Συμφωνήθηκε διέξοδος για τη μη επιστρεπτέα

0
4211

– Χρήστος Παπαθεοδώρου στα «Χ»: «Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι σε ένα με ενάμιση μήνα θα έχει πληρωθεί η συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων»
– Συναντήσεις Άδωνι Γεωργιάδη με τον Χρήστο Μέτιο και τους προέδρους των Επιμελητηρίων

Διέξοδο για την καταβολή της μη επιστρεπτέας προκαταβολής στους επαγγελματίες της περιοχής μας δίνει η απόφαση που λήφθηκε μετά τις επαφές του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου όπως και των προέδρων των Επιμελητηρίων της περιοχής μας με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη την Τρίτη 11 Μαΐου.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΑΜΘ κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου επεσήμανε ότι ο Περιφερειάρχης είχε συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη, με θέμα της συνάντησης το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην εταιρεία « ΔΕΣΜ-ΟΣ» λόγω των γνωστών καταστάσεων που προηγήθηκαν.
Όπως είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, με κοινή συναίνεση του Υπουργού και του Περιφερειάρχη αποφασίστηκε να ιδρυθεί στην Περιφέρειά μας ένα παράρτημα του Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε. (Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»), το οποίο και θα αναλάβει να διαχειριστεί όλα τα προγράμματα τα οποία διαχειρίζεται η ΔΕΣΜ-ΟΣ και κυρίως το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των επιχειρήσεων. «Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει ότι θα απορροφηθεί σε αυτό το παράρτημα η πλειονότητα των υπαλλήλων της ΔΕΣΜ-ΟΣ, οι οποίοι θα συνεχίσουν να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Το παράρτημα αυτό θα διαχειριστεί τα προγράμματα της ΔΕΣΜ-ΟΣ μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση της ΔΕΣΜ-ΟΣ που βρίσκεται στα δικαστήρια και η οποία αφορά τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Θυμίζω ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει προσφύγει κατά της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, με την οποία οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων αυθαίρετα είχαν αλλάξει τα ποσοστά της μετοχικής σύνθεσης της ΔΕΣΜ-ΟΣ. Εξαιτίας αυτού, δημιουργήθηκαν αρρυθμίες στο ΔΣ και στη Γενική Συνέλευση».
Ουσιαστικά, όπως είπε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου στα «Χ», με τον τρόπο αυτό μπαίνει ένα οριστικό τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η ΔΕΣΜ-ΟΣ, λόγω των επιλογών συγκεκριμένων προσώπων που είναι πρόεδροι Επιμελητηρίων. «Η εξέλιξη αυτή μας βρίσκει εξαιρετικά ικανοποιημένους, διότι πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να φθάσει στους δικαιούχους πιο γρήγορα η αναγκαία μη επιστρεπτέα επιχορήγηση και θα προχωρήσουν τα υπόλοιπα προγράμματα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνάντηση ο ίδιος ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη, ενώ για τη συνάντηση που ακολούθησε μετά με τον Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε. και στην οποία παρέστησαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά εκ μέρους του Υπουργού. Αυτό έχει τη σημασία του. Ήμασταν ενήμεροι για αυτή την εξέλιξη και την είχαμε επιδιώξει».

Τι ανέφερε για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης μετά τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο δήλωσε:
«Συναντήθηκα με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο, με τον οποίο συζητήσαμε για τη λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω της ΔΕΣΜ-ΟΣ (Διαχειριστική Έργων Στήριξης Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Οικονομική-Συμβουλευτική) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Με κοινή συναίνεση, βρίσκουμε λύση μέσω ΕΦΕΠΑΕ για να μην χαθούν τα χρήματα και να λάβουν οι δικαιούχοι όσα δικαιούνται».

Τι ανέφερε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης, κ. Μέτιος επισήμανε:
«Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου για τη λύση που επέλεξε να δώσει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης στο θέμα της ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ μέσω της Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε., μέχρι η δικαστική υπόθεση να τελεσιδικήσει. Μπαίνει, έτσι, οριστικό τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ λόγω των επιλογών συγκεκριμένων προσώπων. Τώρα είμαι βέβαιος ότι τα χρήματα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, που διαθέτει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το ΕΣΠΑ για να ενισχύσει τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιχειρηματίες που επλήγησαν από την πανδημία, θα φτάσουν το συντομότερο δυνατό στους δικαιούχους που τα έχουν τόση ανάγκη».

Τι έκανε γνωστό ο Χριστόδουλος Τοψίδης
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης ανακοίνωσε: «Έγινε συνάντηση στην Αθήνα των πέντε πρόεδρων των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με τον Υπουργό Ανάπτυξης κο Άδωνι Γεωργιάδη και τον Πρόεδρο του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» (Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε.) κο Πλάτωνα Μαρλαφέκα.
Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επίλυση των θεμάτων που ανέκυψαν από τη δυσλειτουργία της αστικής εταιρείας ΔΕΣΜ-ΟΣ, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αποφασίστηκε η άμεση δημιουργία παραρτήματος του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» (Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε.) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και η μεταφορά σ’ αυτό όλων των προγραμμάτων που μέχρι πρότινος διαχειριζόταν η αστική εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ.
Η εξέλιξη αυτή διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της τοπικής επιχειρηματικότητας, αφού η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων θα πραγματοποιείται από τον νέο φορέα εντός της Περιφέρειάς μας και δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα τρέχοντα προγράμματα. Τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ, μετά από τις πολύμηνες προσπάθειες που κατέβαλαν για την αποκατάσταση της λειτουργίας στην αστική εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ και την προάσπιση των συμφερόντων των επιχειρήσεων της περιοχής μας, ευχαριστούν θερμά τον Υπουργό Ανάπτυξης κο Άδωνι Γεωργιάδη για το ενδιαφέρον που επέδειξε και την καθοριστική συμβολή του στην επίλυση ενός σημαντικού ζητήματος για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη».

Οι εκτιμήσεις για τον χρόνο καταβολής της μη επιστρεπτέας στους επαγγελματίες της περιοχής μας
Σε ερώτημα των «Χ» στο πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τον χρόνο κατά τον οποίο θα φθάσουν τα χρήματα της μη επιστρεπτέας στα χέρια των δικαιούχων, ο ίδιος απάντησε: «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για χρόνο, γιατί η συνάντηση αυτή έγινε μόλις την Τρίτη. Υπάρχουν εκτιμήσεις οι οποίες λένε ότι σε ένα με ενάμιση μήνα θα έχει πληρωθεί η συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων, αλλά ουσιαστικά θα πρέπει να δώσουμε λίγες ημέρες χρόνο, για να συγκροτηθεί το παράρτημα, να απορροφηθούν οι υπάλληλοι της ΔΕΣΜ-ΟΣ και κυρίως να εργαστούν χωρίς να μπαίνουν άλλα εμπόδια. Δυστυχώς, ζήσαμε μέχρι τώρα το παράδοξο, πρόεδροι Επιμελητηρίων να αντιτίθενται στην Περιφέρεια, αποκλειστικά και μόνο γιατί ένας εξ αυτών είναι και πολιτικός αντίπαλος του Περιφερειάρχη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ