Ζητείται λύση για την ηχορύπανση

0
1661

– Ο Δήμος Δράμας δημιουργεί επιτροπή που θα εξετάσει το πρόβλημα από καταγγελίες των κατοίκων
– Τα καταστήματα πρέπει να δουλέψουν και οι πολίτες να κοιμηθούν


 

Λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της ηχορύπανσης από καταστήματα του χώρου της εστίασης, που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει φουντώσει και πάλι, επιχειρεί να δώσει ο Δήμος Δράμας.
Οι καταγγελίες των κατοίκων που, όπως αναφέρουν, έχουν χάσει τον ύπνο τους, ειδικά σε περιοχές του κέντρου της πόλης όπως η Αγία Βαρβάρα, και η πρωτοβουλία που πήρε να φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, οδήγησε σε μια εκτενή συζήτηση, που τελικά κατέληξε στην δημιουργία ειδικής επιτροπής (διαπαραταξιακής) που θα εξετάσει το θέμα.
Η συζήτηση έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία κατοίκων του κέντρου της πόλης που υποφέρουν από προβλήματα ηχορύπανσης τα βράδια αλλά και εκπροσώπων του κλάδου της εστίασης.

Η κ. Ευαγγελία Κιουμουρτζή, εκπρόσωπος των κατοίκων που διαμαρτύρονται, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, περιέγραψε το πρόβλημα που υπάρχει, ευχαριστώντας τον κ. Στέργιο Ηλιόπουλο που έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο λέγοντας ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα. Πρόσθεσε ότι στην περιοχή της Αγίας βαρβάρας υπάρχουν παντού εγκατεστημένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία με την όχληση που δημιουργούν, έχουν κάνει δύσκολη την ζωή των κατοίκων.
«Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Ξυπνάμε στις 6 το πρωί και κάποια καταστήματα παίζουν μουσική ως τις 3 το πρωί τουλάχιστον» είπε χαρακτηριστικά η κα Κιουμουρτζή, τονίζοντας ότι υπάρχουν DJ και ηχεία σε εξωτερικό χώρο. Επεσήμανε ακόμη ότι αυτά τα πράγματα σε μια ευνομούμενη κοινωνία και σε ένα κράτος δικαίου δεν υπάρχουν. Ωστόσο έσπευσε να υπογραμμίσει: «Εμείς, (οι κάτοικοι) δεν έχουμε κανένα προσωπικό πρόβλημα και εννοείται ότι δεν θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Τους στηρίζουμε αλλά στο πλαίσιο της νομιμότητας». Η ίδια σημείωσε ότι οι κάτοικοι κάνουν έκκληση να παύει η μουσική τις ώρες κοινής ησυχίας και τόνισε: «Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε και να ησυχάσουμε. Κλείνουμε τις πόρτες και τρίζει το σπίτι. Έχουμε κανονικά κλαμπ που λειτουργούν εντός αστικού ιστού. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Ζούμε πραγματικά τρελές καταστάσεις. Αυτά που για άλλους είναι κεκτημένα, για εμάς είναι ζητούμενα…».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των καταστημάτων καφέ και κέντρων διασκέδασης κ. Ηλίας Ηλιάδης, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα θέμα που διαιωνίζεται και πρόσθεσε: «Μάθαμε να συνυπάρχουμε με τους κατοίκους, όλα αυτά τα χρόνια, με συνεννόηση και συνεργασία, λειτουργώντας άψογα οι περισσότεροι». Είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει κανένα δήμο που να έχει προχωρήσει σε μείωση του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης. Τόνισε ότι οι καταστηματάρχες δεν έχουν καμία πρόθεση να ανησυχούν τους κατοίκους. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την ένταση της μουσικής αλλά και την οχλαγωγία, αλλά τα μαγαζιά εφόσον λειτουργούν δεν μπορούν να απαγορεύσουν την προσέλευση του κόσμου. Καταλήγοντας, είπε ότι η Δράμα εκτός από την μείωση του πληθυσμού της κατά 12% έχει και άλλη μια πρωτιά, είναι ο πρώτος νομός στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με τις περισσότερες καταγγελίες και τα περισσότερα πρόστιμα στα καταστήματα εστίασης. Οι εκπρόσωποι των καταστηματαρχών πάντως εξέφρασαν και ανησυχία ότι στο ενδεχόμενο περιορισμού του ωραρίου, πιθανόν θα πληρώσουν τα σπασμένα όλοι οι καταστηματάρχες που παίζουν μουσική, παρότι οι περισσότεροι είναι συνεπείς και τηρούν όσα προβλέπονται από το νόμο.

Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» μετά το Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, που έφερε προς συζήτηση το σχετικό θέμα, είπε ότι αυτό που πρότεινε η παράταξή του, ήταν η συγκρότησης διαπαραταξιακής επιτροπής για την επικαιροποίηση του κανονισμού λειτουργίας χρήσης μουσικής και μουσικών οργάνων και παράτασης του ωραρίου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
«Ο κανονισμός αυτός δεν είναι συμβατός και με τη νομοθεσία. Υπάρχει ένα κενό. Όταν χρειάζεται να δοθεί παράταση ωραρίου μουσικής, τώρα, δίνεται αυτοδίκαια μόνο με μια ηλεκτρονική δήλωση. Ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία, αυτό πρέπει να γίνεται με αίτηση του ενδιαφερόμενου καταστηματάρχη με κατάθεση μιας μελέτης και με απόφαση είτε της επιτροπής ποιότητας ζωής για περιοχές με κάτω από 300 κατοίκους, είτε με απόφαση της κοινότητας κάθε περιοχής. Η κάθε κοινότητα πρέπει να παίρνει υπ’ όψη τα δεδομένα κάθε περιοχής, το που στεγάζεται το κατάστημα ώστε να προχωρά, στην παράταση του ωραρίου μουσικής. Έτσι είναι στο σύνολο των δήμων όλης της χώρας. Ο κανονισμός που είχαμε βγάλει το 2017 στο Δήμο Δράμας είναι διάτρητος και για αυτό έχουν δημιουργηθεί αυτά τα προβλήματα. Η διαπαραταξιακή επιτροπή που θα συσταθεί, θα φωνάξει τους ενδιαφερόμενους αλλά και τις αρμόδιες για τον έλεγχο υπηρεσίες. Θα συντάξει ένα νέο κανονισμό τον οποίο θα εισαγάγει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό που ζήτησα εγώ είναι αυτό να μπορέσει να γίνει μέχρι και το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή να μπορέσει η επιτροπή να τελειώσει το έργο της μέσα σε 15 ημέρες, ώστε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που από ότι μας ενημέρωσε ο πρόεδρος θα γίνει γύρω στις 24 Αυγούστου, να ψηφιστεί ο καινούργιος κανονισμός» δήλωσε ο κ. Ηλιόπουλος.

Για το ίδιο πρόβλημα μίλησε στα «Χ» και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο οποίος γνωρίζει το ζήτημα και λόγω της επαγγελματικής του ενασχόλησης. Όπως είπε, το θέμα είναι τα καταστήματα που έχουν μουσική σε μεγαλύτερη ένταση, να σεβαστούν τον κόσμο και να παίζουν μουσική σε χαμηλότερη ένταση, όπως προβλέπεται και το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο, που κυκλοφορεί περισσότερος κόσμος στα καταστήματα οι κάτοικοι να δείξουν μια ανοχή στην ένταση της μουσικής. Το πρόβλημα όπως είπε ο κ. Μουρβετίδης αφορά την ένταση της μουσικής και όχι το ωράριο. «Θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση από τους ίδιους τους καταστηματάρχες, γιατί διαφορετικά θα βγουν αποφάσεις που θα τους ακουμπούν όλους, είτε είναι συνεπείς είτε όχι και αυτό θα ήταν άδικο» κατέληξε ο κ. Μουρβετίδης.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε στα «Χ» μετά το Δημοτικό Συμβούλιο ότι καταρχάς είναι δεδομένο πως υπάρχει πρόβλημα (με την ηχορύπανση) και συνέχισε: «Tο πρόβλημα αυτό θα λυνόταν αν τηρούνταν η νομοθεσία. Δηλαδή αν το κάθε κατάστημα έπαιζε μουσική μέχρι 80 ντεσιμπέλ, τότε οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα είχαν πρόβλημα. Το πρόβλημα δημιουργείται από την ηχορύπανση και όχι τόσο από το ωράριο. Το να ελέγχει ο δήμος, σε ποιους δίνει παράταση ωραρίου, είναι σωστό, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι το τελευταίο μέτρο που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, σε περίπτωση που οι καταστηματάρχες δεν αντιληφθούν ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον να κινούνται μέσα στο πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία σχετικά με την ηχορύπανση. Η αυτορύθμιση που πρέπει να υπάρξει μπορεί να επιτευχθεί αλλά μόνο με αυστηρούς ελέγχους. Στο κομμάτι αυτό πιστεύω ότι κάτι δεν πάει καλά…».

Από την πλευρά του και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης τόνισε στα «Χ» ότι η θέση της δικής του παράταξης είναι να εκφραστεί η βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου, προς τους φορείς ελέγχου για την ένταση της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αλλά και να γίνουν άμεσα έλεγχοι προκειμένου να μην παραβιάζεται η νομοθεσία και ιδιαίτερα η επιτρεπόμενη ένταση της μουσικής και το ωράριο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό να εξεταστούν άλλες δυνατότητες όσον αφορά το ωράριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ