Συλλυπητήρια μηνύματα για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου

0
1339

Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας
Ο απροσδόκητος χαμός ενός πραγματικά σπουδαίου ιεράρχη, του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την Εκκλησία μας, για την κοινωνία της Δράμας και για εμένα προσωπικά, καθώς με τίμησε με την προσωπική φιλία του. Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια ενός φωτισμένου ιεράρχη, ενός ανθρώπου ειλικρινή, ευθύ και προσιτού. Το έργο του και η διδαχή του θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη όλων όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά. Το αποτύπωμά του στην Παναγία Σουμελά, όπου υπήρξε Ηγούμενος, στην κοινωνία της Δράμας, ως Μητροπολίτης, αλλά και στα εκκλησιαστικά και κοινωνικά πράγματα της χώρας, θα παραμείνει αξιομνημόνευτο για πάντα. Η αγάπη του για την Ορθοδοξία και για τους νέους, ο ορθολογισμός του και ο μαχητικός χαρακτήρας του τον έκανε αγαπητό σε όσους τον γνώρισαν. Είμαι συγκλονισμένος από την κοίμησή του. Θα τον θυμόμαστε και θα ανατρέχουμε στο παράδειγμά του. Συλλυπητήρια.

 

Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος
Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την Κοίμηση του σεπτού Ιεράρχη και Ποιμένα της Μητροπόλεως Δράμας του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου.
Ήταν ένας πιστός και άοκνος εργάτης της Ορθοδοξίας.
Ένας φωτισμένος Ποιμενάρχης, με σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, τεράστια προσφορά στον συνάνθρωπο και τον τόπο μας.
Ο αείμνηστος Μητροπολίτης υπήρξε ένας υποδειγματικός ποιμενάρχης που πάντα στήριζε την κοινωνία και τους ανθρώπους του Δήμου και ήταν πάντοτε παρών στα προβλήματα της περιοχής μας.
Αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη διακονία της Εκκλησίας και των συνανθρώπων του.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας και στους οικείους του. Καλόν Παράδεισο, Μακαριστέ Μητροπολίτα μας.

 

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ
Με αισθήματα ανθρώπινου πόνου και συντριβής και διερμηνεύοντας, είμαι βέβαιος, τα αισθήματα όλων των Δραμινών απανταχού της γης, εκφράζω τη θλίψη και την οδύνη μου για την απροσδόκητη κοίμηση του ήδη Μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου.
Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας, υπήρξε ένας φλογερός και χαρισματικός Ιεράρχης και μια ηγετική εκκλησιαστική προσωπικότητα, που διηκόνησε με πίστη, αφοσίωση και αυταπάρνηση την Εκκλησία και το Γένος μας. Στα 18 χρόνια που εποίμανε την ακριτική και μαρτυρική Μητρόπολη Δράμας, η τοπική μας Εκκλησία γνώρισε ιστορικές στιγμές πνευματικής ανύψωσης και αναγνώρισης. Με ανύστακτο ενδιαφέρον, ο ίδιος προσωπικά έσκυψε στα προβλήματα της κοινωνίας και ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων, και προέβαλε με συνέπεια και συνέχεια την Ελληνορθόδοξη παράδοση και μαρτυρία εντός κι εκτός τειχών Ελλάδος.
Τον αείμνηστο Δεσπότη μας Παύλο τον γνώρισα στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο της Ημαθίας το 1997 κι έκτοτε συνδέθηκα μαζί του με στενή πνευματική και φιλική σχέση λόγω και της αγάπης του για τη Βυζαντινή Μουσική. Ήταν ένας άνθρωπος με τον οποίον χαιρόσουν να μιλάς μαζί του. Πνευματικός ηγέτης με κύρος, με σοβαρό εκκλησιαστικό φρόνημα και πλούσια κοινωνική δράση. Μαχητής και λόγιος. Άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας. Δεινός ρήτορας και δυνατή πένα.
Είμαι σίγουρος ότι η Ιστορία θα τον καταγράψει ως μία από τις σημαντικότερες μορφές της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ορδοδοξίας.
Στη μητέρα του, αγαπητή και σεβαστή σε όλους μας κυρία Ελπίδα, στην αδερφή του, το γαμπρό του και τα δύο του ανίψια, εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Στους κληρικούς και τις Μοναστικές Αδελφότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης και Ιεράς Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος Σίψας καθώς και σε ολόκληρο το Ποίμνιο της Ιεράς μας Μητροπόλεως επίσης εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια.
ΠΑΥΛΟΥ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΡΑΜΑΣ, ΥΠΕΡΤΙΜΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ

 

Κωνσταντίνος Μπλούχος, βουλευτής Δράμας
Με αφορμή την εκδημία εις Κύριον του Μακαριστού Επισκόπου κυρού Παύλου, Μητροπολίτου της Θεοσώστου Επαρχίας μας
Όταν μιλώ για την Εκκλησία και τους λειτουργούς της, μου έρχεται κάθε φορά στο νου η εικόνα των συνοδοιπόρων, των συν-οδιτών, δηλαδή αυτών που πορεύονται μαζί, περπατώντας στο ίδιο μονοπάτι.
Ειδικά, στο νου μου ανακαλείται ο πασίγνωστος πίνακας της πορείας «Προς Εμμαούς».
Τα σκέπτομαι πιότερο όταν μου έρχεται στο νου το λειτούργημα του Επισκόπου, δηλαδή αυτού του ανθρώπου που μας μαζεύει και μας κάνει Εκκλησία. Μας μαζεύει για να συνοδοιπορήσουμε, ως σώμα λαού και κλήρου.
Κι επειδή η Εκκλησία είναι κάτι πάνω από τα θέματα της πολιτικής καθημερινότητας, σήμερα που μνημονεύουμε πλέον με ανθρώπινη θλίψη το πρόσωπο του Επισκόπου μας πατρός Παύλου, αισθάνομαι την ανάγκη να θυμηθώ και να κοινωνήσω με το λαϊκό σώμα της τοπικής μας Εκκλησίας, την εικόνα του Πατέρα μας που είχα διαμορφώσει.
Ρόλος ενός λειτουργού της Εκκλησίας είναι να σου δείχνει το Χριστό ως δρομοδείχτης κι εσύ, εγώ, ο καθένας μας, να τραβάμε κατά κει. Ο πατέρας Παύλος, ήταν πάντα ο άνθρωπος που άλλοτε με αυστηρότητα και παραδοσιακή επιμονή κι άλλοτε με το χαμόγελο και την ανοιχτοσύνη της καρδιάς, μας καλούσε να δούμε και να πορευτούμε προς τον Χριστό. Αξέχαστος σε όλες τις δημόσιες αλλά και προσωπικές συναντήσεις μας. Αλησμόνητη, σε εμένα προσωπικά η στήριξή του και η παρουσία του στο προσωπικό μου πένθος για την εκδημία της μητέρας μου πριν λίγους μήνες.
Σεβασμιότατε, μακαριστέ πατέρα Παύλε, όταν θέλουμε να τιμήσουμε ένα δίκαιο, ευγενή και αρχοντικό άνθρωπο, ειδικά αυτόν που μας διακόνησε «εις τύπον και τόπον Χριστού», έναν τέτοιον άνθρωπο τον τιμούμε με ύμνους και επαίνους. Για σένα όμως πατέρα Παύλε είναι αρκετή η μαρτυρία των πνευματικών σου παιδιών. Διότι πράγματι ήσουν ένας υπέροχος άνθρωπος με τεράστια αγάπη σε κάθε αδερφό και αδερφή, και με τρομερή ευαισθησία την οποία προσπαθούσες να κρατήσεις κρυφή… Όλοι μας όμως μαρτυρούμε την αλήθεια σου, τους πόθους και τους αγώνες σου, για εμάς και για την Δράμα μας.
Καλή Ανάσταση Πατέρα Παύλε. Χριστός Ανέστη.

 

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας
Οδύνη για την απώλεια του επισκόπου Δράμας, Παύλου. Προσωπικότητα με άποψη, ιεράρχης με κύρος, άνθρωπος με περιεχόμενο. Συνεργασθήκαμε άψογα με επίγνωση του θεσμικού ρόλου του καθενός μας.
Από σήμερα «εν σκηναίς δικαίων», κατά την εκκλησιαστική ορολογία.
Γαίαν ελαφράν…

 

Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας
Συλλυπητήρια δήλωση της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτού Δράμας και υπεύθυνης Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής, για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου.
«Η ξαφνική εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου πλημμύρισε με βαθιά θλίψη τους Δραμινούς.
Υπήρξε ένας φωτισμένος άνθρωπος, με σπουδαίο έργο και σημαντική προσφορά στην κοινωνία της Δράμας. Σε όλη την διάρκεια της ζωής του ήταν θερμός υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πάντα κοντά στο ποίμνιό του ως ιερέας, πνευματικός και κατηχητής, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα νεότητας και οικογένειας.
Με νουνεχή και υπεύθυνη στάση έναντι των μεγάλων εκκλησιαστικών και εθνικών θεμάτων.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του, την κοινωνία της Δράμας και την Εκκλησιαστική Κοινότητα.
Αιωνία η Μνήμη του!».

 

Θέμης Ζεκερίδης, Δήμαρχος Δοξάτου
Με αισθήματα οδύνης, θλίψης και συντριβής ακούσαμε την είδηση της κοίμησης του σεπτού Ιεράρχη μας κυρού Παύλου.
Ο Μητροπολίτης Κυρός Παύλος ήταν όχι μόνο ένας άξιος Ιεράρχης, αλλά και μία χαρισματική φυσιογνωμία που πρόσφερε και είχε ακόμα να προσφέρει περισσότερα, όχι μόνο στην τοπική εκκλησία της Δράμας αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.
Εκφράζοντας, είμαι βέβαιος, τα αισθήματα των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των δημοτών του Δήμου μας στεκόμενοι με σεβασμό και αγάπη στην ανιδιοτελή διακονία του Μακαριστού μας Ιεράρχη ευχόμαστε να έχει καλό Παράδεισο, στην Οικογένειά του κουράγιο και υπομονή και στον Ιερό κλήρο της Δράμας ειλικρινή συλλυπητήρια και να τον μνημονεύουν πάντα με αγάπη και σεβασμό.
Αιωνία του η μνήμη…

 

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δράμας
«Ψήφισμα για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Κυρού Παύλου»
Στη Δράμα, την 2η Μαΐου 2022, ημέρα Δευτέρα με ώρα έναρξης 14.15 και λήξης 17.00., έλαβε χώρα δια περιφοράς η ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας. Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 33 Δημοτικών Συμβούλων, συμμετείχαν 26 Σύμβουλοι (αποδεικτικά e-mail)
Παρόντες ήταν οι: Μουρβετίδης Μιχαήλ, Χατζηγιάννης Αναστάσιος, Τάσσου Μιχαήλ, Παναγιωτίδης Αλέξανδρος, Χαραλαμπίδης Ανδρέας, Τόλιου Αναστασία, Καψημάλης Ιωάννης, Δερματίδης Ανέστης, Δεμερτζής Γεώργιος, Καραμπατζάκης Δημήτριος, Καλλινικίδης Ελευθέριος, Ευθυμιάδης Ιωακείμ, Χαρακίδης Κυριάκος, Μλεκάνης Μιχαήλ, Μελισσινός Στυλιανός, Σιδερά Χρυσή, Μυστακίδης Ιωάννης, Καλαϊτζίδης Κωνσταντίνος, Τσιαμπούσης Αλέξανδρος, Αποστολίδης Κυριάκος, Ιωαννίδης Δημήτριος, Κιόρτεβε Παρθένα, Γεωργιάδης Γερβάσιος, Μουχτάρης Γεώργιος, Χατζηιωάννου Χαρίκλεια, Καλαϊδόπουλος Κοσμάς.
Απόντες ήταν οι: Εφραιμίδης Ιωάννης (στάλθηκε e-mailεκτός του καθορισμένου χρόνου), Κιοσσές Χρήστος, Νικολαϊδης Φώτιος, Χρυσοχοϊδης Ελευθέριος, Παπαδόπουλος Αχιλλεύς, Ηλιόπουλος Στέργιος (στάλθηκε e-mail εκτός του καθορισμένου χρόνου), Μήτρου Γεώργιος
Το σώμα ομόφωνα έκρινε τη συνεδρίαση ως κατεπείγουσα λόγω του τραγικού συμβάντος της αιφνίδιας κοίμησης του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Κυρού Παύλου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας με αφορμή την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Κυρού Παύλου, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Δευτέρα 2 Μαΐου 2022 και αποφασίζει ομόφωνα:
• Την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας με αφορμή την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Κυρού Παύλου εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, στους Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας και στους συγγενείς του, αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο και τη δυναμική παρουσία κατά την τέλεση του φιλανθρωπικού, κοινωνικού, ποιμαντικού και ιεραποστολικού έργου του Μακαριστού Μητροπολίτη μας.»
• Την επίδοση του ψηφίσματος στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας και στην οικογένεια του εκλιπόντος.
• Την ανάρτηση του ψηφίσματος στην ιστοσελίδα του δήμου Δράμας.
• Να παραστούν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στην αρχιερατική εξόδιο ακολουθία.
• Να κατατεθεί στεφάνι εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου.
• Να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα δημοτικά καταστήματα του δήμου Δράμας από σήμερα και μέχρι την ημέρα της αρχιερατικής εξοδίου ακολουθίας.
• Να κηρυχθεί ως ημέρα πένθους για τον δήμο Δράμας η ημέρα της εξοδίου ακολουθίας και ταφής του Μακαριστού Μητροπολίτη μας και να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ., και οι Επιχειρήσεις του δήμου.

 

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Project για τη Δράμα»
Σε ηλικία μόλις 56 ετών, εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, βυθίζοντας στο πένθος την Εκκλησία μας και όλη την πόλη μας.
Ο Μητροπολίτης μας ήταν ένας άνθρωπος με πλούσιες σπουδές, μεγάλο συγγραφικό έργο και ιδιαίτερα αγαπητός ιεράρχης, με σημαντικό έργο τόσο για την τοπική Εκκλησία όσο όμως και για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Μεγάλο μάλιστα μέρος του συγγραφικού και εκδοτικού έργου του ήταν αφιερωμένο στον Ποντιακό Ελληνισμό, ενώ μέσω αυτού κατάφερε να αναδειχθούν οι γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας, της παράδοσης και της θρησκευτικής κληρονομιάς του Πόντου.
Επέδειξε ιδιαίτερη θέρμη για την επιστροφή των θησαυρών της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, καθώς επέτυχε την παράδοση χειρόγραφου κειμένου του 9ου αιώνα αλλά και άλλων κειμηλίων που εκλάπησαν το 1917 από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.
Η ξαφνική του απώλεια, σε τόσο μικρή ηλικία, είναι σοκαριστική και θλιβερή. Η παράταξη «Projectγια τη Δράμα» μετέχει στο πανδημοτικό πένθος, εκφράζοντας τα ειλικρινά της συλλυπητήρια σε όλη την Εκκλησία και τους οικείους του ανθρώπους.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα του. Αιωνία του η μνήμη.

 

Μαργαρίτης Τζίμας, πρώην υπουργός, πρώην δήμαρχος
Ο Μακαριστός Ποιμενάρχης μας Κυρος Παύλος βρίσκεται πλέον κοντά στην Παναγία μας που με τόση πίστη υπηρέτησε.
Η Ορθοδοξία, η Ελλάδα και η Δράμα, έχασαν έναν πνευματικό αγωνιστή, έναν αγωνιστή των εθνικών και πνευματικών αξιών.
Ασυμβίβαστος και δίκαιος υπηρέτησε αυτόν τον τόπο.
Το έργο του τεράστιο και η πνευματική παρακαταθήκη του, οδηγός για όλους μας.
Με τίμησε με την εμπιστοσύνη του.
Σ’ ευχαριστούμε Δέσποτα.
Από σήμερα είμαστε φτωχότεροι.
Η μνήμη του θα είναι βαθειά χαραγμένη μέσα μας.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Δράμας.
Οι Έλληνες θα θυμόμαστε έναν φλογερό και τίμιο Ιεράρχη.
Έναν Ιεράρχη ΑΓΩΝΙΣΤΗ.

 

Δημήτρης Κυριαζίδης, πρώην βουλευτής
Πλήγμα δέχθηκε απρόσμενα η κοινωνία μας με το άγγελμα της αδόκητης εκδημίας του Μητροπολίτη μας μακαριστού Παύλου. Κεραυνός εν αιθρία για όλους μας.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης αγάπησε τον τόπο μας και αγαπήθηκε από το χριστεπώνυμο πλήθος και από το σύνολο του λαού. Με ενέργειές του αγιοκατατάχθηκαν ο Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης και ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Μεγαλοκομνηνός Δαυίδ, μαζί με τα τρία τέκνα του Βασίλειο, Γεώργιο, Μανουήλ και τον ανιψιό του Αλέξιο.
Φιλίστορας, αγωνίσθηκε με πάθος για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την επιστροφή των κλεμμένων κειμηλίων της ιστορικής Μονής Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου, ενώ οι διαρκείς του προσπάθειες υπό την ευλογία του της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στέφθηκαν με επιτυχία με την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργία στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.
Προχώρησε στην επανέκδοση βιβλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας και με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελούσε λειτουργίες στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλης αλλά και σε άλλους ναούς της Περιφέρειας.
Ιδιαίτερα τονίζεται το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο στο οποίο επιδόθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης με την λειτουργία των ενοριακών συσσιτίων αλλά και η ίδρυση ενοριακών κέντρων νεότητας.
Ποίμανε τον κλήρο και το εκκλησίασμα με έναν διακριτό διοικητικό τρόπο, ορθοτομώντας, με σεβασμό στις αποφάσεις της Ιεραρχίας της Ελλάδος.
Η Δράμα πρόσμενε να γευτεί τα αποτελέσματα του έργου του, με τον οποίο είχα πάντοτε μια αγαστή συνεργασία και συμπόρευση επ’ ωφελεία της κοινωνίας.
Τα ολόθερμα συλλυπητήρια εκφράζω στην προσφιλή του μητέρα και τους οικείους του, τους συνεργάτες, στο σύνολο του Ποντιακού Ελληνισμού, στους αγώνες του οποίου πρωτοστάτησε, καθώς σε όλους που με αγάπη τον περιέλαβαν στη Μητρόπολη Δράμας και αλλού, που με αγάπη και αφοσίωση διακόνησε τόσο στα χρόνια της πορείας του ως Διακόνου, Ιερέα αλλά και στη δεκαεξάχρονη πορεία του ως Μητροπολίτη.
Θα θυμόμαστε πάντα με σεβασμό τη μορφή του, τη στεντόρεια φωνή του, τον ασυμβίβαστο λόγο του και θα αποτελεί παράδειγμα και οδηγό μας.
Αιωνία του η μνήμη.

 

Χρήστος Αηδόνης, πρώην βουλευτής
Eίναι μερικές φορές που μία είδηση έρχεται σαν κεραυνός. Σε συντρίβει χωρίς να μπορεί να προβάλλεις κάποια αντίδραση. Το γιατί είναι το ερώτημα που ξεπροβάλλει μετά και προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο. Έναν πόνο δυσβάσταχτο για την απώλεια ενός από τα πλέον αγαπημένα μου πρόσωπα. Ο Παύλος ο Μητροπολίτης μας, ένας άξιος ιεράρχης και φίλος αιφνιδιαστικά χθες εκοιμήθη. Το κενό της απώλειας θα είναι πάντα φυλαγμένο στην καρδία μου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του.

 

Ο.Ε.Β.Ε. Δράμας
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Δράμας εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απροσδόκητη εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου και επισημαίνουν τα ακόλουθα: «Ήταν ένας φωτισμένος Ιεράρχης με σημαντικό εκκλησιαστικό, πνευματικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό έργο και μεγάλη προσφορά στον τόπο μας. Το έργο του και η διδαχή του θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη όλων μας. Η προσφορά του στην κοινωνία της Δράμας, ως Μητροπολίτης, αλλά και η υπεύθυνη στάση του στα μεγάλα εκκλησιαστικά και εθνικά θέματα θα είναι αξιομνημόνευτα. Η αγάπη του για την Ορθοδοξία και για τους νέους, ο ορθολογισμός του και ο μαχητικός χαρακτήρας του τον έκαναν αγαπητό σε όλους όσους τον γνώρισαν. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του, στο ποίμνιο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας και σε ολόκληρη την κοινωνία της Δράμας».

 

Εμπορικός Σύλλογος Δράμας
Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος. Η πνευματική και εκκλησιαστική πορεία του Μητροπολίτη χαρακτηρίστηκε από αγάπη και βαθιά στήριξη τόσο προς την Εκκλησία της Δράμας, όσο και προς την δραμινή κοινωνία. Υπήρξε πρότυπο ιεράρχη με πολύπλευρη και πολυδιάστατη προσφορά.
Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια σε όλη την εκκλησιαστική κοινωνία του τόπου μας, καθώς και σε όλη την δραμινή κοινωνία, που θρηνεί σήμερα την εκδημία του.
Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας αποφάσισε να παραμείνει κλειστή η αγορά της πόλης μας την Τρίτη 03-05-2022, μόνο το απόγευμα, ώστε να διευκολυνθούν τα μέλη μας και να παραστούν στην Εξόδιο ακολουθία και ταφή του Μακαριστού Μητροπολίτου.

 

Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του, συνήλθε την 2η Μαΐου 2022, μετά την αναγγελία της εκδημίας του, μακαριστού ήδη, Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου, σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισε:
Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του και τη συμμετοχή του στο βαρύτατο πένθος, να αποστείλει στεφάνι στη εξόδιο ακολουθία, την Τρίτη 3 Μαΐου στις 17:30 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, να παρασταθεί σύσσωμο σε αυτήν και να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο και στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.
Η Δράμα απώλεσε αιφνίδια τον Μητροπολίτη της και η είδηση της εκδημίας του βύθισε τους δραμινούς σε βαθιά θλίψη και πένθος Η απουσία του θα είναι αισθητή και το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο. Αιωνία η μνήμη του.

 

Επιμελητήριο Δράμας
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Δράμας σε έκτακτη συνεδρίαση του, την Δευτέρα 2 Μαΐου 2022, εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου.
Ο Μακαριστός Ιεράρχης μας Παύλος, υπηρέτησε επί σχεδόν 17 χρόνια την Μητρόπολη Δράμας και ως Ποιμενάρχης και Πνευματικός Πατέρας. Συνδέθηκε με τον πιστό λαό της περιοχής μας, με δεσμούς αμοιβαίας αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης.
Τον διέκρινε η σπουδαία θεολογική του κατάρτιση και η σημαντική ακαδημαϊκή του πορεία. Πάνω από όλα όμως τον διέκρινε το ήθος του, η ταπεινότητα του, η απλότητά του και η βαθύτατη πίστη του στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας. Στάθηκε στο πλευρό των επαγγελματιών της περιοχής μας με το έκδηλο ενδιαφέρον του και την ευλογία του. Μας πρόσφερε ολόψυχα το πνεύμα του και την καρδιά του και εργάσθηκε με ζήλο για το καλό της Μητροπόλεώς μας. Θα ζει πάντα μέσα στις καρδιές μας και θα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Δράμας, μετά από εισήγηση του Προέδρου του εκφράζει ομόφωνα την βαθύτατη του θλίψη, για την εκδημία εις Κύριον του εμπνευσμένου Ποιμενάρχη μας, ο οποίος με την γεμάτη από αρετές ψυχή του, τον πνευματικό αλλά συγχρόνως και παρεμβατικό στα κρίσιμα ζητήματα της κοινωνίας λόγο του, την αταλάντευτη προσήλωσή του στην Ορθοδοξία, υπηρέτησε τον τόπο και τους συνανθρώπους μας με απαράμιλλη και θεόπνευστη αγάπη.
ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και των Υπαλλήλων και Στελεχών του Επιμελητηρίου Δράμας στην τοπική Εκκλησία της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, στα μέλη της Ιεράς Συνόδου και στους οικείους του Μακαριστού Μητροπολίτη.
Να μην λειτουργούν, την ημέρα της εξόδιου ακολουθίας, οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου.
Να αναρτηθεί μεσίστια η Σημαία στο Επιμελητηριακό Μέγαρο, ως ημέρα πένθους.
Να παραστεί ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στην εξόδιο ακολουθία.
Να κατατεθεί στέφανος από τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και σε συνεννόηση με την Μητρόπολη Δράμας ενίσχυση του συσσιτίου απόρων.
Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα αυτό στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας και στα μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Δράμας και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

 

Πανδραμαϊκός Α. Ο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανδραμαϊκού εκφράζει τη βαθιά θλίψη του συλλόγου για την αιφνίδια απώλεια του Μητροπολίτου Δράμας Παύλου.
Η ισχυρή προσωπικότητά του και η φιλεύσπλαχνη διάθεσή του θα αποτελούν παράδειγμα και σημείο αναφοράς για την Εκκλησία της Ελλάδος.
Εκφράζει επίσης, ειλικρινή συλλυπητήρια, προς τους οικείους του και τα πνευματικά του παιδιά.

 

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» εκφράζει τη βαθύτατη του θλίψη για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου.
Η άοκνη και συνεχής διακονία του στον Ποντιακό Ελληνισμό, σημάδεψε την πορεία του ως Ηγουμένου του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά αλλά και μετέπειτα ως Μητροπολίτη Δράμας, καθώς αφιέρωσε την ζωή του και την ιεραρχία του στον Εύξεινο Πόντο και σε ό,τι τον πρεσβεύει.
Ο Μητροπολίτης Παύλος, ήταν ο πρώτος που ως Αρχιμανδρίτης λειτούργησε στα ερείπια της Σταυροπηγιακής και παλαιφάτου Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στην εξαρχία Γαλίαινας. Το 2010 συλλειτούργησε στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τραγουδώντας στο τέλος με συγκίνηση το άσμα «Αητένς επαραπέτανεν». Το 2012 συνόδευσε τον Παναγιώτατο στο Πατριαρχικό οδοιπορικό στον Πόντο, όπου επισκέφθηκαν και την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Το 2019 συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» με τίτλο «Το αγγελικόν σχήμαν ημφιεσμένοι προς επιστασίαν χριστεπώνυμου λαού» στη Μονή Βλατάδων, ενώ σε Λειτουργία που είχε τελέσει στην ανιστορημένη Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας, δώρισε έναν Σταυρό Ευλογίας για το κειμηλιαρχείο της Μονής.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης στάθηκε αρωγός σε κάθε προσπάθεια και δράση του Σωματείου μας. Η Ορθοδοξία και ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι σήμερα φτωχότεροι. Στην εξόδιο ακολουθία, έχει παραστεί αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Δ.Σ. αντί στεφάνου θα καταθέσει ένα ποσό στη μνήμη του στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, προς ενίσχυση των ποντιακών μελετών, που και ο μακαριστός με τόσο ζήλο διακόνησε.
Ευχόμεθα, όπως ο Πανάγαθος Θεός, τη μεσιτεία του Αγίου Γεωργίου, τον κατατάξει «ἐν σκηναῖς δικαίων» και αναπαύσει την ψυχή του. Παύλου του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου Δράμας Αιωνία η μνήμη.

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Δραμινών Θεσσαλονίκης ΥΔΡΑΜΑ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δραμινών Θεσσαλονίκης ΥΔΡΑΜΑ, εκφράζει την βαθιά θλίψη των μελών του για την Κοίμηση του Μητροπολίτου Δράμας Παύλου, ενός Επισκόπου με σημαντικό έργο τόσο για την τοπική Εκκλησία όσο και για τον Ελληνισμό γενικότερα.
Δυστυχώς δεν πρόλαβε ο Επίσκοπος να ολοκληρώσει το έργο του στην Λαυρεντιανή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Νέα Σουμελά, που πέραν των άλλων θα φιλοξενεί Ιερά κειμήλια από τον Πόντο. Την προσπάθεια για τη συλλογή των κειμηλίων, ο Σύλλογος την στήριξε και θα συνεχίσει να την στηρίζει.
Καλό Παράδεισο

 

Ανδρέας Λοβερδος
Ο αιφνίδιος θάνατος του Μητροπολίτη Δράμας Παύλου μας γεμίζει βαθιά θλίψη. Ο εκλιπών σεπτός Ιεράρχης υπήρξε εξέχουσα θρησκευτική, πνευματική και εθνική προσωπικότητα με καταβολές που έφθαναν μέχρι τον Ελληνισμό του Πόντου.
Σε περιοδεία μου στον Νομό Δράμας τον συνάντησα μαζί με τη Βουλευτή Χαρά Κεφαλίδου και είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω προσωπικά πόσο ευθύς αλλά και αυστηρός όταν χρειαζόταν, πόσο δυναμικός αλλά και με χιούμορ, άνθρωπος υπήρξε. Και δεν ξεχνώ ότι ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντά του ήταν και το ποδόσφαιρο.
Η Εκκλησία της Ελλάδας και το χριστεπώνυμο πλήρωμα έγιναν φτωχότεροι με την αποδημία του.

 

Τ.Ε. ΚΚΕ Δράμας
Η Τ.Ε. Δράμας του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους οικείους του εκλιπόντα Μητροπολίτη Δράμας Παύλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ