Στο Δημοτικό Συμβούλιο ο οικονομικός απολογισμός της Ονειρούπολης

2
1280

Σε εξέλιξη η απεγκατάσταση των κατασκευών στο Δημοτικό Κήπο


Ο οικονομικός απολογισμός της Ονειρούπολης 2022-2023 θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλη Τάσσου. Η φετινή διοργάνωση που είχε διάρκεια 36 ημέρες έληξε στις 8 Ιανουαρίου 2023 και ήταν η η 19η κατά σειρά. Ήδη από τις 9 Ιανουαρίου ξεκίνησε η απεγκατάσταση της και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.
Για την φετινή Ονειρούπολη εγκρίθηκε προϋπολογισμός 366.211 ευρώ χωρίς τις δαπάνες ηχητικής κάλυψης και φωτισμού, οι οποίες καλύφθηκαν από σχετικό κωδικό και την γενική σύμβαση του Δήμου Δράμας. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό του προϋπολογισμού που συμβασιοποιήθηκε είναι 361.808 ευρώ. Επίσης οι αναθέσεις των έργων και των προμηθειών έγινε με απευθείας ανάθεση και ο ανάδοχος της κάθε ανάθεσης προέκυψε κατά περίπτωση άλλοτε με διαδικασία πρόσκλησης προς όλους τους οικονομικούς φορείς με κλειστές προσφορές (μεταφορές, εργολάβος εγκατάστασης, ηλεκτρολογικές εργασίες και καθαριότητα), άλλοτε με πρόσκληση σε οικονομικούς φορείς (φύλαξη, γραφιστικές εργασίες, θεματικές κατασκευές) και άλλοτε με απευθείας ανάθεση προς τον οικονομικό φορέα κατόπιν συζητήσεως στην οργανωτική επιτροπή.

Πώς αναλύονται τα έξοδα
Ένα ποσό 147.077 ευρώ δηλαδή ποσοστό 40% του προϋπολογισμού διατέθηκε για υπηρεσίες σχεδιασμού, στολισμού και εργασίες μεταφοράς, εγκατάστασης και ηλεκτρολογικές εργασίες, με τις τρεις τελευταίες να ανέρχονται σε 117.078 ευρώ δηλαδή 32% του προϋπολογισμού . Επίσης ποσό 27.064 ευρώ δηλαδή περίπου 7,3% δόθηκε σε υπηρεσίες και προμήθειες που σχετίζονται με τις λειτουργικές δαπάνες της διοργάνωσης, όπως η θέρμανση, η φύλαξη κοκ. Επιπλέον ένα ποσό 80.952 ευρώ περίπου 22,6% του προϋπολογισμού, κατευθύνθηκε στις δωρεάν δράσεις προς τους επισκέπτες. Με το ποσό αυτό χρηματοδοτήθηκε η λειτουργία 8 δωρεάν δράσεων που αναδείχθηκαν σε συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα Χριστουγεννιάτικα Πάρκα, καθώς εκεί η επί πληρωμή παροχή δράσεων δημιουργεί κακές εντυπώσεις και λιγότερο ευχάριστη εμπειρία. Επίσης ένα ποσό 51.897 ευρώ δηλαδή ποσοστό 14% του προϋπολογισμού κατευθύνθηκε στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Ονειρούπολης και πιο συγκεκριμένα σε 10 μουσικές συναυλίες και 2 παιδικές θεατρικές παραστάσεις μοιρασμένες σε κάθε εβδομάδα με έμφαση τις πρώτες εβδομάδες της λειτουργίες και τις καθημερινές ημέρες με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών σε ημέρες που παρουσιάζεται μεγαλύτερη ανάγκη από άλλες.
Επιπροσθέτως ένα ποσό 21.000 ευρώ δηλαδή το 5,7 % του προϋπολογισμού διατέθηκε για υπηρεσίες προβολής και διαφήμισης. Ακόμη 3.000 ευρώ δαπανήθηκαν στη διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Ονειρούπολης (Facebook, Instagram, Tik-Tok). Τα αποτελέσματα σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι εντυπωσιακά. Το διάστημα 15 Νοεμβρίου μέχρι και 8 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν 207 δημοσιεύσεις όλων των τύπων και σε όλα τα μέσα (δημοσιεύσεις, ιστορίες, videos). Η απήχηση της σελίδας της Ονειρούπολης στο Facebook εμφάνισε απήχηση 1.834.008 χρηστών παρουσιάζοντας αύξηση 146,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ η επισκεψιμότητα της σελίδας αυξήθηκε κατά το 787,8 % και ανήλθε σε 76.252 χρήστες, τέλος 982.236 χρήστες είδαν τις δύο κορυφαίες δημοσιεύσεις της σελίδας (είσοδος Αι Βασίλη και εγκατάσταση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου)
Επίσης 11.000 ευρώ δαπανήθηκαν για τον προγραμματισμό και την εκτέλεση της εμφάνισης εκπροσώπων του δήμου και της διοργάνωσης σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνδέσεις με ΜΜΕ πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας. Πραγματοποιήθηκαν 58 συνδέσεις σε διάφορα μέσα πολλές εκ των οποίων σε εκπομπές που εξέπεμπαν σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης. Ακόμη 7.000 ευρώ δόθηκαν για επιπλέον διαφήμιση σε 11 επιπλέον έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Από τον συνολικό προϋπολογισμό ποσό 13.846 ευρώ διατέθηκε για γραφιστικές υπηρεσίες και για προμήθεια έντυπου προωθητικού υλικού.

Αναφορικά με τα έσοδα
Έσοδα υπήρξαν από την διαδικασία παραχώρησης χώρου για την εγκατάσταση ψυχαγωγικών παιχνιδιών (Λούνα Παρκ). Ο Δήμος Δράμας εισέπραξε ποσό 86.720 ευρώ πέραν του τέλους χρήσης το οποίο ανήλθε στα 8.500 Ευρώ. Συνολικά δηλαδή 95.220 Ευρώ.
Ακόμη παραχωρήθηκε δωρεάν προς το Δήμο Δράμας για το διάστημα λειτουργίας της Ονειρούπολης η χρήση και λειτουργία του τουριστικού τρένου που διενεργούσε 2 συγκεκριμένες αδειοδοτημένες διαδρομές. Το οικονομικό όφελος για το δήμο υπολογίστηκε στις 16.000 ευρώ. Επίσης από την διαδικασία παραχώρησης των οικίσκων ο Δήμος Δράμας εισέπραξε 58.500 ευρώ. Επιπλέον ο Δήμος Δράμας εισέπραξε από τους δικαιούχους των οικίσκων αλλά και τους ιδιοκτήτες των ψυχαγωγικών παιχνιδιών τη δαπάνη για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Έγιναν 2 μετρήσεις παρουσία των δικαιούχων και υπολογίστηκε η τιμή κιλοβατώρας 0.4 ευρώ. Υπολογίστηκαν με τον τρόπο αυτό το ποσό το οποίο έπρεπε να καταβάλει ο κάθε ένας και το συνολικό ποσό που δικαιούται να εισπράξει ο Δήμος ανέρχεται στα 12.825,64 ευρώ. Μέχρι την 16 Ιανουαρίου 2023 καταβλήθηκε το ποσό των 9.288 ευρώ.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!