Σύλλογος Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής: Σε εξέλιξη το εγχείρημα εκπαίδευσης στους απινιδωτές

0
4753

Αχιλλέας Παπαδόπουλος στα «Χ»: «Ο σύλλογος εξελίσσει ένα καινοτόμο, ακόμα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σχέδιο παρακολούθησης της λειτουργίας των απινιδωτών»


Σε εξέλιξη είναι το πολύ σημαντικό εγχείρημα που γίνεται από εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές της Δράμας για την εκπαίδευση του πληθυσμού των απινιδωτών που βρίσκονται τοποθετημένοι σε διάφορα δημόσια σημεία της πόλης. Ο Σύλλογος Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής που δημιουργήθηκε μέσα στο 2021, διεξάγει σεμινάρια εκπαίδευσης στην χρήση των συγκεκριμένων μηχανισμών που μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές, παρά τα εμπόδια που δημιούργησε η πανδημία.
Μιλώντας στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ο καρδιολόγος και δημοτικός σύμβουλος κ. Αχιλλέας Παπαδόπουλος, είπε ότι στο πλαίσιο αυτού του εγχειρήματος, εκπαιδεύονται τα μέλη του συλλόγου, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη, θα εκπαιδευτούν και μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας και θα ακολουθήσουν εκπαιδεύσεις μελών συλλογικών φορέων της πόλης. Η γνώση της χρήσης των απινιδωτών είναι πολύ σημαντική διότι ναι μεν υπάρχουν απινιδωτές διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία της πόλης αλλά για να επιτελέσουν τον σκοπό τους θα πρέπει και οι πολίτες να γνωρίζουν τον τρόπο χρήσης τους.
Παράλληλα με την διαδικασία εκπαίδευσης του πληθυσμού, ο σύλλογος εξελίσσει ένα καινοτόμο ακόμη και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σχέδιο παρακολούθησης της λειτουργίας των απινιδωτών που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στη Δράμα. «Πρόκειται για μηχανισμούς που θα ενσωματωθούν στους απινιδωτές και θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται οι απινιδωτές όσον αφορά την λειτουργία τους. Όταν ο απινιδωτής θα σηκώνεται από τη θέση του, θα ειδοποιούνται η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική, ταυτόχρονα θα ειδοποιούνται και αυτοί που έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση τους και είναι σε απόσταση 150 μέτρων από τον απινιδωτή. Οι πρώτοι πέντε απινιδωτές που θα έχουν αυτό τον μηχανισμό θα είναι στα χέρια μας τον Αύγουστο. Ωστόσο το συγκεκριμένο πρόγραμμα θέλουμε να το παρουσιάσουμε και σε κεντρικό επίπεδο και να το δούμε με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη, που πιστεύουμε ότι θα θελήσει να το αναπτύξει σε όλη τη χώρα γιατί είναι κάτι πολύ καινοτόμο. Παράλληλα έχει γίνει και η χαρτογράφηση των απινιδωτών που εμείς την γνωρίζουμε αλλά ακόμη δεν είναι σε κοινή χρήση. Η Google έχει κάνει αποδοχή της χαρτογράφησης αυτών των σημείων που κάποια στιγμή θα είναι διαθέσιμη για δημόσια χρήση. Δυστυχώς όμως αυτές οι διαδικασίες, όπως και η επανατοποθέτηση των απινιδωτών σε σημεία χρηστικά για το κοινό, δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο περιμέναμε».
Ο Σύλλογος Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής, πρέπει να διαχειριστεί τους 36 από τους 40 περίπου απινιδωτές που υπάρχουν εντός της Δράμας, μετά από τις εξουσιοδοτήσεις που έχει πάρει. Θεωρεί δε ότι θα πρέπει να εκπαιδευτεί πάνω από το 50% του πληθυσμού της Δράμας για να προχωρήσει ο σχεδιασμός που υπάρχει για την σωστή χρήση των απινιδωτών.
Η πολύ αξιόλογη αυτή προσπάθεια, ναι μεν συναντά αναπόφευκτα εμπόδια, αλλά δεν είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί. Χρειάζεται δε και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Το εγχείρημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού στην Ελλάδα υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό διάσωσης αυτών των περιστατικών, δηλαδή περίπου 3%, όταν σε άλλες χώρες αυτό το ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 25%…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ