Συμφωνητικά στις πωλήσεις γάλακτος ζητούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας

Κατέθεσαν πρόταση νομοθετικής ρύθμισης στο ΥΠΑΑΤ

0
884

Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης σχετικά για την υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στις πωλήσεις γάλακτος, από τους κτηνοτρόφους κατέθεσαν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Προσοτσάνης και Κ. Νευροκοπίου όπως και άλλοι 6 κτηνοτροφικοί σύλλογοι από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης σημείωσε ότι οι 8 κτηνοτροφικοί σύλλογοι της περιοχής μας πραγματοποίησαν σύσκεψη στις 25 Σεπτεμβρίου στο ΕΥΚ Ξάνθης και υπέγραψαν από κοινού πρόταση προς το ΥΠΑΑΤ για σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
Όπως εξήγησε η πρόταση της νομοθετικής ρύθμισης για σύναψη συμφωνητικών στην πώληση γάλακτος με τους τυροκόμους κατατίθεται διότι μέχρι στιγμής τα συμφωνητικά τα οποία υπογράφονται μεταξύ κτηνοτρόφων και τυροκόμων είναι μονομερή. Οι τυροκόμοι, όπως εξήγησε θέτουν στα μέχρι στιγμής ιδιωτικά συμφωνητικά τους δικούς τους όρους σε βάρος των κτηνοτρόφων. Οι κτηνοτρόφοι παραμένουν έκθετοι όπως είπε και αυτό δεν αφορά μόνο την πώληση του γάλακτος αλλά και την διάθεση του κρέατος (όπως η περίπτωση των αμνοεριφίων που πωλούνται για το ΠΑΣΧΑ). Αυτή η κατάσταση επικρατεί τα τελευταία πέντε χρόνια στην διάρκεια των οποίων τα καρτέλ κάνουν αυτό που θέλουν σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ακριτίδης.
Τι ζητούν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι μέσω της πρότασης που καταθέτουν προς το ΥΠΑΑΤ:
Διάρκεια συνεργασίας των δύο μερών.
Ποσότητα που προβλέπει ότι θα παραδώσει ο κτηνοτρόφος με ανοχή πρόβλεψης τουλάχιστον 30%.
Πρόβλεψη αθέτησης της συμφωνίας λόγω ανωτέρας βίας, σε σχέση με το ζωικό κεφάλαιο, χωρίς επιπτώσεις.
Αναγραφή της τιμής συμφωνίας. Σε περίπτωση συμφωνίας τιμολόγισης του γάλακτος με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά (λιπαρά, πρωτεΐνες, μικροβιακό φορτίο), αναγραφή τιμής βάσης και προκαθορισμένη αύξηση ή μείωση αυτής, σε περίπτωση μεταβολής των ποιοτικών χαρακτηριστικών.
Προκαθορισμένος χρόνος εξόφλησης της αξίας του προϊόντος που παραλαμβάνει ο μεταποιητής, βάση του (Ν.4492/2017) όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον (Ν.4587/2018) το αργότερο εντός 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου.
Ποινική ρήτρα για αθέτηση της συμφωνίας και για τους δύο συμβαλλόμενους.
Σύμβαση σε τρία αντίγραφα (αγοραστής, πωλητής και εφορία).                                        Καταχώρηση της σύμβασης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το ΥΠΑΑΤ.
Αναδρομική ισχύ του νόμου, για όσα συμφωνητικά έχουν υπογραφεί πριν τη δημοσίευσή του.
Όπως αναφέρουν στην κοινή πρότασή τους οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ, “Σήμερα ισχύει η σύναψη συμφωνητικών με μονομερείς και λεόντειους όρους, οι οποίοι περιγράφουν τις υποχρεώσεις και τις επιπτώσεις που έχει η αθέτηση της συμφωνίας, μόνο για την πλευρά του κτηνοτρόφου. Δεν αναγράφεται επίσης η τιμή που συμφωνούν προφορικά τα δύο μέρη και στις περισσότερες περιπτώσεις στον κτηνοτρόφο δεν δίνεται ούτε αντίγραφο.
Επίσης οι δειγματοληψίες του προϊόντος γίνονται με τη μέριμνα του μεταποιητή, αφού ο ΕΛΟΓΑΚ είναι ουσιαστικά διαλυμένος, από τις πολιτικές που ακολουθεί το ΥΠΑΑΤ τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ο κτηνοτρόφος να δέχεται, θέλει δεν θέλει, τα αποτελέσματα που ανακοινώνει ο μεταποιητής, ο οποίος εντέλει αποφασίζει και την τιμή που θα αγοράσει το προϊόν!
Στην ποσότητα που παραλαμβάνει ο μεταποιητής, υπάρχει ογκομέτρηση, μέσω της άντλησης από το βυτίο μεταφοράς και με εξαίρεση τους κτηνοτρόφους που έχουν τοποθετήσει ζυγαριά στην παγολεκάνη τους, όλοι οι υπόλοιποι δέχονται υποχρεωτικά τη μέτρηση του αγοραστή!
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές ο κτηνοτρόφος, να είναι το υποχείριο της κατάστασης, για να μην χρησιμοποιήσουμε πιο βαριά έκφραση κι όχι ισότιμος συνεργάτης με τους μεταποιητές.
Εκτός από τη νομοθετική σας παρέμβαση στο θέμα της υποχρεωτικής σύναψης συμφωνητικών για την πώληση του γάλακτος, ζητάμε την επαναλειτουργία του ΕΛΟΓΑΚ, που τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα είναι σε αργία.
Με ένα αδιάβλητο κι αντικειμενικό σύστημα εξέτασης της ποιότητας αλλά και της ποσότητας του προϊόντος, βάσει του οποίου θα πληρώνεται ο κτηνοτρόφος.
Είναι υποχρέωσή σας να θέσετε τους όρους λειτουργίας της αγοράς.
Ξεκάθαρα συμφωνητικά με ξεκάθαρους όρους! Χωρίς κανένας να μπορεί να εκμεταλλευτεί κανέναν!
Γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους!”.
Την πρόταση συνυπέγραψαν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Καβάλας, Ξάνθης, Ιάσμου, Αλεξανδρούπολης, Θρακών Αμνός και ο Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρριανών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here