Στο κεντρικό Κ.Α.Π.Η. της Π. Διονυσίου ενσωματώνεται το παράρτημα της οδού Ακρίτα (μη καπνιστών)

0
1542

– Εγκαταλείπει τον γνωστό χώρο και προχωρά σε πρόωρη λύση της μίσθωσης από 1η Απριλίου 2022
– Αν. Δερματίδης στα «Χ»: «Πλέον δεν έχουμε προσωπικό να λειτουργήσουμε το παράρτημα. ‘Eχουμε μείνει με μόνο μία κοινωνική λειτουργό»


 

Την πρόωρη λύση μίσθωσης του παραρτήματος Κ.Α.Π.Η. Δράμας, που είναι χαρακτηρισμένο ως μη καπνιστών και βρίσκεται κοντά στην περιοχή της πρώτης πλατείας στην οδό Ακρίτα, αποφάσισε το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας. Παράλληλα, η απόφαση περιλαμβάνει την υπαγωγή του, από 1 Απριλίου, στο κεντρικό Κ.Α.Π.Η. Δράμας. Έτσι, τα μέλη και των δυο Κ.Α.Π.Η θα εξυπηρετούνται από το κεντρικό Κ.Α.Π.Η. Δράμας (επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου).

Ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, κ. Ανέστης Δερματίδης, εξήγησε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων και της πανδημίας, το Κ.Α.Π.Η. ήταν κλειστό μέχρι τον Νοέμβριο του 2021. «Από εκεί και πέρα, η δυναμικότητα του παρατήματος ήταν περίπου 10-15 άτομα, τα οποία πλέον δεν το επισκέπτονται, καθώς υπάρχει και ο φόβος της πανδημίας. Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος, όμως, είναι ότι πλέον δεν έχουμε προσωπικό να λειτουργήσουμε το παράρτημα, γιατί έχουμε μείνει με μόνο μία κοινωνική λειτουργό, η οποία απασχολείται τη Δευτέρα στο Κ.Α.Π.Η. Ξηροποτάμου, από την Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη στο κεντρικό Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Δράμας επί της Πατριάρχου Διονυσίου και την Παρασκευή στο Κ.Α.Π.Η. Χωριστής».
Όπως είπε ο κ. Δερματίδης, εφόσον υπάρξει διαθέσιμο προσωπικό στο μέλλον και οι συνθήκες είναι κατάλληλες, το παράρτημα μπορεί να ξαναλειτουργήσει σε κάποιον άλλο χώρο.
Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα του προσωπικού για τη λειτουργία των Κ.Α.Π.Η. και όχι μόνο, ο κ. Δερματίδης δήλωσε ότι το Νομικό Πρόσωπο έχει κάνει ενέργειες προκειμένου να αποκτήσει προσωπικό μέσω του προγράμματος της κινητικότητας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ενδιαφέρον από εργαζόμενους που βρίσκονται είτε σε άλλες υπηρεσίες ή άλλους δήμους. «Κοινωνικοί λειτουργοί υπάρχουν, αλλά υπηρετούν στα σχολεία και, εφόσον είναι νεοδιορισμένοι, θα πρέπει να περάσουν πέντε χρόνια για να μπορούν να μετακινηθούν. Παράλληλα, και η διαδικασία πρόσληψης μέσω προκηρύξεων είναι χρονοβόρα» πρόσθεσε ο κ. Δερματίδης.

Σύμφωνα με την εισήγηση που κατέθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου ο πρόεδρός του, κ. Ανέστης Δερματίδης, ανέφερε ότι στο Νομικό Πρόσωπο Δήμου Δράμας υπάγονται το Τμήμα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων 4 Κ.Α.Π.Η. και συγκεκριμένα:
-το Κ.Α.Π.Η. Δράμας (επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου) σε ενοικιαζόμενο κτήριο,
-το Παράρτημα Κ.Α.Π.Η. Δράμας (επί της οδού Ακρίτα) σε ενοικιαζόμενο κτήριο,
-το Κ.Α.Π.Η. Χωριστής σε ενοικιαζόμενο κτήριο,
-το Κ.Α.Π.Η. Ξηροποτάμου, συστεγαζόμενο στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξηροποτάμου.
Στις δομές αυτές απασχολούνταν δύο κοινωνικοί λειτουργοί και προσωπικό καθαριότητας σε καθημερινή βάση. Από τον Αύγουστο του 2021 συνταξιοδοτήθηκαν οι κοινωνικοί λειτουργοί, με αποτέλεσμα τα Κ.Α.Π.Η. αυτή τη στιγμή να υπολειτουργούν με μία κοινωνική λειτουργό με μετακίνηση από την Πρόνοια, η οποία καλύπτει τις ανάγκες εγγραφών και επανεγγραφών μελών μας στα παραπάνω Κ.Α.Π.Η.

Παρ’ όλες τις ενέργειες του Νομικού Προσώπου στο Υπουργείο για προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, οι αιτήσεις απορρίφθηκαν. Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης των κενών θέσεων μέσω κινητικότητας του Α’ και Β’ κύκλου, δεν παρουσιάστηκε κανένα ενδιαφέρον, ενώ από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2021 τα Κ.Α.Π.Η. σε όλη την επικράτεια ήταν κλειστά, με κυβερνητική απόφαση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Έτσι, οι λόγοι που συνηγόρησαν στην απόφαση υπαγωγής του παραρτήματος της οδού Ακρίτα στο κεντρικό Κ.Α.Π.Η. ήταν:
-η έλλειψη προσωπικού για τη στελέχωσή του και η έλλειψη προοπτικής στο μέλλον για πρόσληψη προσωπικού,
-η εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών (ενοίκιο 615 ευρώ το τρίμηνο, Δ.Ε.Η. κλπ.),
-επειδή το παράρτημα Κ.Α.Π.Η. Δράμας (μη καπνιστών) είχε δημιουργηθεί για τους μη καπνιστές και υπολειτουργούσε, αλλά και λόγω της δυνατότητας να εξυπηρετηθούν τα μέλη του από το κεντρικό Κ.Α.Π.Η. Δράμας (επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ