι η παράβλεψη της Δράμας είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να επισημανθεί και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιδιωχθεί αλλαγή της τακτικής αυτής».

Από την πλευρά της, η Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής κα Ευγενία Χαρίσκου τόνισε στα «Χ»: «Δυστυχώς, η Δράμα είναι αποκλεισμένη από όλες τις κυβερνήσεις. Να μιλήσουμε για την ανεργία, για το κλείσιμο των καταστημάτων ή για τους νέους μας που φεύγουν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας; Να μιλήσουμε για τον αποκλεισμό μας από την οδική Εγνατία; Να μιλήσουμε για τον σιδηρόδρομο, που εδώ και 130 χρόνια συνδέει την Ανατολή με τη Δύση και με τη νέα χάραξη που ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής έχει αποκλείσει τη Δράμα από κάθε είδους σιδηροδρομική σύνδεση με τα περιφερειακά και εθνικά μας δίκτυα; Αυτός ο αποκλεισμός σημαίνει απομόνωση από τον εθνικό κορμό και, φυσικά, οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό. Θα πρέπει όλοι, θεσμικά όργανα, σύλλογοι, οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, εργατοϋπαλληλικό κέντρο και πολιτικά κόμματα, όπου και αν ανήκουμε, να υπερασπιστούμε πρώτα τον τόπο μας με διάλογο και αυτοπεποίθηση, για να πείσουμε τους κυβερνώντες ότι η Σιδηροδρομική Εγνατία πρέπει να διέρχεται από τη Δράμα. Γιατί όταν η αδικία γίνεται νόμος, τότε ο αγώνας είναι υποχρέωση όλων μας και γιατί όλοι μαζί μπορούμε να ξανακάνουμε τη Δράμα να ανθίσει και τους πολίτες να χαμογελούν».

Τι αναφέρεται στο ψήφισμα που παραδόθηκε στους ανώτατους πολιτειακούς παράγοντες
«Οι Φορείς, Οργανώσεις, Πολιτικά Κόμματα, Βουλευτές, που υπογράφουμε ως θεσμικοί εκπρόσωποι των δραμινών πολιτών, καταδικάζουμε απερίφραστα την αναίτια, παράλογη, αντιοικονομική, καταστροφική, άδικη και προκλητική εξαίρεση της Δράμας από την όδευση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας και ζητούμε την παρέμβαση του Προέδρου της Κυβέρνησης για τη δίκαιη επίλυση του θέματος, ώστε η Σιδηροδρομική Εγνατία να διέρχεται από τη Δράμα.
Ανήσυχη και βαθιά προβληματισμένη η κοινωνία της Δράμας:
• βιώνοντας ήδη τις βαριές συνέπειες από τον άδικο αποκλεισμό μας από την Οδική Εγνατία και την παράλογη απουσία οποιουδήποτε διορθωτικού μέτρου,
• λαμβάνοντας υπόψη ότι η σχεδιαζόμενη χάραξη της Σιδηροδρομικής Εγνατίας και ο χρονοπρογραμματισμός των έργων που έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Μεταφορών κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής οδηγούν στον οριστικό αποκλεισμό της Δράμας από τα περιφερειακά και εθνικά δίκτυα μεταφορών και ανάπτυξης,
• επισημαίνοντας ότι, παρά τους πολύχρονους αγώνες μας, την τελευταία 15ετία, η Δράμα ζει σε ιδιότυπη και παράλογη απομόνωση από τον Εθνικό Κορμό, χωρίς οι αρμόδιες κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα,
• αντιλαμβανόμενοι ότι πλέον, με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, οδηγούμαστε στον οριστικό οικονομικό και κοινωνικό στραγγαλισμό της Δράμας, πέρα από κάθε έννοια δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ισόρροπης ανάπτυξης,
καλούμε τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης να αναλάβει κάθε κατάλληλη πρωτοβουλία στο πλευρό της δραμινής κοινωνίας, ώστε ο σιδηρόδρομος, που εδώ και 130 χρόνια συνδέει τη Δράμα με την Ανατολή και τη Δύση, να συνεχίσει και στο μέλλον, για το καλό του τόπου και των παιδιών μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ