Συνεχίζονται τα σεμινάρια ασφάλειας των εργαζομένων στα λατομεία

0
2225

Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης.

Στην σωστή κατεύθυνση κινείται η διαρκής επιμόρφωση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις μαρμάρου στον Νομό Δράμας. Τα συνεχή ατυχήματα αλλά και οι τραγικές ανθρώπινες απώλειες σε ένα κλάδο που απασχολεί μεγάλη μερίδα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στον Νομό έδειξε ότι θα πρέπει να ληφθούν εντατικότερα μέτρα πρόληψης εντός των οποίων είναι και η ενημέρωση των εργαζομένων για τους κινδύνους που διατρέχουν και τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν.

Στο πλαίσιο αυτό ένα ακόμα επιμορφωτικό σεμινάριο ασφαλείας προσωπικού λατομείων, το τελευταίο για το 2019, διοργάνωσε ο Σ.Ε.Μ.Μ-Θ στις λατομικές εγκαταστάσεις της ΚΑΡΜΑΡ ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΑΕ., στην θέση «ΕΛΚΗ» του Δήμου Νευροκοπίου (Π.Ε. Δράμας), τις προηγούμενες ημέρες με θέμα: «Ασφάλεια των εργαζομένων στα λατομεία μαρμάρου».

Το σεμινάριο επικεντρώθηκε, όπως έγινε γνωστό από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων  Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, αφενός στην ενημέρωση των εργαζομένων αναφορικά με
τους κανονισμούς ασφαλούς εργασίας εντός λατομείου και αφετέρου σε προτάσεις – υποδείξεις των τεχνικών ασφαλείας σε ό,τι αφορά την βελτίωση της υγιεινής κι ασφάλειας στον χώρο εργασίας. Η έναρξη του σεμιναρίου, καθώς και ο χαιρετισμός στους παρευρισκόμενους, έγινε από τον κ. Νικολαΐδη Αναστάσιο, εκπρόσωπο της ΜΠΥΡΡΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΡΜΑΡΑ Α.Ε. και μέλος Δ.Σ. του Σ.Ε.Μ.ΜΘ. Την ασφαλή εργασία στα
λατομεία μαρμάρου και τα μέτρα της αντιμετώπισης κινδύνων ανέλυσαν ο κ. Γράβαλος
Χρήστος, Τεχνικός Ασφαλείας της F.H.L ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ και μέλος Δ.Σ. Σ.Ε.Μ.Μ-Θ, ο κ.
Φουντοραδάκης Σταύρος, Τεχνικός Ασφαλείας της ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., ο οποίος
αναφέρθηκε στα μέτρα ασφάλειας κατά την φόρτωση και μεταφορά μαρμάρων. Τέλος, ο
κ. Προύντζος Νικόλαος, Τεχνικός Ασφαλείας της ΜΑΡΜΥΚ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της εκπαίδευσης αναφορικά με την αντιμετώπιση ατυχημάτων στο έργο.
Επίσης, το «παρών» στο σεμινάριο έδωσαν οι κ.κ. Καραηλίας Στέλιος, εκπρόσωπος της εκπρόσωπος της εταιρίας «ΚΑΡΜΑΡ ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Ε.» και Γάτσιος Αχιλλέας, Μεταλλειολόγος της εταιρίας «ΚΑΡΜΑΡ ΛΑΤΟΜΙΚΗ Α.Ε.». Υπενθυμίζεται ότι για τα ατυχήματα στον κλάδο του μαρμάρου, ο κ. Χαράλαμπος Χατζημιχαήλ επιθεωρητής ασφάλειας και υγείας στην εργασία στο τμήμα της Δράμας (αρμόδιο και για την Ξάνθη) είχε τονίσει σε παλαιότερες δηλώσεις του στα ΧΡΟΝΙΚΑ, ότι ένα στα τέσσερα εργατικά ατυχήματα που αναγγέλθηκαν στην επιθεώρηση εργασίας Δράμας, για τον Νομό Δράμας, έχει συμβεί στον κλάδο επεξεργασίας μαρμάρου. Είναι ένας κλάδος δηλαδή που εμφανίζει σημαντική επικινδυνότητα. Για να σταματήσει η συχνότητα αυτών των ατυχημάτων, όπως είχε εξηγήσει τότε ο κ. Χαράλαμπος Χατζημιχαήλ χρειάζεται κοινή προσπάθεια εργοδοτών, κράτους και εργαζομένων ώστε να μειωθεί ο αριθμός αυτών των περιστατικών. Εξηγώντας ακόμη ότι οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να εκπαιδεύουν και να ενημερώνουν τους εργαζόμενους σε ορθές πρακτικές.
Στην ίδια κατεύθυνση σε προηγούμενες δηλώσεις στα ΧΡΟΝΙΚΑ και ο πρόεδρος του
Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης είχε τονίσει ότι τόσο η τήρηση των μέτρων ασφαλείας όσο και η συνεχής ενημέρωση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις μαρμάρου, είναι απαραίτητες κινήσεις (που ανάμεσα σε άλλα θα πρέπει να γίνουν) για την πρόληψη ατυχημάτων και θανατηφόρων περιστατικών στον συγκεκριμένο κλάδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ