Συνεχίζεται το μπαράζ δηλητηριάσεων σε αδέσποτα της Δράμας

0
6144

Οι ασυνείδητοι δεν πτοήθηκαν ούτε από την Πασχαλινή περίοδο ούτε και από την πανδημία.

Επαναλαμβανόμενες δηλητηριάσεις αδέσποτων ζώων στο Παρανέστι, την Αδριανή, την Καλλίφυτο και το Καλαμπάκι καταγράφηκαν μέχρι και τη Δευτέρα 20 Απριλίου καταδεικνύοντας ότι οι αποτρόπαιες αυτές πράξεις όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει, αλλά και ούτε μειώθηκαν.
Οι δράστες δεν πτοήθηκαν ούτε από τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας αλλά ούτε και από το πνεύμα της Πασχαλινής περιόδου αφαιρώντας ζωές αδέσποτων ζώων με χρήση δηλητηριώδους δολώματος. «Ειδικότερα, οι εν λόγω δηλητηριάσεις άρχισαν να παρατηρούνται και πάλι από τα μέσα Μαρτίου με τα τελευταία περιστατικά να έχουν καταγραφεί το βράδυ της Δευτέρας 20 Απριλίου στο Καλαμπάκι» εξήγησε στα “Χ” η πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου “Φίλοι των ζώων Δράμας” κ. Δέσποινα Μέγα.
Διευκρίνισε επίσης ότι: “Από τα μέσα Μαρτίου είχαμε στο Παρανέστι έξι δηλητηριάσεις ζώων με υδροκυάνιο. Το ένα από αυτά ευτυχώς καταφέραμε και σώθηκε. Μας ανέφεραν συμπολίτες μας ότι και στην Ανδριανή εξολόθρευσαν σχεδόν όλα τα αδέσποτα, χωρίς όμως να έχουμε περισσότερα στοιχεία διότι δεν καταφέραμε να ενημερωθούμε σχετικά. Χαρακτηριστική ήταν η φράση που χρησιμοποίησαν, «δεν άφησαν αδέσποτο για αδέσποτο μέσα στην Ανδριανή». Την ίδια στιγμή διαπιστώσαμε δηλητηριάσεις στην Καλλίφυτο το Μεγάλο Σάββατο, και τέσσερα περιστατικά δηλητηριάσεων στο Καλαμπάκι το βράδυ της Δευτέρας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες δηλητηριάσεων που έγιναν ευτυχώς τα δυο από τα τέσσερα ζώα στο Καλαμπάκι κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.”.
Ειδικά σε ότι αφορά στα ζώα που εντοπίστηκαν δηλητηριασμένα στο Καλαμπάκι, υπήρξε εξαντλητική ταλαιπωρία για τους φιλόζωους εθελοντές οι οποίοι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για την διάσωσή τους καθώς αναγκάστηκαν να απευθυνθούν αρχικά σε διάφορα φαρμακεία της περιοχής μέχρι να προμηθευτούν και τελικά να χρησιμοποιήσουν τις ενέσεις ατροπίνης.
Οι περιοχές όπου συμβαίνουν κατ’ επανάληψη τέτοιου είδους περιστατικά είναι συγκεκριμένες. Για παράδειγμα, στο Παρανέστι παρουσιάστηκαν δηλητηριάσεις ζώων και τις προηγούμενες χρονιές. Το περίεργο είναι ότι δεν υπήρξε εντοπισμός των δραστών. “Δεν αντιμετωπίζουμε με την δέουσα προσοχή τις δηλητηριάσεις ζώων. Αν οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν δηλητηριάσεις ανθρώπων και όχι ζώων, οι δράστες θα είχαν βρεθεί. Δεν μπορεί να δίνονται χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο δηλητήρια και φυτοφάρμακα που προορίζονται για άλλες χρήσεις σε οποιονδήποτε” δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου “Φίλοι των ζώων Δράμας”.
Επιχειρώντας επίσης να απαντήσει στο ερώτημα, πώς θα μπορούσαν να σταματήσουν οι δηλητηριάσεων ζώων και στο κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει σε αυτή την κατεύθυνση η ενημέρωση του κόσμου, η κ. Δέσποινα Μέγα επισημαίνει στα “Χ” ότι «οι δράστες αυτών των περιπτώσεων αδιαφορούν για την ενημέρωση που γίνεται κατά διαστήματα και δεν αναγνωρίζουν την ανάγκη σεβασμού και φροντίδας για τα αδέσποτα ζώα. Αυτός που θέλει να δηλητηριάσει θα δηλητηριάσει, καθώς όπως ξέρουμε πρόκειται για περιπτώσεις ανθρώπων που δεν παρακολουθούν καν τα μέσα ενημέρωσης. Σημαντικός είναι ο έλεγχος που πρέπει να γίνεται ώστε να μην μπορεί ο καθένας να προμηθεύεται φυτοφάρμακα ή δηλητήρια, ενώ ταυτόχρονα ιδιαιτέρως σημαντικό είναι οι αρχές και οι θεσμικοί παράγοντες να κάνουν καλύτερα την δουλειά τους. Πιστεύω ότι η αστυνομία ή ο κάθε Δήμος, εάν θέλουν μπορούν να βρουν άκρη με αυτά τους δράστες τέτοιων περιστατικών. Αυτό που χρειάζεται είναι έλεγχος. Για παράδειγμα, ποιος είναι αυτός που μπορεί να κάνει χρήση υδροκυανίου στο Παρανέστι. Αυτή την ουσία δεν μπορείς να την αγοράσεις έτσι εύκολα. Αυτές οι ουσίες αγοράζονται συνήθως από κάποιον που έχει ιατρική ιδιότητα. Δεν μπορεί να έχουμε τέτοια φαινόμενα επαναλαμβανόμενα χωρίς κανέναν έλεγχο”, είπε η κ. Δέσποινα Μέγα εξηγώντας ότι θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση από τους δήμους για όλα αυτά, όπως και για τις ποινές που προβλέπονται τις οποίες πολλοί δεν γνωρίζουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ