Στο Δημοτικό Ωδείο η θεατρική παράσταση «ΥΜΠΥ ΒΑΣΙΛΙΑΣ»

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

0
5300

Η σκηνοθέτης της παράστασης Μαρία Παπαστεργίου μιλάει στα ΧΡΟΝΙΚΑ

Η θεατρική ομάδα TIRAMI SU (που στα ιταλικά σημαίνει «ανέβασέ με ψηλά») η οποία ανήκει στο Σύλλογο Προστασίας και Προώθησης της Πολιτιστικής Έκφρασης παρουσιάζει από την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, τη σουρεαλιστική φάρσα του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα Alfred Jarry, ΥΜΠΥ ΒΑΣΙΛΙΑΣ (UBU ROI). Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας στις 20, 23, 24 και 27 Φεβρουαρίου και επίσης 2, 3, 6 και 9 Μαρτίου) με ώρα έναρξης στις 8.30 μμ.

Η θεατρική ομάδα αριθμεί αισίως 12 χρόνια, στα θεατρικά πράγματα της Δράμας με 7 παραστάσεις στο ενεργητικό της, και κατά καιρούς συνεργασίες με το Κέντρο Νεότητας και το Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας
Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ η σκηνοθέτης της παράστασης κα Μαρία Παπαστεργίου, Θεατρολόγος/Εκπαιδευτικός, Απόφοιτος της Σχολής Θεάτρου του Α.Π.Θ. “Το έργο Υμπύ Βασιλιάς γραμμένο από τον Γάλλο θεατρικό συγγραφέα Αλφρέντ Ζαρρύ, το 1894, σηματοδοτεί την αρχή αυτού που ονομάζουμε «μοντέρνο θέατρο». Γραμμένο κόντρα στους «θεατρικούς τρόπους» της εποχής του, το έργο ανεβαίνει στη σκηνή το 1896 με στόχο να σκανδαλίσει το αστικό κοινό αλλά και να προτείνει μια νέα αισθητική στο θέατρο, αυτή της ακραίας σκηνικής απογύμνωσης και της φαντασίας.
Στη συνείδηση του κοινού καθιερώνεται μόλις το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, όταν ανεβαίνει από τον σπουδαίο Γάλλο σκηνοθέτη Ζαν Βιλάρ, ο οποίος βλέπει στο πρόσωπο του κεντρικού ήρωα Υμπύ την εικόνα κάθε απολυταρχικού ηγέτη.
Πράγματι, ο Υμπύ Βασιλιάς, πέρα από τα διάφορα κωμικά επεισόδια που διαδέχονται το ένα το άλλο με κινηματογραφική σχεδόν ταχύτητα, μπορεί να ιδωθεί και ως μια «τραγική φάρσα», καθώς μιλάει για την ανίκητη ανθρώπινη βλακεία, που γίνεται τυραννία και έγκλημα, αφήνοντας στο θεατή την αίσθηση ενός κόσμου άγριου και αυθαίρετου. Η υπόθεση του έργου είναι απλή: σε μια φανταστική Πολωνία, ο Υμπύ, λοχαγός των Δραγόνων, αποφασίζει με την προτροπή της γυναίκας του να ανατρέψει τον βασιλιά της χώρας. Αν και η ανταρσία αποκαλύπτεται, ο Υμπύ κατορθώνει να γλιτώσει, να κατασφάξει τη βασιλική οικογένεια και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Μεθυσμένος από τη δύναμη της εξουσίας και αποφασισμένος να πλουτίσει με τα χρήματα των υπηκόων του, ο λαίμαργος και θρασύδειλος τύραννος, κλέβει και φορολογεί ασύστολα τους πάντες, ενώ δεν διστάζει να δολοφονήσει όποιον στέκεται εμπόδιο στον δρόμο του.

Η προετοιμασίατης θεατρικής ομάδας
Όπως αναφέρει η κα Μαρία Παπαστεργίου “Το έργο Υμπύ Βασιλιάς το δουλεύουμε με την ομάδα μου περίπου ένα χρόνο. Ο χρόνος και ο κόπος που επενδύσαμε σε αυτή τη δουλειά καθώς και οι προσωπικές θυσίες προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, είναι αδιαμφισβήτητες. Η προετοιμασία του έργου αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι πίστευα αρχικά. Ο συντονισμός, η ακρίβεια, η εκφραστικότητα, οι εναλλαγές ρόλων – υπάρχουν ηθοποιοί που παίζουν και 8 ρόλους στη διάρκεια της παράστασης! – που απαιτεί το έργο, έκαναν τις πρόβες μας μια αρκετά δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο όλοι οι ερασιτέχνες ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, δούλεψαν με αγάπη και μεράκι, και ελπίζουμε το αποτέλεσμα πάνω στη σκηνή να είναι αντάξιο των προσπαθειών μας.
Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά όλους όσους μας βοήθησαν στη διάρκεια των προβών μας, και πάνω απ’όλα τον Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του 14ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, οι οποίοι μας παραχώρησαν τον χώρο του γυμναστηριου του σχολείου τους, με πλήρη εμπιστοσύνη, όλον αυτό τον καιρό. Είναι πολύ σημαντική η συμβολή τους!
Το πρόβλημα της στέγασης των θεατρικών ομάδων της Δράμας, αλλα και της απουσίας ενός Δημοτικού Θεάτρου προδιαγραφών για το ανέβασμα ερασιτεχνικών και επαγγελματικών θεατρικών παραστάσεων, είναι μια μεγάλη πληγή για την πόλη της Δράμας. Η Δράμα αγαπάει το θέατρο και αυτό φαίνεται και από τον μεγάλο αριθμό των θεατρικών ομάδων που δραστηριοποιούνται σήμερα στην πόλη, αλλά και από τον μεγαλύτερο αριθμό θεατών που γεμίζουν τις -ακατάλληλες κατά τ’ άλλα για θέατρο- δημοτικές αίθουσες κάθε φορά που δίνεται εκεί μια θεατρική παράσταση. Ο δικός μας κόπος και η αγάπη των δραμινών για το θέατρο αξίζουν την προσοχή των αρμόδιων φορέων για τη δημιουργία ενός Σύγχρονου Θεατρικού Χώρου στην πόλη μας”.

Οι συντελεστέςτης θεατρικής παράστασης
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης)
ΚΥΡ-ΥΜΠΥ: Γιάννης Καδόγλου
ΚΥΡΑ-ΥΜΠΥ / ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΥΜΠΥ / ΧΩΡΙΚΟΣ / ΡΩΣΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ: Χριστίνα Παπαποστόλου
ΚΑΠΕΤΑΝ-ΛΕΡΑΣ / ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΥΜΠΥ / ΕΥΓΕΝΗΣ / ΦΟΡΟΛΟΓΟΣ / ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΓΑΜΙΣΛΑΟΥ / ΑΡΚΟΥΔΑ / ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ: Γιάννης Παπαïωάννου
ΓΡΑΜΜΑΤΑΣ / ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 1 και 2/ΛΑΟΣ: Άννα Σαχπάζη
ΚΟΡΟΝΑΣ / ΜΙΧΑΗΛ ΦΕΝΤΕΡΟΒΙΤΣ: Ηλίας Φώτογλου
ΣΤΡΙΒΩΝ / ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΡΟΖΑΜΟΥΝΔΗ /ΛΑΟΣ / ΕΥΓΕΝΗΣ / ΔΙΚΑΣΤΗΣ / ΦΟΡΟΣΥΜΒΟΥΛΟΣ / ΡΕΝΣΚΙ: Ράνια Κοσμίδου
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΒΕΓΚΕΣΛΑΟΣ / ΛΑΟΣ / ΕΥΓΕΝΗΣ / ΦΟΡΟΛΟΓΟΣ / ΛΕΖΙΝΣΚΙ / ΤΣΑΡΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ / ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΓΑΜΙΣΛΑΟΥ / ΡΩΣΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ: Χρήστος Χατζηγεωργίου
ΓΑΜΙΣΛΑΟΣ / ΛΑΟΣ / ΕΥΓΕΝΗΣ / ΔΙΚΑΣΤΗΣ / ΧΩΡΙΚΟΣ / ΦΟΡΟΣΥΜΒΟΥΛΟΣ / ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΛΑΣΚΙ: Αχιλλέας Νούτσος
Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Μαρία Παπαστεργίου
Σκηνογραφία/Σκηνικές κατασκευές/ Κοστούμια: Χριστίνα Αγγελοπούλου
Πρωτότυπη μουσική: Άγγελος Καλοτραπέζης
Επιμέλεια αφίσας/προγράμματος: Pure Design
Κείμενα προγράμματος: Μαρία Παπαστεργίου
Χειρισμός φώτων: Κώστας Καψιμάνης
Χειρισμός κονσόλας ήχου: Ζωή Μιχαήλ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!