«Στοίχημα» παραμένει η λειτουργία των φυλακών

0
572

– Θα λειτουργήσουν εντός του 2022 οι φυλακές Νικηφόρου, λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος
– «H δήλωση του κ. Υπουργού είναι πολύ αισιόδοξη» δηλώνει στα «Χ» ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος


 

Περισσότερα από δύο χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που παραδόθηκε το έργο των φυλακών Νικηφόρου από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την παρουσία και των αντίστοιχων υπουργών, κ.κ. Κ. Καραμανλή και Ελ. Οικονόμου, όπως και άλλων παραγόντων.
Μάλιστα, κατά την παράδοση του έργου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κα Σοφία Νικολάου, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το νέο Κατάστημα Κράτησης Δράμας (Νικηφόρου) θα αποτελέσει το σωφρονιστικό στολίδι της Βορείου Ελλάδος και θα συμβάλλει τα μέγιστα στην εν γένει βελτίωση και ανάπτυξη του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας μας.
Η περαίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων και η παράδοση του έργου, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2002, ήταν μία πραγματικά σπουδαία στιγμή, αφού τα προηγούμενα χρόνια είχαν αρχίσει να διατυπώνονται ακόμα και δικαιολογημένες αμφιβολίες για το αν τελικά το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί ποτέ. Ωστόσο, και παρά τις δεσμεύσεις που ακολούθησαν, ότι οι φυλακές θα λειτουργήσουν σύντομα, αφού αυτό θα εξυπηρετήσει και την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Οι διαδικασίες πρόσληψης τόσο του προσωπικού φύλαξης όσο και του επικουρικού προσωπικού ολοκληρώθηκαν και, όπως είχαν γράψει τα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» τον Ιούλιο του 2022, κυρώθηκε στα τέλη Ιουνίου του 2022, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, ο πίνακας των πρώτων διοριστέων – προσληπτέων του επικουρικού προσωπικού, αλλά τα ερωτήματα για τον χρόνο έναρξης της λειτουργίας του σωφρονιστικού καταστήματος παραμένουν και αυτό γιατί υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, στις εκτιμήσεις που έχουν διατυπωθεί.
Ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεών του στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας, παραβρέθηκε στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, στα Καταστήματα Κράτησης Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών, στο Αγροτικό Κατάστημα Κασσάνδρειας Χαλκιδικής αλλά και στο Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου Δράμας.
Στην επίσκεψή του στο νέο Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου Δράμας, δόθηκε η ευκαιρία να δρομολογηθεί η επίλυση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να λειτουργήσει η φυλακή με πλήρη στελέχωση. Παράλληλα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ξεκαθάρισε την ίδια περίπου περίοδο ότι το σωφρονιστικό κατάστημα πρόκειται να λειτουργήσει εντός του 2022, με τη στελέχωσή του από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, κατηγορίας ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Η δήλωση του Υπουργού έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης των πολιτικών και των χρονοδιαγραμμάτων της Ελληνικής Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του σωφρονιστικού συστήματος, προς τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής συμπεριφοράς.

 

Αυτές είναι οι διαβεβαιώσεις των στελεχών της κυβέρνησης. Τι λέει όμως η αντιπολίτευση;

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος παρακολουθεί στενά το θέμα αυτό, είπε στα «Χ» ότι δύσκολα μέχρι το τέλος του 2022 θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι φυλακές Νικηφόρου, παραθέτοντας και τους λόγους.
Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος τις προηγούμενες ημέρες, σε συνάντηση που είχε με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Λ. Οικονόμου, που έχει και την ευθύνη των φυλακών, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η διαδικασία για τη λειτουργία των φυλακών βρίσκεται στο στάδιο των ψυχομετρικών τεστ που πρέπει να προχωρήσουν για τους προσληφθέντες. Η προσπάθεια που υπάρχει, όπως είπε στα «Χ» ο κ. Ξανθόπουλος, είναι να ιδρύσει το Α.Σ.Ε.Π. μία επιτροπή στη Θεσσαλονίκη για να εξετάσει τους επιτυχόντες από την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και ταυτόχρονα να γίνουν τα ψυχομετρικά τεστ σε δύο χώρους, για να προχωρήσει η διαδικασία. Στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της προετοιμασίας για τη λειτουργία των φυλακών, ο κ. Ξανθόπουλος θα επιδιώξει εντός των ημερών να συναντηθεί και με τον κ. Παπαϊωάννου, πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π., και να του ζητήσει, εφόσον ο ίδιος μπορεί, να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία.
Πάντως, σε σχέση με τη δήλωση Θεοδωρικάκου ότι οι φυλακές θα λειτουργήσουν εντός του 2022, ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε στα «Χ»: «H δήλωση του κ. Υπουργού είναι πολύ αισιόδοξη, δεδομένου ότι εκκρεμούν ακόμα τα ψυχομετρικά τεστ των προσληφθέντων και επομένως η έναρξη λειτουργίας των φυλακών είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από όλους μας. Η κυβέρνηση φροντίζει να το διαχειριστεί επικοινωνιακά, αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ