Συνάντηση κτηνοτρόφων και αγροτών σήμερα στο Δημαρχείο της Δράμας

0
2843

Εξετάζουν την αναγκαιότητα δυναμικών κινητοποιήσεων

Επί ποδός για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων είναι πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι στον Νομό Δράμας οι οποίοι έδωσαν ένα πρώτο επίσημο ραντεβού σήμερα Πέμπτη στις 17.00 το απόγευμα στο Δημαρχείο της Δράμας προκειμένου να εξετάσουν κατά πόσο θα πρέπει η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στον επαγγελματικό τους χώρο να τους οδηγήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις παρόμοιες με αυτές που είναι ήδη σε εξέλιξη σε άλλα μέρη της χώρας. Στην σημερινή συνάντηση καλούνται να συμμετέχουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι από όλο τον Νομό Δράμας.

Στην συνάντηση θα μεταφέρουμε το κλίμα που επικρατεί ανά την Ελλάδα και θα εξετάσουμε τι στάση θα κρατήσουμε οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δράμας είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Δράμας κ. Ιωάννης Κιτσουκάκης.
Αυτό που καίει πάντως αυτή την στιγμή ειδικά τους κτηνοτρόφους και πιο συγκεκριμένα τους αιγοπροβατοτρόφους όπως αναφέρει ο κ. Κιτσουκάκης, είναι οι τιμές του γάλακτος και του κρέατος οι οποίες δεν αποκλείεται να αναγκάσουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κτηνοτρόφων να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Οι τιμές του γάλακτος φέτος είναι 10-15% χαμηλότερες από πέρσι και αντίστοιχα πέρσι 10-20% χαμηλότερα από πρόπερσι. Για παράδειγμα το πρόβειο γάλα πρόπερσι πωλούνταν στους εμπόρους με 97 λεπτά το κιλό, πέρσι γύρω με 85 λεπτά το κιλό και φέτος η τιμή του κυμαίνεται στα 75 λεπτά το κιλό. Πτωτική αλλά σε μικρότερο βαθμό είναι η τιμή του κατσικίσιου γάλακτος.
Η πολιτεία θα μπορούσε να παρέμβει προς τους γαλακτοβιομηχάνους εάν ήθελε να αλλάξει την κατάσταση, αν και πολλές φορές οι ισορροπίες καθορίζονται από τους όρους της αγοράς, δηλαδή την προσφορά και την ζήτηση. Πάντως είναι γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ελεγχόμενη πολιτική στο θέμα των τιμών, αν μη τι άλλο στο θέμα της φέτας που είναι το υπ αριθμόν 1 προϊόν το οποίο κινείται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Δράμας.
Τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι αγρότες πάντως διεκδικούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να μπει φρένο στην ασυδοσία των βιομηχανιών και εμπόρων. Λένε επίσης ότι θα πρέπει να σταματήσει τώρα το αίσχος, όπως το χαρακτηρίζουν, των «ανοιχτών τιμών». Να γίνεται άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Να είναι φθηνά τα προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.Επίσης, αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές και άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών από την αδικαιολόγητη μείωση των τιμών σε μια σειρά προϊόντα και την απώλεια παραγωγής που δεν έγινε με δική τους ευθύνη και δεν αποζημιώνεται. (βαμβάκι, γάλα, όσπρια, ροδάκινα, κ.α ). Αναπλήρωση του πραγματικού εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ζημιάς από τον Δάκο. Να γίνεται η αντιμετώπιση του δάκου με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και να καταργηθεί το χαράτσι του 2% που επιβαρύνονται οι παραγωγοί για την δακοκτονία. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Να μην ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου κατά 3000€ από 1/1/2020. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.Ο ΕΛΓΑ να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις. Αποζημίωση για τις μεγάλες ζημιές από τις φετινές βροχοπτώσεις σε όλα τα προϊόντα. Να μην πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν, να παγώσουν τα δάνεια, τόκοι υπερημερίας κλπ. Όπως και κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και συντάξεις αξιοπρέπειας…κ.ο.κ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ