Στο επίκεντρο της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο η τροποποίηση του οργανισμού της Περιφέρειας

0
2763

Χρ. Παπαθεοδώρου στα «Χ»: «Tο οργανόγραμμα δεν είχε τροποποιηθεί ποτέ, από το 2010 μέχρι σήμερα»


Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 18η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η τελευταία για το έτος 2022, που διήρκεσε πολλές ώρες καθώς πέραν των επερωτήσεων που αποτελούν μέρος της διαδικασίας των συνεδριάσεων, υπήρχε ως κύριο θέμα η τροποποίηση του οργανισμού τής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το οργανόγραμμα με βάση το οποίο κατανέμονται οι γενικές διευθύνσεις, οι διευθύνσεις των υπηρεσιών της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, τα τμήματα και τα αυτοτελή γραφεία είχε να αλλάξει από το 2010, που συγκροτήθηκε η αιρετή Περιφέρεια.
Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, το οργανόγραμμα αυτό δεν είχε τροποποιηθεί ποτέ από το 2010 μέχρι σήμερα, παρά το ότι αποτελούσε καθεστώς που είχε αρκετά μεγάλη αποτελεσματικότητα τα τελευταία χρόνια, αν και το προσωπικό μειώνεται διαρκώς. Ωστόσο εξήγησε ότι η αλλαγή του οργανογράμματος έπρεπε να γίνει προκειμένου να καταστεί πιο λειτουργικό, πιο σύγχρονο και να ανταποκρίνεται περισσότερο στις αυξημένες αρμοδιότητες που είχε σήμερα η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, στην οποία τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφερθεί πολλές αρμοδιότητες από την κεντρική κυβέρνηση και από τους δήμους, ενώ αναμένεται να μεταφερθούν και άλλες στο πλαίσιο της περιφερειακής διακυβέρνησης.
«Το νέο οργανόγραμμα είναι η περιγραφή των γενικών διευθύνσεων και όλων των επιμέρους γραφείων. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα καθοριστεί το πλαίσιο της κάθε θέσης η οποία δημιουργείται και θα ακολουθήσουν οι σχετικές κρίσεις προκειμένου οι υπάλληλοι να στελεχώσουν αξιοκρατικά και με τον καλύτερο τρόπο τις νέες αυτές υπηρεσίες» τόνισε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΑΜΘ, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν αρμοδιότητες που αλλάζουν τμήματα, μετονομασία τμημάτων και όλα αυτά λόγω των νέων αρμοδιοτήτων τις οποίες απέκτησαν οι περιφέρειες.
Σημειώνεται ότι το νέο οργανόγραμμα της Περιφέρειας δημιούργησε και εντάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση» το καταψήφισε διότι όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της διαπιστώθηκε ότι: «Ήταν «κομμένο και ραμμένο» στις διαθέσεις των διοικούντων και σε ό,τι ήθελαν να βολέψουν (προϊσταμένους κλπ). Σε καμία περίπτωση δεν ήταν φτιαγμένο για να απαντά στις ανάγκες λειτουργίας της Περιφέρειάς μας σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες και να εξυπηρετεί τους πολίτες».
Για τη στάση αυτή της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου απάντησε πάντως ότι: “Δεν μας εκπλήσσει απολύτως τίποτε από όσα λένε. Τα έχουμε συνηθίσει. Έπρεπε να βρουν ένα πρόσχημα για να καταψηφίσουν τον οργανισμό δεδομένου ότι δεν θα μπορούσαν να υπερψηφίσουν, όπως δεν έχουν υπερψηφίσει σχεδόν τίποτα από τα θέματα που έχουν έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο όλα αυτά τα χρόνια. Προφανώς και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας που ήταν υπεύθυνος μαζί με κάποιους διευθυντές για την κατάρτιση του νέου οργανογράμματος έλαβε υπ’ όψιν του και τα χαρακτηριστικά των υπαλλήλων που υπηρετούν ούτως ή άλλως στην Περιφέρεια αυτή τη στιγμή, αλλά έλαβε υπ’ όψιν και όλες τις δικαστικές αποφάσεις και το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει αναφορικά με το πότε προηγείται κάποιος σε κάποια θέση ανάλογα με την ειδικότητά του, τα χρόνια της προϋπηρεσίας του, το πτυχίο του κλπ. Προφανώς και δεν μπορείς, όταν κάνεις ένα τόσο μεγάλο σχέδιο όπως ο οργανισμός, να πεις ότι το κάνω για να «φωτογραφίσω» κάποια θέση ή για να βοηθήσω κάποιον συγκεκριμένο υπάλληλο. Διότι το σχέδιο του οργανισμού είναι τόσο μεγάλο, που και να ήθελες να κάνεις κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ