Άρχισαν οι παρεμβάσεις στο «Αρχοντικό» της Περδίκα

0
226

– Τα «Χ» επιβεβαίωσαν χθες την υπογραφή συμφωνητικού μεταξύ της ΚΥΚΛΩΨ και του ΕΦΚΑ
– Άνοιξαν μετά από δεκαετίες τα παράθυρα της ιστορικής οικίας Παμπούκα


 

Άρχισαν αυτές τις ημέρες οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο «Αρχοντικό» της οδού Περδίκα, την γνωστή οικία Παμπούκα. Το ιστορικό κτήριο που κατασκευάστηκε το 1930 παραχωρήθηκε πρόσφατα από τον ΕΦΚΑ με μακροχρόνια μίσθωση στην ΚΥΚΛΩΨ, αφού χρειάστηκε να περάσουν πολλοί μήνες προκειμένου να ξεπεραστεί η διαφωνία μεταξύ των δυο πλευρών σχετικά με την περίοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης.
Χθες Τετάρτη, στον χώρο του «Αρχοντικού» βρέθηκαν ειδικοί που θα ασχοληθούν με τις εργασίες οι οποίες θα γίνουν προκειμένου να εξωραϊστεί το εγκαταλελειμμένο για δεκαετίες κτήριο, το οποίο παρουσιάζει πλέον σοβαρές διαβρώσεις από το χρόνο.
Τα παράθυρα άνοιξαν αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το εσωτερικό του «Αρχοντικού» και στον χώρο του πεζοδρομίου εμπρός από το κτήριο τοποθετήθηκε κορδέλα που αποτρέπει τη στάθμευση όπως και προειδοποιητικές πινακίδες που ενημερώνουν ότι πρόκειται να διεξαχθούν εργασίες.
Από έγκυρες πηγές τα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας επιβεβαίωσαν χθες ότι η συμφωνία μεταξύ της ΚΥΚΛΩΨ και του ΕΦΚΑ για την παραχώρηση του χώρου έχει ήδη υπογραφεί. Την σχετική απόφαση είχε λάβει ο ΕΦΚΑ στην συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου στις 2 Φεβρουαρίου του 2023. Με την κίνηση αυτή ο οργανισμός αποφάσισε να ανταποκριθεί σε σχετικό αίτημα της ΚΥΚΛΩΨ που έγινε ήδη από το 2021 για την μακροχρόνια παραχώρηση του χώρου έναντι ανταλλάγματος, αλλά τότε δεν προχώρησε.
Η ΚΥΚΛΩΨ ζητούσε το 2021 την παραχώρηση του χώρου για περισσότερα από 30 έτη που αποφάσισε ο ΕΦΚΑ. Αυτός ήταν και ο λόγος που η συμφωνία για την παραχώρηση του «Αρχοντικού» δεν προχώρησε το καλοκαίρι του 2021.
Όπως έχουν ξαναγράψει τα «Χ», ακολούθησε σειρά επαφών με την διοίκηση του ΕΦΚΑ τόσο από τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο όσο και από τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο προκειμένου να βρεθεί σύντομα μία λύση στο θέμα της μίσθωσης του Αρχοντικού, με την παρέμβαση και της κυβέρνησης. Μάλιστα και το Δημοτικό Συμβούλιο εντός του 2021 ενέκρινε ψήφισμα σχετικό με την παραχώρηση του κτηρίου με μίσθωση από τον ΕΦΚΑ στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας «ΚΥΚΛΩΨ» για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 50 ετών και όχι 30, όπως όριζε η αρχική απόφαση του ΕΦΚΑ.
Τον Σεπτέμβριο του ’22, πραγματοποιήθηκε για το ίδιο θέμα η καθοριστική και γόνιμη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Βουλευτή Δράμας κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, τον κ. Κωνσταντίνο Αποστολίδη, Πρόεδρο του Δ.Σ. της Raycap Α.Ε., ως εκπροσώπου του κου Θεοδωρίδη. Τελικώς ο οργανισμός συναίνεσε στην παραχώρηση του «Αρχοντικού» για 50 χρόνια με δυνατότητα παράτασης 10 ετών στην ΚΥΚΛΩΨ με απόφασή του τον Φεβρουάριο του 2022.
Η ΚΥΚΛΩΨ έχει ζητήσει τον χώρο, προκειμένου να αποκαταστήσει τις εκτεταμένες φθορές και να το μετατρέψει σε χώρο πολιτισμού που θα χρησιμοποιούν οι Δραμινοί πολίτες. Παράλληλα, σύμφωνα με τον αρχικό της σχεδιασμό επρόκειτο να αξιοποιήσει και τον εξωτερικό χώρο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του ακινήτου για τη δημιουργία ανοικτού χώρου αναψυχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ