Αναμένονται τον Ιούνιο οι πρώτοι 120 κρατούμενοι

0
242

– Στη θέση του βρίσκεται ήδη το διοικητικό προσωπικό των φυλακών Νικηφόρου
– Με τον διευθυντή του νέου σωφρονιστικού καταστήματος είχε συνάντηση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας


 

Οι πρώτοι 120 κρατούμενοι στο νέο σωφρονιστικό κατάστημα Νικηφόρου στη Δράμα αναμένεται να μεταφερθούν τον Ιούνιο, ενώ ήδη βρίσκεται στις θέσεις το διοικητικό προσωπικό. Σύντομα θα μεταφερθούν και οι πρώτοι φύλακες εσωτερικής και εξωτερικής φρούρησης, ενώ η επίσημη λειτουργία του καταστήματος, αναμένεται τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο διευθυντής των φυλακών Νικηφόρου στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιο Πούλιο σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, τόνισε ότι η συνάντηση με τον διευθυντή του σωφρονιστικού καταστήματος έγινε την Τετάρτη. «Το ζήτημα είναι ότι από ότι φαίνεται ο προγραμματισμός για το άνοιγμα των φυλακών πηγαίνει για τον Ιούνιο, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη κάποια τεχνικά προβλήματα. Για παράδειγμα δεν υπάρχει νερό αυτή τη στιγμή. Οι 50 περίπου εργαζόμενοι που είναι στο σωφρονιστικό κατάστημα αυτή τη στιγμή δεν έχουν νερό. Το δίκτυο δεν έχει αποκατασταθεί κάτι που αποτελεί ζήτημα της κεντρικής υπηρεσίας τεχνικών έργων στην Αθήνα. Παράλληλα και ο βιολογικός καθαρισμός θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα. Υπάρχουν και κάποια άλλα μικροπροβλήματα. Δηλαδή ενώ υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία ενώ υπάρχουν οι τηλεφωνικές γραμμές. Επίσης υπάρχουν προβλήματα με τα ασανσέρ τα οποία για να λειτουργήσουν θα πρέπει να έρθει ο κατάλληλος τεχνικός και να επαληθεύσει ότι μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν έχουν καταγραφεί και αναμένεται να εγκριθούν οι διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο. Για να ανοίξει η φυλακή θα πρέπει να ανοίξει η πρώτη πτέρυγα με τους πρώτους 120 κρατούμενους κάτι που σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα γίνει τον Ιούνιο».
Οι διοικητικοί υπάλληλοι των φυλακών είναι ήδη όλοι στη θέση τους και απομένει η τοποθέτηση των φυλάκων οι οποίοι είναι στη φάση της εκπαίδευσης που ολοκληρώνεται περίπου το Πάσχα. Αυτό δεν ισχύει για όλους γιατί άλλη είναι η εκπαίδευση των εσωτερικών φρουρών και άλλη η εκπαίδευση των εξωτερικών φρουρών, όπως είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.
Οι προηγούμενες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι οι φυλακές θα αρχίσουν να λειτουργούν από τον Απρίλιο αλλά, όπως φαίνεται λόγω των εκκρεμότητα που συνεχίζουν να υπάρχουν το άνοιγμα του σωφρονιστικού καταστήματος θα καθυστερήσει λίγο ακόμη.
Βέβαια αυτή η μικρή καθυστέρηση, μοιάζει αμελητέα αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι φυλακές Νικηφόρου θα ανοίξουν επιτέλους μετά από την παρέλευση δυο και πλέον δεκαετίων από την θεμελίωσή τους. Μετά από 20 χρόνια έχουμε σαφές δείγμα ότι ξεκινά η λειτουργία των φυλακών και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι μια θετική εξέλιξη, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.
Σημειώνεται ότι για την τρίτη θέση εισαγγελέα που απαιτείται για τη λειτουργία των φυλακών, υπάρχει ήδη θετική αντιμετώπιση από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε σχετικό αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας. Η διαβεβαίωση είναι ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει και τρίτη θέση εισαγγελέα στη Δράμα και για τρίτη χρονιά, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει τρίτη οργανική θέση στη Δράμα. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας σε προηγούμενη δήλωσή του στα «Χ» είπε πως ευελπιστεί ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επανιδρυθεί η οργανική θέση εισαγγελέα οπότε δεν θα χρειάζεται να περνάμε κάθε χρόνο αυτή την διαδικασία, ζητώντας τρίτο εισαγγελέα ενώ δεν υπάρχει η οργανική του θέση. Η θητεία του τωρινού εισαγγελέα λήγει με το πέρας του δικαστικού έτους δηλαδή στις 15 Σεπτεμβρίου. Η ελπίδα που υπάρχει είναι ότι και μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή για ένα ακόμη έτος θα έχουμε τρίτη θέση εισαγγελέα μετά και τη θετική θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου απέναντι στο αίτημά του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι η θεμελίωση του έργου των φυλακών Νικηφόρου που θα απασχολήσει 258 άτομα κατά την λειτουργία της ξεκίνησε το 2002 και για την ολοκλήρωση του έργου και την λειτουργία του έχουν περάσει περισσότερο από δυο δεκαετίες μέσα από διάφορες διακυμάνσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ