Χιλιάδες επισκέπτες στο Πελίτι φέτος

0
1325

– Η 22η γιορτή σπόρων στο Μεσοχώρι Παρανεστίου επέστρεψε δυναμικά
– Π. Σαϊνατούδης στα «Χ»: «Όταν οι μεγάλοι μοιράζουν τον κόσμο, εμείς μοιράζουμε παραδοσιακούς σπόρους»


Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την 22η Γιορτή Σπόρων και την 4η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Πελίτι, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου. Μετά από δυο χρόνια απουσίας, η διοργάνωση γέμισε και πάλι με κόσμο και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Η 22η γιορτή σπόρων στηρίχθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και τον Δήμο Παρανεστίου ενώ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Unesco.
Ο κύριος όγκος των επισκεπτών προήλθε από την Ελλάδα, τόνισε, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας», ο ιδρυτής του Πελίτι, κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης, προσθέτοντας ότι στο Πελίτι έφθασαν επισκέπτες από την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τη Ρουμανία. «Πολλοί από τους επισκέπτες που έπρεπε να διανύσουν μεγάλη απόσταση μέχρι το Πελίτι επικοινώνησαν μαζί μας από νωρίς για να ενημερωθούν για τον καιρό καθώς υπήρχε φόβος για πιθανότητα βροχοπτώσεων αλλά τελικά ο καιρός ήταν σύμμαχος και οι εκδηλώσεις πήγαν πάρα πολύ καλά».
Η τελετή έναρξης της 22ης Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και της 4ης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων έγινε την Τετάρτη 27 Απριλίου στις 7μ.μ. στη Γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Στο πλαίσιο του προγράμματος των μουσικών εκδηλώσεων ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη η βραδιά που ήταν αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζηδάκη που έγινε μια ημέρα μετά, στις 28 Απριλίου.
Το βράδυ της Παρασκευής, 29 Απριλίου έγινε επίσκεψη στην περιοχή της Πρασινάδας. Η προγραμματισμένη εκδήλωση είχε επιτυχία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε περιήγηση στο χωριό, έγινε αναγνώριση βοτάνων και ακολούθως οι συμμετέχοντες που εκπροσωπούσαν οργανώσεις με γνώσεις γύρω από τα βότανα έκαναν σχετική παρουσίαση. Παράλληλα έγινε ομιλία και από ντόπιους κατοίκους για τη σχέση των βοτάνων με το χωριό.
Οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της 22ης γιορτής σπόρων πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν σπόροι από τη συλλογή σπόρων που διαθέτει το Πελίτι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που υπάρχει και να μπορέσει ο κόσμος να βρει σπόρους.
«Το Πελίτι άντεξε περνώντας μέσα από την περίοδο της πανδημίας που ήταν ένα κρας τεστ, όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλους τους φορείς, τις οργανώσεις και τους πολίτες. Το Πελίτι μπόρεσε να αντέξει. Έχει βαθιές ρίζες και τα κατάφερε. Φέτος η 22η γιορτή σπόρων διοργανώθηκε με το μήνυμα “Όταν οι μεγάλοι μοιράζουν τον κόσμο, εμείς μοιράζουμε παραδοσιακούς σπόρους”. Προσπαθήσαμε να περάσουμε το μήνυμα της συνεργασίας των ανθρώπων πέρα από τις διαφορές που τους χωρίζουν” επισημαίνει στα “Χ” ο κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης.
Για τον Μάιο και το καλοκαίρι η κοινότητα του Πελίτι είναι προσανατολισμένη στην καλλιέργεια της γης για την παραγωγή σπόρων. Παράλληλα συνεχίζεται και η προσπάθεια για την Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ