– Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων στο Πελίτι
– Παναγιώτης Σαϊνατούδης στα «Χ»: «Προσπαθούμε να σταματήσει η καταστροφή των σπόρων»
Στο στάδιο της κατασκευής του βρίσκεται ένα σημαντικό εγχείρημα, η Τράπεζα Σπόρων, στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου. Η Τράπεζα Σπόρων, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της τοιχοποιίας ξεκίνησε από μια διαπίστωση ότι δυστυχώς στο πέρασμα του χρόνου συνεχίζει να χάνει πολύτιμους και μοναδικούς σπόρους που βρίσκονται στην κατοχή του.
Η καταστροφή των σπόρων που σημειώθηκε στο πέρασμα του χρόνου, λόγω των συνθηκών που υπήρχαν στους χώρους συντήρησής τους, οδήγησε τον ιδρυτή του Πελίτι κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη να προχωρήσει το 1999 στη δημιουργία της γιορτής ανταλλαγής σπόρων. Ο ίδιος μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» εξήγησε ότι το πρόβλημα της καταστροφής σπόρων δεν λύθηκε και έτσι ένα χρόνο μετά, το 2000 ξεκίνησε η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου καλλιεργητών, τα «κατά τόπους αγροκτήματα» με σκοπό να μοιράζονται οι σπόροι και να υπάρχει απευθείας επικοινωνία των ενδιαφερομένων με τους καλλιεργητές. Παρόλα αυτά ούτε και με αυτό τον τρόπο λύθηκε το πρόβλημα, όπως εξηγεί.
Ακολούθως, παραχωρήθηκε στην κοινότητα Πελίτι ένας χώρος για την φύλαξη των σπόρων, αλλά το 2019 αυτός ο χώρος ζητήθηκε να επιστραφεί και έτσι, όπως εξηγεί ο κ. Σαϊνατούδης: «Αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε τους σπόρους στα υπόστεγα του Πελίτι. Από τότε οδηγηθήκαμε στην ανάγκη να υπάρξει κάποια άλλη λύση για να σταματήσει η καταστροφή των σπόρων. Ο χώρος που έχουμε για τα γραφεία του Πελίτι, δεν επαρκεί και έτσι ξεκινήσαμε να κατασκευάζουμε ένα ξεχωριστό κτίριο μέσα στο Πελίτι, όπου θα μεταφερθούν οι σπόροι. Την Τράπεζα Σπόρων. Ο χώρος αυτός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της τοιχοποιίας, ωστόσο απαιτούνται έξοδα για να ολοκληρωθεί».
Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το θέμα της κατασκευής Τράπεζας Σπόρων, ο κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης διευκρινίζει απευθυνόμενος σε αυτούς που γνωρίζουν και εκτιμούν το έργο του Πελίτι, ότι υπάρχει ένα μεγάλο οικονομικό χρέος και θα πρέπει να γίνει ένα μεγάλο άλμα για να μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτή η κατασκευή. Σημειώνοντας παράλληλα ότι χρειάζεται οικονομική στήριξη και παρ’ ότι τα χρήματα που χρειάζονται είναι πολλά, τελικά είναι ελάχιστα μπροστά στην ανεκτίμητη αξία των σπόρων που θα μπουν σε αυτό το χώρο.
«Μπροστά στους χιλιάδες ανθρώπους που υποστηρίχτηκαν από το Πελίτι όλα αυτά τα χρόνια είναι εφικτό. Ας δείξουμε για μια φορά ακόμη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, εμείς βάζουμε τον πήχη που θα φτάσει το όνειρο. Εμείς δημιουργούμε τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μας μέσα από τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις μας. Τα καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια, τα καταφέρνουμε και σήμερα. Αυτό το κτήριο είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής του Πελίτι.
Όσοι ενδιαφέρονται να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν από το Πελίτι, μπορούν να επισκεφτούν τη σελίδα του Πελίτι στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://peliti.gr, όπου μπορούν να βρουν τα στοιχεία επικοινωνίας αλλά και περισσότερα στοιχεία γύρω από αυτή την προσπάθεια.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος η 21η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Αυτή είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία και για τα 26 χρόνια Πελίτι (1995-2021). Η διανομή παραδοσιακών σπόρων θα γίνει από τις 11:00 π.μ. -14:00 μ.μ. Επίσης η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Στην Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ως τώρα έχουν συμμετάσχει αγρότες, ακτιβιστές των σπόρων και της τροφής, επιστήμονες κλπ. από πολλές χώρες του πλανήτη όπως: Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Μπουρκίνα Φάσο, Τυνησία, Μαρόκο, Η.Π.Α, Καναδά, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Περού, Αυστραλία, Ινδία κ.α.