Στο «παρά πέντε» για το καταφύγιο ζώων

0
2148

Μέσω “Συνδέσμου” ή “Προγραμματικής Σύμβασης” πιθανώς, η οδός χρηματοδότησης του έργου.
Συνεδριάζει αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.

Με θέματα που αφορούν τόσο τις χρηματοδοτήσεις για ενεργειακές αναβαθμίσεις από το πρόγραμμα Φιλόδημος όσο και τον τρόπο συνεργασίας του Δήμου Δράμας με τους υπόλοιπους δήμους προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το υπό σχεδιασμό διαδημοτικό καταφύγιο ζώων, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.

Στην ίδια συνεδρίαση, ανάμεσα σε άλλα θέματα, θα συζητηθεί και η κατάρτιση ή όχι, ψηφίσματος στήριξης των αιτημάτων του Σωματείου Καθαριστριών Δράμας. Οι σχολικές καθαρίστριες είχαν πραγματοποιήσει απεργιακή κινητοποίηση στον χώρο του ΕΥΚ Δράμας προβάλλοντας τα αιτήματα τους την περασμένη Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου ζητώντας μεταξύ άλλων σταθερή εργασία και αξιοπρεπείς αμοιβές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα του διαδημοτικού καταφυγίου ζώων για την σύσταση του οποίου υπάρχει κινητικότητα για την δημιουργία Συνδέσμου μεταξύ των πέντε δήμων προκειμένου να επιτευχθεί χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπάρχει το θέμα της πρότασης για την χρηματοδότηση του διαδημοτικού καταφυγίου ζώων ωστόσο από ορισμένες πλευρές λέγεται ότι μπορεί να αποσυρθεί και να υπάρξει εισήγηση με πρόταση για σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δήμων καθώς οι πιθανότητες ένταξης λόγω του χρονικού διαστήματος που απομένει είναι ίσως μικρές. Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, οι πέντε δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στο εγχείρημα. Αυτό διότι είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως το διαδημοτικό καταφύγιο είναι μέρος της επίλυσης του προβλήματος που σχετίζεται με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, ή εν πάση περιπτώσει ένα πολύ βασικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Σχετικά για το διαδημοτικό καταφύγιο ζώων
Η πιο πρόσφατη συνάντηση για το διαδημοτικό καταφύγιο ζώων πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο γραφείο του Δημάρχου Δράμας με την συμμετοχή των εκπροσώπων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και του Δημάρχου Δοξάτου κ.Θέμη Ζεκερίδη. Στην σύσκεψη θυμίζουμε ότι παρέστησαν ο Δήμαρχος Δράμας Χρ. Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Δοξάτου Θ. Ζεκερίδης, ο εκπρόσωπος της παράταξης Πόλη+Ζωή Μ. Μλεκάνης, ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020 Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοίκηση Πολιτών Στ. Ηλιόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Γ. Μήτρου και ο επικεφαλής της παράταξης Προοπτική για τη Δράμα Κ. Καλαϊδόπουλος. Επίσης συμετείχε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας, για θέματα των αδέσποτων ζώων, κ. Μ. Μουρβετίδης.
Στην διάρκεια της συνάντησης είχε γίνει ενημέρωση προς τους επικεφαλής και εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων για τα έξοδα με τα οποία θα επιβαρυνθεί ο Δήμος Δράμας σε ετήσια βάση για την λειτουργία του Διαδημοτικού Καταφυγίου αδέσποτων ζώων που συνολικά θα απαιτήσει για την λειτουργία του, περίπου 225.000 ευρώ τον χρόνο. Από αυτά ο Δήμος Δράμας θα επιβαρύνεται με 100.000 ετησίως, Ο Δήμος Δοξάτου με 40.000 ευρώ, ο Δήμος Προσοτσάνης με 40.000 ευρώ, ο Δήμος Νευροκοπίου με 30.000 ευρώ και ο Δήμος Παρανεστίου με 15.000 ευρώ.
Οι επικεφαλής και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στην διάρκεια της εν λόγω συνάντησης τοποθετήθηκαν θετικά για την δημιουργία του διαδημοτικού καταφυγίου και επρόκειτο να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών των δήμων προκειμένου να ετοιμαστεί η εισήγηση για το θέμα που θα κατατεθεί στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων των πέντε δήμων προκειμένου να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.
Η δημιουργία του καταφυγίου προφανώς και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στα προβλήματα που υπάρχουν και σχετίζονται με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, ωστόσο όλες οι πλευρές εκτιμούν ότι το πρόβλημα με τον ανεξέλεγκτο αριθμό αδέσποτων ζώων δεν θα πάψει να υφίσταται εάν οι πολίτες που υιοθετούν ζώα δεν κατανοήσουν ότι δεν θα πρέπει να τα εγκαταλείπουν στον δρόμο όταν τα βαρεθούν ή πλέον δεν μπορούν να επωμισθούν την φροντίδα τους.
Σημαντική στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος είναι και η τοποθέτηση τσιπ σε όλα τα ζώα συντροφιάς ώστε να υπάρχει έλεγχος της διαχείρισής τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!