Συνεχίζεται η διαμαρτυρία των φοιτητών στη Δράμα

0
728

– Πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης
– Διεκδικούν τα επαγγελματικά δικαιώματα που στερούνται


 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία στις οδούς Λαμπριανίδου και Μ. Αλεξάνδρου πραγματοποίησαν χθες Τετάρτη οι φοιτητές των πανεπιστημιακών τμημάτων Δασολογίας και Οινολογίας του ΔΙΠΑΕ που λειτουργούν στη Δράμα. Οι φοιτητές ζητούν την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων απαιτώντας πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία, όπως λένε. Η διαμαρτυρία έγινε με φόντο τη συζήτηση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.
Ο αναπληρωτής γραμματέας του ΔΣ των φοιτητών, κ. Γιώργος Τσάβαλος δήλωσε ότι η κινητοποίηση γίνεται διότι οι φοιτητές στερούνται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και δεν μπορούν να βγάλουν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Επίσης όπως είπε οι απόφοιτοι σήμερα δεν είναι αναγνωρισμένοι στο ΓΕΩΤΕΕ κάτι που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς ένας δασολόγος δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα χωρίς τη σφραγίδα του, αλλά και δεν μπορεί να πάρει μέρος σε διαγωνισμούς. «Το πρόβλημα αφορά 7 γεωπονικά τμήματα και 3 τμήματα δασολογίας. Οι μόνες σχολές δασολογίας που έχουν αυτή τη στιγμή επαγγελματικά δικαιώματα είναι του ΑΠΘ και του Δημοκριτείου. Η κινητοποίηση γίνεται προκειμένου να πιέσουμε και να φανούμε στην πόλη της Δράμας, ζητώντας να μας στηρίξει η πολιτεία και οι τοπικοί εκπρόσωποι των αρχών. Θέλουμε να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Την πιστοποίηση την έχουμε πάρει, κάτι που είχαν θέσει ως προϋπόθεση κάποια στιγμή. Ελπίζουμε το πρόβλημα να λυθεί, αλλιώς θα κάνουμε ότι και τα υπόλοιπα τμήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που στερούνται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα είναι πέντε χρόνια στον κάδο. Ενδεχόμενα να μπορούμε να δουλέψουμε στο εξωτερικό αλλά στην Ελλάδα να κάνουμε τι αν δεν μπορούμε να μπούμε στις προκηρύξεις του Δημοσίου και αν δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με το ελεύθερο επάγγελμα». Σχετικά με τους λόγους που δεν έχουν κατοχυρωθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των συγκεκριμένων τμημάτων, ο κ. Τσάβαλος είπε ότι σίγουρα κάποιοι δεν θέλουν τα τμήματα να γίνουν ισάξια αλλά υπάρχουν και θέματα γραφειοκρατίας όπως και πολιτικής…».

Η φοιτήτρια Εύα Μαγαρισιώτου, απαντώντας στα «Χ» για τους λόγους της κινητοποίησης είπε ότι το θέμα με τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι πολύ σοβαρό. «Εγώ προέρχομαι από το ΤΕΙ. Μας είπαν ελάτε να σας αναβαθμίσουμε, να πάρετε 18 μαθήματα και περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα, για να κάνετε πολύ περισσότερα πράγματα στη ζωή σας και ξαφνικά φτάνουμε κάπου όπου αποποιούμαστε κάποια επαγγελματικά δικαιώματα που είχαμε σαν ΤΕΙ και δεν έχουμε τίποτα σαν δασολόγοι. Απαιτούμε το αυτονόητο. Θεωρούμε ότι θα συμβεί. Θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα. Θέλουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας. Δεν πρέπει 4 χρόνια ΤΕΙ και 1,5 χρόνος πανεπιστήμιο να πάνε “τσάμπα”…».

Η φοιτήτρια Σοφία Θεοφυλάκτου απαντώντας στα «Χ» και αναφερόμενη στην προηγηθείσα μετατροπή των ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά τμήματα είπε ότι: «Από ΤΕΙ οι σχολές έγιναν τμήματα του ΔΙΠΑΕ για καλύτερες συνθήκες, περισσότερες προοπτικές. Θέλουμε το καλύτερο. Δεν μπορούμε να φύγουμε τώρα στο εξωτερικό για να μπορεί να θεωρείται έγκυρο το πτυχίο μας. Θέλουμε δουλειά στον τόπο μας. Αν μας αφήσουν και τελικά φύγουμε, θα αδειάσει η Ελλάδα…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!