Στο 1,10 € /λίτρο αναμένεται το πετρέλαιο θέρμανσης

0
1772

Ι. Κεσκίνογλου: «Να μην έχουμε φέτος τις περσινές αδικίες. Περιοχές με χαμηλό υψόμετρο έλαβαν μεγαλύτερο επίδομα από τη Δράμα και το Νευροκόπι»

Ακριβότερο θα είναι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως διαφαίνεται από την αυξητική πορεία των καυσίμων, που αναμένεται να επηρεάσουν δυσμενώς τα οικογενειακά έξοδα.
Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που αναμένεται, δεν πρόκειται να ισοσκελίσει την επιβάρυνση από την αύξηση των τιμών, εκτός και αν η πολιτεία αναλάβει να καλύψει μέρος αυτών των αυξήσεων ή να μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα. Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από όσα αναφέρουν οι βενζινοπώλες της Δράμας. Στην πόλη αλλά και την περιφέρεια του Νομού Δράμας, η κίνηση στα πρατήρια στις τιμές των καυσίμων είναι μικρή, ενώ το ενδιαφέρον πρατηριούχων και καταναλωτών φαίνεται να εστιάζεται στις επικείμενες ανακοινώσεις για τη φετινή επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Δράμας, κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου, παρέθεσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά καυσίμων. Οι τιμές της αμόλυβδης στα πρατήρια της περιοχής ξεπερνούν 1,70 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου το 1,40 ευρώ το λίτρο. Σε σχέση με πέρσι, οι τιμές είναι αυξημένες κατά 20%. «Πρόκειται για αυξήσεις που οφείλονται στη διεθνή τιμή των καυσίμων. Η τιμή στο βαρέλι πετρελαίου πέρσι κυμαινόταν στα 50 δολάρια και φέτος κυμαίνεται στα 75-80 δολάρια. Οι τιμές θα επηρεάσουν φυσικά και τις τιμές των καυσίμων θέρμανσης που θα είναι πάνω από 1 ευρώ, ίσως 1,10 ευρώ το λίτρο» σημειώνει.
Η προοπτική των αυξημένων φετινών τιμών στα καύσιμα θέρμανσης μπορεί να ανατραπεί μόνο στην περίπτωση που η πολιτεία αναλάβει να καλύψει την αύξηση που υπάρχει, κάτι που μοιάζει μάλλον ανέφικτο, ή να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας των καυσίμων.
Εν τω μεταξύ, η κίνηση στα πρατήρια καυσίμων της Δράμας είναι περιορισμένη, τόσο λόγω των τιμών των καυσίμων όσο και λόγω της ακρίβειας που καταγράφεται γενικότερα και πιέζει την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων της Δράμας.
Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, που σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, ο ίδιος εξηγεί ότι ήδη η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος έκανε γνωστό πως θα έχει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση προτείνοντας λύσεις, ώστε να μην επαναληφθούν τα περσινά φαινόμενα αδικιών στη διακύμανση του επιδόματος θέρμανσης. Παραδείγματος χάριν, πέρσι υπήρξαν περιοχές με χαμηλό υψόμετρο που έλαβαν μεγαλύτερο επίδομα σε σχέση με τη Δράμα και πολύ περισσότερο το Νευροκόπι, όπου ο χειμώνας είναι κατά πολύ βαρύτερος και απαιτεί μεγαλύτερα έξοδα.
Πάντως, όπως αναφέρει ο κ. Κεσκίνογλου, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που συζητιέται για φέτος δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. «Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο θα ήταν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να είναι 60-70 λεπτά, για να μπορούν να το προμηθευτούν οι καταναλωτές. Όμως, όσο νωρίτερα ξεκαθαρίσει το καθεστώς του φετινού επιδόματος θέρμανσης, τόσο θα διευκολυνθεί η αγορά. Όταν, δηλαδή, θα ξεκινήσουμε να παραδίδουμε το πετρέλαιο θέρμανσης, θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα επιδοτηθεί. Να μην φθάσουμε στα Χριστούγεννα, χωρίς να γνωρίζει ο καταναλωτής πώς θα επιδοτηθεί. Αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν έχει εκφραστεί ακόμα ενδιαφέρον για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ανοίγει στις 15 Οκτωβρίου. Με την κατάσταση που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, όσοι από τους καταναλωτές δεν έχουν προμηθευτεί καύσιμα θέρμανσης από πέρσι, το πιθανότερο είναι ότι θα τα προμηθευτούν φέτος βάζοντας το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!