Τουλάχιστον 2.000 επισκέπτες στις ιπποδρομίες του Δοξάτου

0
1962

Σημαντική προσέλευση κόσμου στις τριήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις


Με επιτυχία αλλά και ορισμένες διαφοροποιήσεις, λόγω του αιφνίδιου γεγονότος της εκδημίας τού Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Παύλου, πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις της πανήγυρης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου του Δοξάτου και οι παραδοσιακές ιπποδρομίες.
Το Σάββατο 30 Απριλίου πραγματοποιήθηκε κανονικά η εισήγηση από την αρχαιολόγο προϊσταμένη της Εφορείας Δράμας κ. Βασιλική Πουλιούδη με θέμα: «Από τον Θράκα Ιππέα στον έφιππο Άγιο» στο ιστορικό Δημαρχείο Δοξάτου. Εκεί έγινε και η παρουσίαση οπτικού υλικού με θέμα «Άλογα Δοξάτου, πανηγύρι Δοξάτου και Ιπποδρομίες στο διάβα του χρόνου» από τη εκπαιδευτικό και σύμβουλο Κοινότητας Δοξάτου κ. Μαρία Στυλίδου – Κωνσταντούδη.
Την Κυριακή 1η Μαΐου (του Θωμά) στις 18:30 έγινε λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Αθανασίου και Μέγας Εσπερινός στον Αι-Θανάση (στα κοιμητήρια). Ακολούθησε αρτοκλασία από το Σύλλογο Συνταξιούχων Δοξάτου «ΗΡΩΙΚΟ ΔΟΞΑΤΟ και στις 21:00 έγινε παρέλαση αλόγων στον πεζόδρομο Δοξάτου και παραδοσιακό γλέντι.
Τη Δευτέρα 2 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη περιήγηση με ζουρνάδες και νταούλι, στους κατοίκους (παλιούς ιδιοκτήτες αλόγων), η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου και στις 17:00 οι Ιπποδρομίες στον Ιππόδρομο Δοξάτου.
Δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω πένθους για την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας, ο παραδοσιακός «τρανός χορός» στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου, με χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Δοξάτου και γεύσεις του Δοξάτου, προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων και τσίπουρου από τα μέλη του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Δοξάτου όπως και παραδοσιακό γλέντι με ζουρνάδες και νταούλια.

Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Δοξάτου κ. Γρηγόρης Ζαγοράκης, υπογράμμισε ότι στις πανηγυρικές εκδηλώσεις μετείχε πλήθος κόσμου, ενώ εκτιμάται ότι τις παραδοσιακές ιπποδρομίες παρακολούθησαν περίπου 2.000 επισκέπτες. Στις ιπποδρομίες συμμετείχαν 17 άλογα. Στην ιπποδρομία των 1.000 μέτρων συμμετείχαν 6 άλογα ενώ στην ιπποδρομία των 1.400 μέτρων συμμετείχαν 5 άλογα και στην ιπποδρομία των 1.800 μέτρων συμμετείχαν 6 άλογα με αναβάτες επαγγελματίες, στο σύνολό τους, από το Δοξάτο, τη Νιγρίτα, την Επανομή και τη Λητή Θεσσαλονίκης.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι ως ιππικός σύλλογος από την προσέλευση του κόσμου κι αν δεν είχαμε το αιφνίδιο γεγονός της εκδημίας του Μητροπολίτη Δράμας θα είχαν διεξαχθεί και οι εκδηλώσεις που τελικά ακυρώθηκαν. Ο καιρός δημιούργησε αρχικά έναν μικρό προβληματισμό αλλά τελικά, ευτυχώς, δεν δημιούργησε προβλήματα ούτε στην παρέλαση των αλόγων ούτε και στις ιπποδρομίες. Στις 6 το πρωί της Δευτέρας και πριν γίνει γνωστό το θλιβερό γεγονός της εκδημίας του Μητροπολίτη μας, μια ομάδα 15-20 ατόμων του συλλόγου, με ζουρνάδες και νταούλια, τηρήσαμε το έθιμο που θέλει να περνάμε από σπίτια παλιών “αλογάδων” του χωριού και τοπικών συμβούλων και αντιδημάρχων. Είναι μια “γύρα” που διαρκεί από τις 6 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και περνά από περίπου 30 σπίτια του Δοξάτου. Μέσα από αυτήν ενισχύεται οικονομικά και ο σύλλογος».
Το βράδυ της πρωτομαγιάς έγινε η περίφημη παρέλαση 6 ιπποδρομιακών αλόγων και ενός κάρου που μοίρασε χυμούς και καραμέλες στα παιδιά του Δοξάτου. Το έθιμο της παρέλασης των αλόγων γίνεται στο κέντρο του Δοξάτου και περνά μπροστά από την εκκλησία και το αστυνομικό τμήμα Δοξάτου.
Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου τόνωσε το ηθικό των ανθρώπων του Ιππικού Συλλόγου Δοξάτου, μετά από δυο χρόνια πανδημίας. Ήδη τα στελέχη του σχεδιάζουν και δεύτερους αγώνες ιπποδρομίας εντός της χρονιάς, χωρίς ακόμη να έχει καθοριστεί η ημερομηνία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ