Συμβουλές διατροφής για τους καλοκαιρινούς μήνες

0
8999

Αχιλλέας ΠαπαδόπουλοςΤου Αχιλλέα Παπαδόπουλου,
Ειδικού Καρδιολόγου


 

 

Το καλοκαίρι έφτασε, και όπως και η φύση έτσι και το σώμα μας προσαρμόζεται στις νέες κλιματολογικές συνθήκες, δηλαδή στις υψηλές θερμοκρασίες. Είναι αρκετές οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και οι μειωμένοι καρδιακοί ρυθμοί αλλά και άλλες, για να ανταπεξέλθει ο οργανισμός στις νέες συνθήκες.
Βάσει, λοιπόν, όλων αυτών των αλλαγών πρέπει να προσαρμοστεί και η διατροφή μας. “Η φύση και πάλι έχει προνοήσει και τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά είναι κατάλληλα για τις ανάγκες του οργανισμού αυτήν την εποχή. Το καλοκαίρι υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια υγρών μέσω του ιδρώτα, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες απώλειες νερού αλλά και ηλεκτρολυτών όπως κάλιο. Έτσι η φύση έχει δώσει τη λύση προσφέροντας πολλά φρούτα και λαχανικά, υψηλής περιεκτικότητας σε νερό και ηλεκτρολύτες, όπως η μπανάνα, τα βερίκοκα και οι ντομάτες.
Βεβαίως, εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε την κατανάλωση νερού που θα πρέπει να φτάνει τα δύο τουλάχιστον λίτρα την ημέρα. Η δίψα είναι η αντίδραση του οργανισμού που θα πρέπει να μας οδηγήσει στην κατανάλωση νερού και όχι ανθρακούχων η αλκοολούχων αναψυκτικών, που είναι πλούσια σε νάτριο και, κατά συνέπεια, ακατάλληλα, ιδίως για τους υπερτασικούς
Η διατροφή μας θα πρέπει να αποτελείται από μικρά και συχνά γεύματα ώστε να είναι εύκολα στην πέψη τους αλλά και περιορισμένα σε λιπαρά, ιδιαιτέρως κορεσμένα. Τα ζωικά λίπη και τα τηγανιτά αυξάνουν την εσωτερική θερμοκρασία του οργανισμού και δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η διατροφή που πρέπει να ακολουθούμε είναι η γνωστή μεσογειακή Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει αρκετά φρούτα και λαχανικά, αλλά και κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα. Μια επίσκεψη στο ψαράδικο της γειτονιάς σας θα σας έπειθε για την ποικιλία που υπάρχει.
Το καλοκαίρι δίνει πολλές ευκαιρίες να κινηθούμε, να αθληθούμε και να το …ευχαριστηθούμε. Παρ’ όλα αυτά, όσα κι αν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μας κόβουν την όρεξη, συνήθως το Σεπτέμβριο βρισκόμαστε με περισσότερα κιλά από ότι στην αρχή του καλοκαιριού. Γεγονός που αδυνατούμε να εξηγήσουμε εφ΄ όσον νομίζουμε ότι στις διακοπές τρώγαμε μόνο φρούτα και σαλάτες και κάναμε και πολλά μπάνια Το σίγουρο, βέβαια, είναι ότι κάπου το παρακάναμε, πιθανόν από βραδινά γεύματα στις ταβέρνες με τις παρέες που και τα τηγανιτά μας φάγαμε και τα κρασάκια, τα ουζάκια και τις μπύρες μας ήπιαμε.
Προσοχή, λοιπόν, αυτή την εποχή, στην κατανάλωση των φρούτων που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 3-4 μερίδες ημερησίως. Έτσι επιτάσσει η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, γιατί αλλιώς μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα, από τη μεγάλη κατανάλωση καλοκαιρινών φρούτων, όπως τα σταφύλια και τα κεράσια.
Προσοχή, επίσης, στις βραδινές παρεκτροπές και στην οινοποσία. Αν πάσχετε από υπέρταση, “διπλή” προσοχή. Η πίεσή σας δεν πρέπει να ξεφύγει” ούτε προς τα πάνω, αλλά ούτε προς τα κάτω προκαλώντας επεισόδια υπότασης. Αν νομίζετε ότι το χρειάζεστε, αναζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.
Το καλοκαίρι είναι μία από τις ωραιότερες εποχές του χρόνου και δίνει τη δυνατότητα για ξεκούραση και ηρεμία. Γι’ αυτό και πρέπει όλοι να το απολαύσουμε.
Καλό καλοκαίρι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ