Στο προσκήνιο πάλι οι διεκδικήσεις

0
1539

Έρευνα και στην… Τουρκία αποφάσισε η ΔΕΥΑ Καβάλας για τα δικαιώματα των πηγών του Κεφαλαρίου.

Επανήλθαν, όπως όλα δείχνουν οι διεκδικήσεις του Δήμου Καβάλας, για τα δικαιώματα των πηγών Κεφαλαρίου, καθώς η απόφαση που έλαβε στα μέσα Ιανουαρίου η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας, να αναθέσει σε δικηγόρο την έρευνα κτηματολογικών αρχείων για τους τίτλους κυριότητας των εκτάσεων που βρίσκονται στην περιοχή του Κεφαλαρίου της Δράμας (στον Δήμο Δοξάτου) μοιάζει συνέχεια ανάλογης έρευνας που είχε γίνει από τον Δήμο Καβάλας το 2016, αλλά τότε απέβη άκαρπη.

Το αξιοσημείωτο μάλιστα αυτή την φορά είναι ότι η απόφαση για έρευνα των τίτλων κυριότητας των εκτάσεων της περιοχής του Κεφαλαρίου, θα γίνει και εκτός συνόρων και πιο συγκεκριμένα στη γειτονική Τουρκία σε μια προσπάθεια να κατοχυρωθούν (προφανώς) από τον Δήμο Κάβάλας τίτλοι κυριότητας στην περιοχή και στις πηγές του Κεφαλαρίου.
Ειδικότερα η απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας αφορά την έγκριση της εισήγησης που κατέθεσε στο ΔΣ της επιχείρησης ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ με την οποία επεσήμανε ως αναγκαία την ανάγκη μετάβασης στην Άγκυρα της Τουρκίας ή και σε άλλη πόλη όπου υπάρχουν οθωμανικά κτηματολογικά στοιχεία με στόχο να ανευρεθούν τίτλοι κυριότητας δικαιοπαρόχων του Δήμου Καβάλας που εκδόθηκαν πριν το 1921 και αφορούν εκτάσεις κοντά στην περιοχή του Κεφαλαρίου της Δράμας όπως και οι μεταφράσεις τους στα ελληνικά.
Η έρευνα αυτή αποφασίστηκε να γίνει στο Υποθηκοφυλακείο της Άγκυρας από δικηγόρο που θα έχει γνώση της τουρκικής γλώσσας και της οθωμανικής γραφής. Για την έρευνα αυτή μάλιστα προτάθηκε και συγκεκριμένος δικηγόρος της Ξάνθης.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά;
Γνώστες του προβλήματος δηλώνουν ότι πρόκειται για την συνέχεια της προσπάθειας του Δήμου Καβάλας να τεκμηριώσει τίτλους κυριότητας σε εκτάσεις στην περιοχή του Κεφαλαρίου από τις πηγές του οποίου υδρεύεται σήμερα κατά 95% ο Δήμος Καβάλας και φυσικά και ο Δήμος Δοξάτου. Μία προσπάθεια που άρχισε, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των ΧΡΟΝΙΚΩΝ, από το 1973 και φαίνεται ότι συνεχίζεται και με την νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας.

Υπάρχει κάτι ανησυχητικό σε αυτή την προσπάθεια;
Όπως σημειώνουν κάποιες πλευρές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, εάν ο Δήμος Καβάλας τεκμηρίωνε τίτλους κυριότητας επί των πηγών Κεφαλαρίου θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμη και την καταβολή τιμήματος για την υδροδότηση του Δήμου Δοξάτου, στον οποίο διοικητικά ανήκουν οι πηγές.

Τι απαντά για την νέα εξέλιξη που παρουσιάστηκε ο Δήμαρχος Δοξάτου Θέμης Ζεκερίδης
Μιλώντας χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ για την πρόσφατη απόφαση της ΔΕΥΑ Καβάλας, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης ανέφερε τα εξής: “Λυπάμαι αφάνταστα εάν οποιοσδήποτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση κινεί μια τέτοια διαδικασία χωρίς να με ενημερώσει τουλάχιστον. Εάν εγώ ήθελα να κάνω κάτι ανάλογο πρώτα θα ενημέρωνα. Δεν έχω καταλάβει. Μήπως κάποιοι επενδύουν στο γεγονός ότι δήλωσα πως θα συνεργαστώ μαζί τους χωρίς να μπω σε δικαστικές διαδικασίες; Αν έτσι το σκέφτονται αυτό είναι μια άσχημη προσέγγιση και πραγματικά κατακριτέα. Με μόνη την επιφύλαξη ότι δεν ξέρω αν ξεκίνησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή ποιοι την ξεκίνησαν… όταν γίνονται τέτοιες κινήσεις πάντως είναι κατακριτέες και απαράδεκτες”.

Τι είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρώην Δήμαρχος Δοξάτου Δ. Δαλακάκης
Με το θέμα είχε ασχοληθεί και ο πρώην Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης ο οποίος επιβεβαίωσε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ότι στην κατεύθυνση αυτή είχε κινηθεί ο Δήμος Καβάλας με σχετική απόφασή της Οικονομικής του Επιτροπής το 2016 επί δημαρχίας της κας Τσανάκα. Την περίοδο εκείνη ο Δήμος Καβάλας είχε αναθέσει σε δικηγόρο να διερευνήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των πηγών συμπεριλαμβανομένου και του κτιρίου Ζυγάκτη, ανατρέχοντας και τότε σε οθωμανικά αρχεία προκειμένου να τεκμηριώσει δικαίωμα στην ιδιοκτησία των πηγών Κεφαλαρίου παρότι ο Δήμος Δοξάτου έχει απολύτως κατοχυρωμένη ιδιοκτησία σε ότι αφορά τις πηγές, όπως εξήγησε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρώην Δήμαρχος Δοξάτου.
Τελικώς, όπως ανέφερε ο κ. Δαλακάκης, το αποτέλεσμα εκείνης της έρευνας δεν επέτρεπε στον Δήμο Καβάλας να διεκδικήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των πηγών. Διευκρίνησε δε ότι είχε προηγηθεί τότε και έρευνα από τον Δήμο Δοξάτου κατά την οποία εντοπίστηκαν όλοι οι τίτλοι που κατοχύρωναν το ιδιοκτησιακό καθεστώς στον Δήμο Δοξάτου. Έτσι σταμάτησε η τότε διεκδίκηση του Δήμου Καβάλας για τις πηγές Βοϊράνης στο Κεφαλάρι…
Tι δείχνει η απόφαση για νέα έρευνα του θέματος εκτός συνόρων από τον Δήμο Καβάλας
Από το περιεχόμενο της προχθεσινής απόφασης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Καβάλας, φαίνεται ότι η νέα Δημοτική Αρχή προφανώς επιχειρεί να ανακινήσει και πάλι αυτό το θέμα, αυτή την φορά αρχίζοντας έρευνα εκτός συνόρων και συγκεκριμένα στην Άγκυρα της Τουρκίας, ή ίσως και όπου κριθεί σκόπιμο, γεγονός που δείχνει σε μια πρώτη ανάγνωση, ότι η στόχευση που υπάρχει για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των πηγών Βοϊράνης είναι διαρκής ανεξάρτητα από την εναλλαγή των Δημοτικών Αρχών στο Δήμο Καβάλας και αυτό είναι σίγουρα ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει τον Δήμο Δοξάτου, για μια ακόμη φορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ