Στο 176% οι πρόσθετοι πόροι για τις επιχορηγήσεις του τρέχοντος προγράμματος Leader στη Δράμα

0
549

– Με μειονεκτικότερους όρους έρχεται η επόμενη προγραμματική περίοδος, παρόλα αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθεί
– Μ. Χατζόπουλος: «Εντός του μήνα, νέα πρόσκληση του προγράμματος με 1.8 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για τους δήμους και την αγροτική οδοποιία»


 

Ενημέρωση για τη νέα πρόσκληση του τρέχοντος Leader και τη διαβούλευση στα πλαίσια του νέου προγράμματος έκανε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Μανώλης Χατζόπουλος, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας τη Δευτέρα 13 Μαρτίου. Ενημέρωση αυτής της μορφής με το ίδιο αντικείμενο έγινε και στη διάρκεια των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων των υπόλοιπων δήμων του νομού το προηγούμενο διάστημα.
Ο κ. Χατζόπουλος είπε ότι μετά από 25 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος στη Δράμα τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα θετικά. Είπε επίσης ότι σε κάθε προγραμματική περίοδο του προγράμματος υπήρξε σημαντική αύξηση στους πόρους διαχείρισής του. Την περίοδο 1997-2000 και στο πρόγραμμα Leader II υπήρξαν πρόσθετοι πόροι 67%. Στη συνέχεια, στο Leader+ υπήρξαν πρόσθετοι πόροι 32%. Ακολούθως, στο πρόγραμμα «Άξονας 4» υπήρξαν πρόσθετοι πόροι 60%, ενώ την τρέχουσα περίοδο με το πρόγραμμα CLLD Leader, οι πρόσθετοι πόροι είναι 176%. Ο κ. Χατζόπουλος ενημέρωσε του δημοτικούς συμβούλους ότι κατά την τρέχουσα περίοδο υπάρχουν τέσσερις υπερδεσμεύσεις (πρόσθετοι πόροι από πλευράς πολιτείας) και ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε την τρέχουσα περίοδο με δημόσια δαπάνη 6,5 εκατ. ευρώ, σήμερα η δημόσια δαπάνη ξεπέρασε τα 16 εκατ. ευρώ. Τόνισε ότι, αν σε αυτό το ποσό προσθέσει κανείς και τα χρήματα των ιδιωτών (επενδυτών), τότε το ποσό ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ. Ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας είπε ότι πρόκειται για τα αποτελέσματα μιας σημαντικής δουλειάς αλλά τόνισε ότι “Είμαστε στη μέση του δρόμου” καθώς μένει να υλοποιηθούν αυτά τα έργα από τους επενδυτές, με όσες δυσκολίες αντιμετωπίζουν με τις αυξήσεις τιμών, την υπερβολική γραφειοκρατία κλπ. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 96 ενταγμένα έργα, εκ των οποίων 23 έργα είναι δημόσια και 73 ιδιωτικά. Στα δε διοικητικά όρια του Δήμου Δράμας υπάρχουν ενταγμένες επενδύσεις που θα λάβουν σαν επιχορήγηση 5 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Χατζόπουλος ενημέρωσε επίσης ότι στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου θα ακολουθήσει εντός του μήνα μια πρόσκληση 1.8 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για τους δήμους και με αντικείμενο την αγροτική οδοποιία. Θέμα για το οποίο οι δήμοι του νομού θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να υπάρξουν μέχρι τέλος Μαΐου.
Σχετικά με τη νέα προγραμματική περίοδο του προγράμματος Leader, o κ. Χατζόπουλος είπε ότι θα υλοποιηθεί όπως και το τρέχων πρόγραμμα με κάποιες διαφοροποιήσεις επί το μειονεκτικότερο. Είπε ότι το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης πολλούς τομείς της οικονομίας αλλά θα έχει μικρότερους προϋπολογισμούς αφού θα ξεκινήσει πανελλαδικά με προϋπολογισμό περίπου 236 εκατ. ευρώ (το τρέχων πρόγραμμα ξεκίνησε με περίπου 430 εκατ. ευρώ). Παράλληλα θα είναι μικρότεροι και οι προϋπολογισμοί των επενδύσεων. Ταυτόχρονα ενώ την προηγούμενη περίοδο υπήρχε 100% επιχορήγηση για πολιτιστικούς συλλόγους και πολιτιστικές δράσεις στο νέο πρόγραμμα η επιχορήγηση αυτή θα είναι 75%.
Ο κ. Χατζόπουλος είπε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ενημέρωση και προς του ιδιώτες για το πρόγραμμα Leader με κεντρικές εκδηλώσεις στην πόλη της Δράμας και με την βοήθεια του επιμελητηρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ