Στράτος Κονταξής: «Το ταλέντο περισσεύει στο λεκανοπέδιο και το σημαντικό είναι ότι δίνουμε ευκαιρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές μόλις συμπληρώσουν τα 14 τους χρόνια»

0
2602
Ο Στράτος Κονταξής με τον σημερινό βοηθό προπονητή του Πανδραμαϊκού Κωσταντίνο Χαλβατζή

Συνέντευξη με τον προπονητή του Ακρίτα Κ. Νευροκοπίου, Στράτο Κονταξή.

Στα «Χ» και τον Δημήτρη Μπουτζέκη μίλησε ο προπονητής του Ακρίτα Κ. Νευροκοπίου, Στράτος Κονταξής. Ο προπονητής της ακριτικής ομάδας είναι για δεύτερη χρονιά στην ομάδα και έχει καταφέρει να κατακτήσει δύο ανόδους από την Β’ ΕΠΣ (Κ. Βρύση – Νευροκόπι) και δύο καλές πορείες στην Α’ ΕΠΣ (Βώλακας – Νευροκόπι). Επίσης ήταν μέλος της προπονητικής ομάδας της Προσοτσάνης τη χρονιά κατά την οποία οι «Αετοί» κατέκτησαν το πρωτάθλημα στη Δ’ Εθνική και την άνοδο στην επαγγελματική τότε Γ’ Εθνική.
Ο Στράτος Κονταξής μίλησε για τη φετινή πορεία του Ακρίτα Κ. Νευροκοπίου, για το ταλέντο που υπάρχει στο λεκανοπέδιο και τη λειτουργία των ακαδημιών, για την περίοδο που ήταν στην Προσοτσάνη και το ιστορικό πρωτάθλημα στην Δ’ Εθνική, την άνοδο με την Κ. Βρύση και την κατάσταση στο δραμινό ποδόσφαιρο.

Δύο λόγια για τη φετινή πορεία του Ακρίτα Κ. Νευροκοπίου;
Η πορεία του Ακρίτα νομίζω ότι μέχρι τώρα είναι αρκετά καλή με δεδομένο ότι ο στόχος ήταν η παραμονή στην κατηγορία όσο γίνεται πιο γρήγορα. Επτά αγωνιστικές πριν την λήξη έχουμε εξασφαλίσει κατά 90% τον στόχο μας.

Είστε ευχαριστημένος από την πορεία της ομάδας μέχρι στιγμής;
Δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε άλλους 8-10 βαθμούς ακόμη. Φυσικά έπαιξε σημαντικό ρόλο η απειρία μας ως ομάδα και το νεαρό της ηλικίας των παιχτών μου. Εδώ θέλω να το τονίσω ότι η ομάδα ποτέ δεν «κλείνεται» και προσπαθεί να παίζει πάντα επιθετικά, με εξαίρεση το ματς με τους Αμπελόκηπους που παίζαμε από το 25’ με 10 παίχτες και κάναμε άμυνα σχεδόν για 60 λεπτά.

Υπάρχει ταλέντο στο Νευροκόπι και γενικότερα στο λεκανοπέδιο, καθώς το καλοκαίρι έφυγαν για ένα βήμα παραπάνω 5 ποδοσφαιριστές και ετοιμάζονται και κάποιοι ακόμα;
Το ταλέντο περισσεύει στο λεκανοπέδιο και το σημαντικό είναι ότι δίνονται ευκαιρίες στους νεαρούς ποδοσφαιριστές μόλις συμπληρώσουν τα 14 χρόνια τους. Αποτέλεσμα αυτής της «γραμμής» (που σημειωτέον είναι «γραμμή» της διοίκησης) ήταν οι καρποί του καλοκαιριού. Από την ομάδα του Ακρίτα πήραν μεταγραφή το καλοκαίρι 5 παίχτες (Μουζενίτοβ, Τσελέπης Πανδραμαϊκό, Μελενικιώτης Ξάνθη, Καστίδης ΠΑΟΚ και Γιαματζίδης ΑΕΚ) και νομίζω ότι ήμασταν η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που δώσαμε 5 παίχτες σε εθνικές κατηγορίες. Φέτος όντως μεγάλες ΠΑΕ παρακολουθούν και πάλι κάποιους νεαρούς παίκτες μας. Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή δουλειά στις ακαδημίες και να δίνονται ευκαιρίες στους νεαρούς ποδοσφαιριστές στην ανδρική ομάδα του Ακρίτα.

Η ομάδα την περσινή χρονιά επανήλθε στην Α’ ΕΠΣ Δράμας μετά από απουσία ενός έτους. Αν σας ρωτούσα τι θα προτιμούσατε, το πρωτάθλημα και την άνοδο ή που έφυγαν 5 παιδιά από αυτή την ομάδα; Να το θέσω και διαφορετικά, τι σας έκανε περισσότερο χαρούμενο;
Την περσινή χρονιά ο στόχος επετεύχθη. Πρωταθλητισμός και άνοδος στην Α κατηγορία πάλι και με παιδιά από τις ακαδημίες. Σίγουρα θα προτιμούσα να φύγουν άλλα 2-3 παιδιά σε υποδομές ΠΑΕ παρά το πρωτάθλημα στην Α κατηγορία. Το σημαντικό είναι ότι η ομάδα απέκτησε ταυτότητα νεανικής ομάδας και αναπαραγωγής ταλέντων, αυτό είναι η μεγαλύτερη μου χαρά.

Η λειτουργία των ακαδημιών της ομάδας δείχνουν μια καλή λειτουργία. Πιστεύετε ότι στο μέλλον η ομάδα θα μπορεί να ξαναδιεκδικήσει πρωτάθλημα στην Α’ ΕΠΣ;
Όπως προείπα, η ακαδημία λειτουργεί πολύ καλά και στόχος της διοίκησης είναι να ανέβουν στην ανδρική ομάδα οι νεαροί από την εφηβική ομάδα αλλά να γυρίσουν και κάποιοι παίχτες στον Ακρίτα που παίζουν σε άλλες ομάδες του νομού, έτσι ώστε να γίνει ο Ακρίτας μια πολύ καλή ομάδα.

Ήσασταν μέλος της Προσοτσάνης σε εκείνη την ιστορική χρονιά που η Προσοτσάνη κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Δ’ Εθνική. Θα μας πείτε λίγα λόγια για εκείνη τη χρονιά;
Φανταστικές στιγμές. Η ομάδα της Προσοτσάνης είναι χαραγμένη στο πετσί μου. Έπαιξα χρόνια ποδόσφαιρο σε αυτήν την ομάδα, μάτωσα, έκλαψα, χάρηκα, πόνεσα. Ήμουν γενικός αρχηγός και προπονητής-βοηθός για πολλά χρόνια. Η πιο μεγάλη στιγμή ήταν η άνοδος στη Γ’ εθνική (επαγγελματική). Ένα χωριό στα μεγάλα σαλόνια. Από την Προσοτσάνη φτάσαμε να παίζουμε στη Λαμία, στον Βόλο, στα Γιάννενα, στην Καρδίτσα, στην Άρτα κτλ.

Στη Β κατηγορία έχετε κατακτήσει και άλλο πρωτάθλημα πριν 3 χρόνια με την Κ. Βρύση. Τι είναι για εσάς αυτή η ομάδα;
Η Κ. Βρύση είναι μια ακόμη μεγάλη εμπειρία για μένα. Υπήρχε ένα πολύ καλό υλικό που με σωστή διαχείριση καταφέραμε να ανέβουμε στην Α’ κατηγορία αήττητοι μετά από 14 χρόνια. Έκανα πολλούς καινούργιους φίλους από το χωριό χάρη σε εκείνες τις 2 χρονιές.

Υπάρχει ταλέντο στο δραμινό ποδόσφαιρο;
Στο δραμινό ποδόσφαιρο υπάρχει άφθονο ταλέντο. Αυτή τη στιγμή από το νόμο Δράμας υπάρχουν γύρω στα 14-15 παιδιά που παίζουν σε υποδομές μεγάλων ΠΑΕ. Γιατί; Η Δόξα το πρώτο που έπρεπε να κοιτάζει είναι αυτούς τους νεαρούς και με κάποιον τρόπο να τους κρατήσει. Είμαι σίγουρος ότι σε μερικά χρόνια η Δόξα ανέξοδα θα έφτιαχνε μια ομάδα πρότυπο στην Ελλάδα με ποσοστό 60-70% από Δραμινούς.

Οι δραμινοί προπονητές αξιοποιούν τα δραμινά ταλέντα;
Οι δραμινοί προπονητές θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το θέμα είναι ότι πολλές φορές το χάνουμε για χάρη του πρωταθλητισμού και της επιτυχίας. «Δώστε ευκαιρίες στα δραμινά ταλέντα και μην κοιτάτε μόνο την επιτυχία, η επιτυχία θα ’ρθει μετά». Αυτό είναι το μήνυμα μου φυσικά με την στήριξη και των διοικούντων.

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια τι έχει αλλάξει στο τοπικό μας ποδόσφαιρο;
Δεν άλλαξε κάτι σε μεγάλο βαθμό, αλλά πιστεύω ότι ο «μικρός» στην ενδεκάδα ήταν κάτι καλό, αν και πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν 2 και να είναι 90 λεπτά στην ομάδα.

Τι πρέπει να αλλάξει για να γίνει το τοπικό μας ποδόσφαιρο πιο ανταγωνιστικό;
Η πρόταση είναι αυτή που είπα παραπάνω για τους 2 μικρούς στην ενδεκάδα και θεωρώ ότι πρέπει να ξαναγίνει η Γ’ κατηγορία. Ένα σημαντικό κομμάτι για καλύτερο ποδόσφαιρο είναι ότι πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι και όχι πόλεμος.

Ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει και την πόρτα του ποδοσφαίρου. Ποια είναι η προσωπική σας άποψη σε αυτό το θέμα και τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στον κόσμο του ποδοσφαίρου;
Σίγουρα ο ιός έφερε τα πάνω κάτω και στο ποδόσφαιρο. Θα γίνει (αν γίνει) πρωτάθλημα σε δόσεις. Αλλά το ποδόσφαιρο έρχεται σε δεύτερη μοίρα, γιατί τώρα προέχει η υγεία μας. Οφείλουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και να ακολουθούμε τους κανόνες των ειδικών. Ας καθίσουμε στο σπίτι μας και να προσέχουμε για να έχουμε την υγεία μας και το ποδόσφαιρο. Να προσέχουμε όλοι για να βγούμε νικητές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ