Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

0
12652

Λ. Αρτεμιάδης στα «Χ»: «Ζητούν τη μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής τους στη θέση τοποθέτησης. Μιλούμε για ανθρώπους που ήταν επί 10-12 ή και 13 χρόνια αναπληρωτές και ταλαιπωρήθηκαν»


 

Σε εκκρεμότητα παραμένει το αίτημα μεγάλου αριθμού νεοδιόριστων εκπαιδευτικών από τη Δράμα και από την υπόλοιπη χώρα, για τη μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής στη θέση τοποθέτησης από δύο σχολικά έτη σε ένα. Οι νεοδιόριστοι θεωρούν ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε θα πρυτανεύσει η λογική και η ευαισθησία και ότι θα εισακουστεί το δίκαιο αίτημά τους από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης, εξήγησε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι το πρόβλημα ξεκίνησε όταν το 2020 ξεκίνησαν οι πρώτοι διορισμοί και άλλαξε το χρονικό διάστημα της υποχρεωτικής παραμονής στη θέση τοποθέτησής τους από έναν χρόνο σε δύο. «Στη διετία αυτή, μάλιστα, δεν δικαιούνται καμία υπηρεσιακή μεταβολή, μετάθεση ή απόσπαση σε άλλο νομό, όπως ίσχυε πριν. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλούμε για ανθρώπους που ήταν επί 10-12 ή 13 χρόνια αναπληρωτές και ταλαιπωρήθηκαν. Έφθασε η ώρα να διοριστούν και, ενώ ήλπιζαν ότι μετά από έναν χρόνο θα επιστρέψουν στην οικογένειά τους μετά από μακροχρόνια ταλαιπωρία, έρχεται το Υπουργείο Παιδείας και τους λέει ότι δεν θα φύγουν και θα παραμείνουν δύο χρόνια στην οργανική τους θέση. Εμείς, ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, έχουμε πάρει θέση εδώ και αρκετό καιρό. Σχετική ανακοίνωση έχει εκδώσει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, αλλά έχουν γίνει και επερωτήσεις στη Βουλή από τα πολιτικά κόμματα. Δυστυχώς, το πρόβλημα παραμένει και, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας να το αλλάξει. Το Υπουργείο θέλει να προχωρήσει σε αξιολόγηση με νόμο που λέει ότι οι νεοδιόριστοι αξιολογούνται στη διετία. Πιθανόν το Υπουργείο συνδέει τη διετία με την αξιολόγηση. Η θέση μας είναι ότι αυτό είναι λάθος. Οι συνάδελφοι είναι ταλαιπωρημένοι και έχουν πολλά χρόνια μακριά από τις οικογένειές τους για να μαζέψουν μόρια. Εμείς λέμε ότι η παραμονή στην οργανική θέση θα πρέπει να είναι ένας χρόνος. Αυτό που ίσχυε εδώ και χρόνια».

Σε επιστολή τους προς την Υπουργό Παιδείας, κ. Κεραμέως, οι νεοδιοριζόμενοι είχαν επισημάνει τα εξής:
«Ο πολυπόθητος διορισμός μάς βρίσκει σε συνθήκες δύσκολες και για αυτό σας εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το σημείο της υπουργικής απόφασης με αριθμ. 93395/Ε1/28-7-2021 (ΦΕΚ 41/τ. ΑΣΕΠ/29.7.2021, ΑΔΑ: 6ΖΖ946ΜΤΛΗ-ΟΗΞ) στην οποία αναφέρεται το εξής: «Οι νεοδιοριζόμενοι τοποθετούνται σε κενή θέση σχολικής μονάδας της περιοχής διορισμού με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) και υποχρεούνται να παραμείνουν στη θέση τοποθέτησής τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο σχολικών ετών, με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 42 του ν. 4722/2020 (Α’ 177)».Θεωρώντας ως δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των σχολικών μονάδων ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας έχουν διαθέσιμα οργανικά κενά για όλες τις ειδικότητες, αιτούμαστε τη μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής στη θέση τοποθέτησης από δύο σχολικά έτη σε ένα, όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Ελπίζουμε ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε θα πρυτανεύσει η λογική, αλλά και η ευαισθησία και ότι θα εισακουστεί το δίκαιο αίτημά μας από την ηγεσία του Υπουργείου».
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει κάποια ανταπόκριση από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!