Συγκρότημα Αναστασιάδη στην Αγ. Βαρβάρα: Χιλιάδες επισκέψεις στην Καπναποθήκη

Για την έκθεση φωτογραφίας της Βούλας Παπαϊωάννου

0
4485

Τον Μάρτιο θα έχει παραδοθεί το σύνολο του συγκροτήματος, λένε στα «Χ» τα στελέχη της ΚΥΚΛΩΨ

Ξεπέρασαν τους 5.000 οι επισκέπτες τού συγκροτήματος Αναστασιάδη, στην ανακαινισμένη καπναποθήκη τού οποίου φιλοξενείται, από το φθινόπωρο του 2021, η έκθεση φωτογραφίας τής Βούλας Παπαϊωάννου που διοργανώθηκε από την ΚΥΚΛΩΨ και το Μουσείο Μπενάκη.
Οι επισκέπτες της έκθεσης προέρχονται τόσο από τη Δράμα όσο και τους γύρω νομούς, όπως επεσήμαναν στελέχη της ΚΥΚΛΩΨ μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας».

Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό έως τις 9 Ιανουαρίου 2022 με το εξής πρόγραμμα:
Κάθε Τετάρτη 18:00-21:00, Παρασκευή 18:00-21:00, Σάββατο 10:00-14:00 & 18:00-21:00 και Κυριακή 10:00-14:00 & 18:00-21:00. Η επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφίας είναι δωρεάν και γίνεται με την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Μέχρι στιγμής, την έκθεση έχουν επισκεφθεί και πάρα πολλά σχολεία κατόπιν συνεννόησης με την ΚΥΚΛΩΨ (τηλέφωνα 2521027457 και 6948083415).

Η έκθεση περιλαμβάνει 75 επιλεγμένα θέματα της μεγάλης Ελληνίδας φωτογράφου από την περίοδο της επιστράτευσης του 1940 μέχρι και τα πρώτα χρόνια της ανασυγκρότησης μετά την απελευθέρωση. Μέσα από τη ματιά της Βούλας Παπαϊωάννου παρουσιάζονται θέματα, που όπως αποδεικνύεται από τους επισκέπτες της έκθεσης, αποκαλύπτουν μια ιστορική περίοδο όχι τόσο γνωστή για τους περισσότερους.
H Βούλα Παπαϊωάννου εργάστηκε ως φωτογράφος για περίπου 30 χρόνια, και συγκεκριμένα από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Αρχικά, ασχολήθηκε με την αποτύπωση μουσειακών εκθεμάτων και αρχαίων δημιουργημάτων ωστόσο, κατά την περίοδο του 1940 οπότε ήταν και η συμμετοχή της χώρας μας στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, κατέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο τα βιώματα του ελληνικού πληθυσμού και των αμάχων που έζησαν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι φωτογραφίες «μιλούν» και περιγράφουν την κόλαση του πολέμου και των συνεπειών της κατοχής.
Βέβαια, αυτό είναι μόνο ένα μέρος της εμπειρίας που προσφέρει στους επισκέπτες το συγκρότημα Αναστασιάδη, αφού σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα στελέχη της ΚΥΚΛΩΨ στα «Χ». «Μπορούν παράλληλα να δουν και πως έχουν προχωρήσει οι εργασίες ανάδειξης του πολιτιστικού χώρου της ΚΥΚΛΩΨ. Μέχρι στιγμής έχει παραδοθεί ήδη και ο άνω όροφος, ενώ σε τρεις μήνες, δηλαδή στα τέλη Μαρτίου του 2022, θα είναι έτοιμο όλο το συγκρότημα που περιλαμβάνει την Καπναποθήκη και το Μαρμάρινο Σπίτι της Αγίας Βαρβάρας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η οργάνωση του χώρου για τη φιλοξενία του μουσείου φωτογραφικών μηχανών του κ. Θεοδωρίδη καθώς μέχρι την ερχόμενη άνοιξη θα αρχίσουν να λειτουργήσουν πλέον όλοι οι χώροι του συγκροτήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!