Στους -19 ºC το Νευροκόπι

0
1780

Η κακοκαιρία εντείνει τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Ακόμη και -19 βαθμούς Κελσίου έδειξε το θερμόμετρο χθες στο λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκόπιου καθιστώντας τις συνθήκες εργασίας και μετακινήσεων δυσκολότερες, καθώς ο χειμώνας στο Νευροκόπι είναι έτσι και αλλιώς μεγαλύτερος σε έκταση αλλά και σε ένταση. Παρόλα αυτά οι συνθήκες είναι λιγότερο ανεκτές στις πολικές θερμοκρασίες των -19 βαθμών Κελσίου.

Στο Νευροκόπι οι καιρικές συνθήκες κατά την έναρξη των χιονοπτώσεων, το προηγούμενο διήμερο δημιούργησαν προβλήματα τα οποία όμως ξεπεράστηκαν μετά τις πρώτες ώρες και τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους, με την επέμβαση των υπηρεσιών. Ωστόσο τα χιόνια που παραμένουν και κυρίως η κάθοδος της θερμοκρασίας δημιουργούν επιμέρους προβλήματα γενικά αλλά και ειδικά στον κτηνοτροφικό τομέα.
Θυμίζουμε ότι στην περιοχή του Νευροκοπίου υπάρχουν, περίπου 260 κτηνοτρόφοι και το μεγαλύτερο μέρος τους καταγράφεται στην περιοχή του Βώλακα.
Οι συνθήκες των -19 βαθμών, όπως έλεγε χθες μιλώντας στα “Χ”, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου, κ Χρ. Τσέρνιος, αναγκάζουν τους κτηνοτρόφους να χρησιμοποιούν θέρμανση για τις μικρές τουλάχιστον εγκαταστάσεις μιας και οι μεγαλύτερες σε έκταση χώρου, δεν είναι εύκολο να θερμανθούν. Επιπλέον οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν μεγαλύτερες ποσότητες ζωοτροφών αφού τα ζώα παραμένουν ενσταυλισμένα στις μονάδες ενώ αυτή την περίοδο που παρατηρούνται αρκετές γέννες δυστυχώς χάνουν την ζωή τους αρκετά νεογέννητα ζώα λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, γεγονός όχι σπάνιο και σίγουρα καθόλου ευχάριστο για τους κτηνοτρόφους.
Το κόστος παραγωγής αυξάνεται, αφού απαιτείται μεγαλύτερος όγκος ζωοτροφών ενώ εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών παγώνουν και σπάζουν σωλήνες ύδρευσης που χρησιμοποιούνται στις μονάδες. Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά τις ζωοτροφές όπως εξήγησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κ. Τσέρνιος, τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν παρατηρηθεί πολύ σοβαρά προβλήματα με το αυξημένο κόστος που απαιτείται σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Οι κτηνοτρόφοι προμηθεύονται ζωοτροφές σε μικρότερες ποσότητες και όχι υψηλής παραγωγικότητας όπως οι ζωοτροφές από σόγια. Επιπρόσθετα η κάθοδος των τιμών στα προϊόντα τους όπως η φετινή στο πρόβειο γάλα που ήταν της τάξης του 15% έχει περιορίσει κατά πολύ τις οικονομικές τους δυνατότητες και έχει αναγκάσει επαγγελματίες του είδους να εγκαταλείψουν την δραστηριότητά τους.
Απο την άλλη πλευρά η παρουσία της πολιτείας σε ότι αφορά την στήριξη της κτηνοτροφίας είναι υποτυπώδης και δεν επαρκεί. “Τα τελευταία χρόνια το επάγγελμά μας βάλλεται συνεχώς, αναφέρει ο κ. Τσέρνιος στα “Χ” για να προσθέσει, πριν από ένα μήνα περίπου με το de minimis, οι προβατοτρόφοι της περιοχής αποζημιώθηκαν με 5 ευρώ ανά προβατίνα. Οι παραγωγοί αυτοί πήραν γύρω στα 1000 ευρώ για ένα μέσο κοπάδι και έχασαν από την πώληση του γάλακτος περίπου 6500 -7000 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για κινήσεις που γίνονται μάλλον για πολιτικούς λόγους και όχι επί της ουσίας.”.
Όπως λένε οι κτηνοτρόφοι της περιοχής πρόβλημα αντιμετωπίζουν και με το ύψος της εξισωτικής. Θεωρούν δηλαδή ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο Νευροκόπι με 6 -7 μήνες χειμώνα, δεν παρουσιάζουν την ίδια δυσκολία με τις συνθήκες που επικρατούν στην Δράμα ή στον Ξηροπόταμο.
Εκτιμούν επίσης ότι δεν θα έπρεπε να εξισώνεται ο βοσκότοπος με την στρεμματική έκταση των χωραφιών διότι για παράδειγμα 150 στρέμματα σιτηρών μπορεί να απαιτούν αγροτική δουλειά μιας εβδομάδας ενώ 150 στρέμματα βοσκότοπου με 200 πρόβατα απαιτούν νυχθημερόν εργασία όλο τον χρόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ