Συνάντηση πολιτισμών σε εκδήλωση του 17ου Νηπιαγωγείου Δράμας

0
244

– Έγινε υποδοχή ευρωπαϊκών εταιρικών σχολείων στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Το ERASMUS, μια συνάντηση πολιτισμών»
– Σ. Κυδά: «Όσο νωρίτερα ένα παιδί μυηθεί σε περιβαλλοντικά ζητήματα, τόσο περισσότερο θα αναπτύξει περιβαλλοντική συνείδηση»


 

Η προγραμματισμένη εκδήλωση του 17ου Νηπιαγωγείου Δράμας για την υποδοχή ευρωπαϊκών εταιρικών σχολείων στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο « Το ERASMUS, μια συνάντηση πολιτισμών» πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 24 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.
Πρόκειται για την 2η Διακρατική Συνάντηση –Transnational Project Meeting– του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Σύμπραξης Σχολείων Erasmus+ “Let it Grow” στην οποία συμμετέχουν σχολεία από Βουλγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία και Ρουμανία. Η συνάντηση των Ευρωπαίων εταίρων στόχο έχει την ανταλλαγή καλών εκπαιδευτικών πρακτικών και την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων εκπαιδευτικών επάνω σε διδακτικές προσεγγίσεις με θέμα την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία.
Συγκινητική ήταν η υποδοχή από τους μικρούς μαθητές του 17ου Νηπιαγωγείου που χαιρέτισαν εταίρους σε όλες τις γλώσσες και παρουσίασαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Ακολούθησε παρουσίαση από την υπεύθυνη τουριστικής προβολής Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Κωνσταντινίδου και οι προσκεκλημένοι εταίροι ενημερώθηκαν για την ιστορία και ταυτότητα της πόλης μας και την ανάδειξη του νομού Δράμας ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού οίνου & γεύσης.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας για την εκδήλωση ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Αθανάσιος Διαλεκτόπουλος, τόνισε ότι: “Το πρόγραμμα αφορά περιβαλλοντικά θέματα και στο πλαίσιο αυτό τα παιδιά έχουν εκπονήσει στο σχολείο δράσεις που αφορούν τη δεντροφύτευση, την ανακύκλωση κλπ. Σε συνεργασία με εταίρους του προγράμματος, δηλαδή σχολεία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμμετέχουν σε μια διασχολική δράση. Χαιρόμαστε που μέσα από τα προγράμματα Erasmus δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να ανταλλάξουν το μορφωτικό αγαθό, να γνωρίζουν άλλες κουλτούρες, ήθη και έθιμα από άλλες χώρες και να εμπλουτίζουν τις καλές δικές τους πρακτικές με νέα θέματα. Όλα αυτά προάγουν την εκπαίδευση και τον ίδιο τον άνθρωπο μέσα από αυτές τις δράσεις που γίνονται από μικρή ηλικία στα παιδιά. Πολλά σχολεία του νομού συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες».
H προϊσταμένη του 17ου Νηπιαγωγείου Δράμας κ. Σωτηρία Κυδά επεσήμανε ότι: «Κύριος στόχος είναι η ανταλλαγή καλών εκπαιδευτικών πρακτικών και η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων εκπαιδευτικών επάνω σε διδακτικές προσεγγίσεις με θέμα την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία προετοιμάζει τους αυριανούς πολίτες για τον σχεδιασμό, την αντιμετώπιση και την αναζήτηση λύσεων σε ζητήματα που απειλούν τον πλανήτη και με τον τρόπο αυτό μπορεί να προσφέρει μια αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία μπορεί να χρησιμεύσει ως το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενεργών και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πολιτών. Όσο νωρίτερα ένα παιδί μυηθεί σε περιβαλλοντικά ζητήματα, τόσο περισσότερο θα αναπτύξει περιβαλλοντική συνείδηση και θα υιοθετήσει φιλοπεριβαλλοντική δράση καθιστώντας τους μαθητές μας πολίτες της χώρας μας, πολίτες της Ευρώπης, πολίτες του Κόσμου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από επτά χώρες: Ισπανία, Κροατία, Ιταλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα. Υπεύθυνο για το πρόγραμμα είναι το σχολείο από την Ρουμανία. Έχουν προγραμματιστεί συνολικά επτά συναντήσεις μία σε κάθε εταίρο, εκ των οποίων έχουν ήδη υλοποιηθεί τρεις το προηγούμενο διάστημα: η πρώτη στην Κροατία που αποτέλεσε διακρατική συνάντηση για το προγραμματισμό των δράσεων και την κατανομή αρμοδιοτήτων, η δεύτερη στην Βουλγαρία με θέμα “How to become a sustainable Eco – School”, η τρίτη στην Ρουμανία με θέμα “How to organize a reforestation campaign ” ενώ η τέταρτη που πραγματοποιείται στη Δράμα αυτές τις μέρες αποτελεί επίσης διακρατική συνάντηση (Transnational Meeting) με σκοπό την ανατροφοδότηση και διαμορφωτική αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ