Δυναμική κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων

0
20549

– Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Κομοτηνή
– Συμμετείχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Δράμα, το Νευροκόπι, την Προσοτσάνη και το Παρανέστι


 

Μεγάλος αριθμός αγροτών και κτηνοτρόφων από τη Δράμα και τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας συμμετείχε χθες Πέμπτη στη διαμαρτυρία που διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλογών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Κομοτηνή.
Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν αρχικά γύρω στις 10 το πρωί στον χώρο στάθμευσης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Κομοτηνής και με πορεία έφθασαν στις 12 το μεσημέρι στο κτήριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως ήταν προγραμματισμένο. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των επισήμων οργάνων αγροτών και κτηνοτρόφων από τη Δράμα, όπως ο Αγροτικός Σύλλογος Νευροκοπίου, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νευροκοπίου, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Προσοτσάνης και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων του Δήμου Παρανεστίου.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης, κ. Κώστας Ακριτίδης, που συμμετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Περιφέρεια έκαναν πορεία με περίπου 50 τρακτέρ και όχι μόνο, μέχρι το κτήριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εκεί συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη, κ. Χρήστο Μέτιο, με θεματικούς αντιπεριφερειάρχες και βουλευτές της περιοχής και εξέθεσαν τα προβλήματα του κλάδου, καταθέτοντας και σχετικό ψήφισμα. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο κτήριο της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., αποχώρησαν με αυτοκινητοπομπή μέσα από την πόλη της Κομοτηνής και απομακρύνθηκαν από την ανατολική πλευρά.
«Τοποθετηθήκαμε σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων και καπνοπαραγωγών που θελήσαμε να πάρουμε τον λόγο» σημείωσε ο κ. Ακριτίδης και πρόσθεσε: «Τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και οι αντιπεριφερειάρχες, όπως και βουλευτές της αντιπολίτευσης από την περιοχή (από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ) άκουσαν τα παράπονα και τους προβληματισμούς μας. Πήραν το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τους συναδέλφους παραγωγούς. Ζητήσαμε να γίνει συνάντηση στην Κομοτηνή με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε για αυτό, όπως δεσμεύτηκε και για το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα γίνει σύντομα και το έχουμε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό, για να συζητηθούν θέματα όπως η ρήτρα αναπροσαρμογής, το αγροτικό πετρέλαιο, τα κόστη παραγωγής, οι ζωοτροφές, ο ΑΤΑΚ, η νέα ΚΑΠ κλπ.
»Ειδικά για τη νέα ΚΑΠ, είμαστε όλοι απογοητευμένοι και ζητάμε τη στήριξη του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., για να σταματήσει η μετατροπή μας σε πολίτες τρίτης κατηγορίας, σε σχέση με άλλους κτηνοτρόφους και αγρότες από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο κ. Μέτιος είπε ότι θα πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτό το πρόβλημα και ότι θα πρέπει να παράγουμε επί ίσοις όροις μαζί με τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους και αγρότες από την υπόλοιπη χώρα. Εμείς ζητάμε «η πίτα» να μοιραστεί δικαίως σε όλους. Δεν θέλουμε να πάρουμε κάτι παραπάνω από αυτό που πρέπει. Αν δεν ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημά μας να έρθει εδώ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, για να βάλουμε κάτω και να συζητήσουμε τα προβλήματα της νέας ΚΑΠ, θα προχωρήσουμε άμεσα σε κινητοποιήσεις. Αυτές θα αποφασιστούν μέσα από τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους και θα ενημερωθεί ο κόσμος».

 

Το ψήφισμα που κατέθεσαν οι αγρότες στο γραφείο του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ.
Όλοι εμείς, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειάς μας, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία της κυβέρνησης στην επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας.
Ενημερώσαμε, μέσω της συντονιστικής επιτροπής, για τα αιτήματά μας τον Περιφερειάρχη και όσους από τους Βουλευτές της Περιφέρειάς μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, συζητήσαμε μαζί τους και τους προτείναμε τις λύσεις που μας ικανοποιούν.
Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα ανταπόκριση της κυβέρνησης είναι απογοητευτική. Με επικοινωνιακές παρεμβάσεις και δίνοντας ψίχουλα, υποτιμά για ακόμα μία φορά τη νοημοσύνη μας και την οικονομική και κοινωνική μας προσφορά.

Απαιτούμε:
• Μείωση του κόστους παραγωγής, με ενίσχυση για την αγορά εφοδίων (λιπάσματα, φάρμακα, αγροεφόδια).
• Ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών με 150 ευρώ/ΖΜ.
• Επιστροφή ειδικού φόρου πετρελαίου για το 2022 σε όλους και άμεση θέσπιση φθηνού αγροτικού πετρελαίου για όλους.
• Πλήρη και αναδρομική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια και στις μονάδες τυποποίησης και μεταποίησης.
• Έναρξη πραγματικής διαβούλευσης για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ 2023-2027, το οποίο αποφασίστηκε για εμάς, χωρίς εμάς.
• Δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, για φυτική και ζωική παραγωγή· εκσυγχρονισμό και διαφάνεια στη λειτουργία του.
• Κατάργηση της υποχρεωτικής κατάθεσης ηλεκτρονικών ενοικιαστηρίων, με αναγραφή του ΑΤΑΚ.
• Αξιοπρεπείς συντάξεις στους απόμαχους του πρωτογενή τομέα, ώστε να μην χρειάζεται να συνεχίσουν να δουλεύουν μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Προσκαλούμε τον νέο Υπουργό Α.Α.Τ., τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κομοτηνή για γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο.
Έχουμε δικαίωμα, όπως και ολόκληρη η κοινωνία, για αξιοπρεπή διαβίωση. Θέλουμε να ζούμε και όχι απλά να επιβιώνουμε.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Α.Μ.Θ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!