Στον «πάγο» το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

0
475

Αναστολή όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων αποφάσισε η ΕΠΟ


Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ η οποία ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής και ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, αποφάσισε αυτό που αποτελούσε «κοινό μυστικό» εδώ και ημέρες. Δηλαδή την αναστολή όλων των Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων μέχρι νεωτέρας.
Το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ήταν ενωτικό και συντριπτικά κατά του περιβόητου «Μητρώου». Στην ψηφοφορία που ακολούθησε των τοποθετήσεων των εκπροσώπων των Ενώσεων-μελών, 57 ψήφισαν υπέρ της αναστολής(μέσα σε αυτές και η ΕΠΣΔ), 4 ψήφισαν κατά(Ολυμπιακός, ΕΠΣ Ηλία, ΕΠΣ Λακωνίας και ΕΠΣ Πειραιά) και 4 λευκό(Αστέρας Τρίπολης, Ιωνικός, Λαμία και Βόλος).
Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση της ΕΠΟ για τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, καθώς και η τοποθέτηση του Προέδρου της κ. Μπαλτάκου:
«Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Ενώσεων-Μελών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα, έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις.
1. Με 57 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 4 λευκά, να διακοπούν όλα τα Πανελλήνια και Τοπικά Ερασιτεχνικά Πρωταθλήματα της χώρας, εκφράζοντας την αντίθεση της Ομοσπονδίας στην εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη συμμετοχή σωματείων στα πρωταθλήματα εάν δεν εγγραφούν στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.
2. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ να αναστείλει την ιδιότητα μέλους όποιας Ένωσης δεν εφαρμόσει την παραπάνω απόφαση και δεν διακόψει τα πρωταθλήματά της.
3.Η ΕΠΟ να καταθέσει πρόσθετη παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ των τεσσάρων σωματείων της ΕΠΣ Δωδεκανήσου που έχουν προσφύγει σε αυτό για την συνταγματικότητα των διατάξεων που αφορούν στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.
Τις εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Ενώσεων-Μελών της ΕΠΟ παρακολούθησε δια ζώσης η επικεφαλής Ομοσπονδιών Ευρώπης της FIFA κα Χάιντι Μπέχα».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Μπαλτάκος, καλωσόρισε τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ και κατά την εναρκτήρια ομιλία του τόνισε -μεταξύ άλλων- τα ακόλουθα:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ επειδή υπάρχουν απολιθώματα της δεκαετίας του ‘50 -και αναφέρομαι φυσικά στην ειδική αθλητική αναγνώριση σωματείων. Αλλιώς δεν θα ήμασταν εδώ, δεν θα υπήρχε λόγος να πραγματοποιηθεί αυτή η Συνέλευση.
Για να αγωνιστεί ένα αθλητικό σωματείο είχαμε τέσσερα στάδια. Ούτε ειδική αθλητική αναγνώριση θα έπρεπε να υπάρχει, ούτε η Περιφέρεια να δίνει άδεια και να παρεμβαίνει η Αστυνομία ώστε να μην τους αφήνει να παίξουν ποδόσφαιρο. Για όλα αυτά χρειάζονται 4 στάδια έγκρισης.
Παρά τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού να μειώσει τη γραφειοκρατία, προστίθεται ένα πέμπτο στάδιο αδειοδότησης. Να μπουν τα σωματεία σε ένα Μητρώο! Μα η ΕΠΟ έχει Μητρώο και οι Ενώσεις έχουν επίσης Μητρώο. Για ποιον λόγο πρέπει να υπάρχει πέμπτο γραφειοκρατικό στάδιο; Να έρχεται ο Υπουργός να λέει: “εσύ παίζεις και εσύ όχι”.
Ούτε ειδική αθλητική αναγνώριση χρειάζεται, ούτε η περιφέρεια χρειαζόταν να δίνει άδεια. Τότε γιατί υπάρχει η ομοσπονδία; Και πού είναι το αυτοδιοίκητο;
Μου είναι αδύνατο να δεχθώ ότι το κράτος θα επιβάλλει ποδοσφαιρικής φύσεως κυρώσεις σε σωματείο, επειδή δεν μπήκε στο μητρώο. Και όχι απλά δεν παίζεις, αλλά δεν ψηφίζεις! Αυτά δεν υπάρχουν πουθενά.
Η Συνέλευση αυτή δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Το Μητρώο δεν θα έπρεπε να υπάρχει».
Την ομιλία του προέδρου της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκου, στη Γ.Σ. της Ομοσπονδίας σχολίασε μέσω twitter ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας οτι θα μπει τάξη σε όλο το αθλητικό οικοδόμημα, υπερασπιζόμενος το Μητρώο αναγνώρισης ποδοσφαιρικών σωματείων.
“Ούτε Μητρώο αποδέχεται ο πρόεδρος ΕΠΟ, ούτε Ειδική Αθλητική Αναγνώριση ποδοσφαιρικών σωματείων, ούτε υποχρέωση Περιφερειών να εκδίδουν άδειες αγώνων! Έτσι είναι όταν… ονειρεύεται πως ο λόγος του είναι ο νόμος! Οι μάσκες έπεσαν! Τάξη παντού, σε όλο το αθλητικό μας οικοδόμημα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ